Καταστολή
Υποκλοπές: Το σκάνδαλο δεν κουκουλώνεται

25/8/22, διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση των υποκλοπών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Οσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να σβήσει τα ίχνη του σκανδάλου των υποκλοπών δεν τα καταφέρνει. Την περασμένη βδομάδα κατέθεσε στην Εξεταστική της Βουλής ο Π. Κοντολέων, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ. Οχυρώθηκε πίσω από το περίφημο «απόρρητο» για να μην απαντήσει ποιοι ήταν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας» που επέβαλαν την παρακολούθηση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη. Ήταν μάλιστα τόσο βαρύνουσας «εθνικής σημασία» οι λόγοι που ο Κοντολέων δήλωσε ότι θα το ξανάκανε. Την ίδια στάση κρατάει και ο Δεμίρης, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ: ξέρω, αλλά δεν σας λέω.

Βέβαια ακόμα και ο πολύς Κοντολέων δεν μπορεί να κάνει εντελώς τον ανήξερο. Μια από τις ειδήσεις της κατάθεσής του ήταν ότι ουσιαστικά «έδωσε» τον Γεραπετρίτη που τον θυμόμαστε να αστράφτει και να βροντά τον Αύγουστο στη βουλή για τις συκοφαντίες που υποτίθεται τον στοχοποιούσαν. Κι όμως ο Κοντολέων είπε στην Εξεταστική ότι εκτός από τον Δημητριάδη, τον παραιτημένο πρώην γ.γ. του Μητσοτάκη, ενημέρωνε συστηματικά και τον Γεραπετρίτη τον οποίο μάλιστα είχε συναντήσει πολλές φορές. 

Οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής γίνονται κεκλεισμένων των θυρών υποτίθεται γιατί θίγονται «ευαίσθητα εθνικά θέματα» και ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάνε πάσο με αυτή την κωμωδία: έτσι στις εφημερίδες διαβάζουμε ότι ο Κοντολέων «φέρεται ότι δήλωσε» ο Δεμίρης «σύμφωνα με πληροφορίες είπε». 

Ωστόσο οι αποκαλύψεις, έξω από την αίθουσα της Εξεταστικής και τα έδρανα της βουλής, γίνονται όλο και πιο ουσιαστικές. Την περασμένη βδομάδα η δημοσιογραφική ομάδα του Inside Story επανήλθε με ένα εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Οι αόρατοι ιδιώτες του Predatorgate». Οι πρώτες φράσεις του είναι οι εξής: 

«Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος. Τους αρέσει να αποκαλούν τους εαυτούς τους αόρατους. Την περασμένη εβδομάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθούν οι δύο άνδρες, για να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, καθώς θεωρούν ότι είναι οι σημαντικότεροι ιδιώτες εργολάβοι σε αυτήν την υπόθεση. Η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε. Για την ώρα θα μείνουν ‘εκτός κάδρου’. Αλλά αόρατοι δεν είναι».

Ο Λαβράνος είναι «παιδικός φίλος» του Δημητριάδη και σε φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τον βλέπουμε να συμμετέχει στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του 2018 για το όνομα της Μακεδονίας. Είναι και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία KRIKEL η οποία έχει αναλάβει την προμήθεια και την συντήρηση (στο δεύτερο είναι τα καλά λεφτά) συστημάτων επικοινωνιών και παρακολούθησης για την ΕΛ.ΑΣ και την ΕΥΠ. Και ναι, σωστά μαντεύουμε οι έξι από τις επτά τέτοιες συμβάσεις είναι «απόρρητες». Ο Φέλιξ Μπίτζιος είναι το αφεντικό του παραρτήματος της INTELLEXA στην Αθήνα, δηλαδή της εταιρείας που νοικιάζει το Predator. 

ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ

Kαι κάπου εκεί ξεπροβάλει και το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) μια αυτοτελής υπηρεσία της ΕΥΠ που ιδρύθηκε με νόμο το καλοκαίρι του 2020 με ασαφείς αρμοδιότητες, δυνατότητα πλουσιοπάροχης χρηματοδότησης ακόμα και από ιδιώτες η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες λειτουργεί ως «ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ». 

Αυτό που βλέπουμε δηλαδή να ξεπροβάλλει είναι η κορυφή του παγόβουνου των διασυνδέσεων του πιο «βαθέως κράτους» με εταιρείες «εγνωσμένων εθνικών φρονημάτων» για να θυμηθούμε μια παλιά έκφραση του ρεπερτορίου της Δεξιάς. Αυτές οι σχέσεις χτίζονται παράλληλα και καθόλου τυχαία με την έκρηξη του αριθμού των «επισυνδέσεων» (δηλαδή των υποκλοπών) όλα τα τελευταία χρόνια. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει αντιπερισπασμούς ανοίγοντας για παράδειγμα το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Στ. Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Ρουμπάτης, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ στην δική του κατάθεση παραδέχτηκε ουσιαστικά την παρακολούθηση η οποία έγινε «νόμιμα». Αυτός είναι ο «θησαυρός» όπως έσπευσε να πανηγυρίσει ο βουλευτής της ΝΔ Μαρκόπουλος. 

Το μόνο που αποδεικνύει, όμως, αυτό το πινγκ-πονγκ είναι ότι απέναντι στα αίσχη της κυβέρνησης των υποκλοπών η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να αντιτάξει τίποτα το ουσιαστικό επί του θέματος. Το ζήτημα δεν είναι να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για τις νόμιμες παρακολουθήσεις «εθνικής ασφάλειας» όπως ανήγγειλε ο Τσίπρας στην συνέντευξή του στη ΔΕΘ. 

Το ζήτημα είναι να ξηλωθεί όλο το πλέγμα των κρατικών και «παρακρατικών» μηχανισμών, υπηρεσιών και «σχέσεων» που βάζουν στο στόχαστρο χιλιάδες ανθρώπους παραβιάζοντας ένα στοιχειώδες δικαίωμα. Χρειάζεται να ξηλώσουμε την ΕΥΠ -και την «ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ»- μαζί με όλο το κατασταλτικό πλέγμα που το βλέπουμε κάθε μέρα να δρα με προκλητικό τρόπο: από τους χαφιέδες μέχρι τα ΜΑΤ και την πανεπιστημιακή αστυνομία.