Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
STOP στα ψέματα και στα εγκλήματα Μηταράκη

Ευγενία Κουνιάκη

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει το έγκλημα που συντελέστηκε σε νησίδα του Έβρου τον Αύγουστο. Στις 15/9 ο ιδρυτής της Human Rights 360, Ε. Φαρμάκης, δήλωσε ότι “σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους”. Η ανακοίνωση έδωσε έδαφος στον Μηταράκη και τα τσιράκια του να επιτεθούν στο αντιρατσιστικό κίνημα και να κεντράρουν την προπαγάνδα τους στο αν οι πρόσφυγες/ισσες βρίσκονταν σε ελληνική ή τουρκική νησίδα – αποπροσανατολισμός που είναι από μόνος του τεκμήριο ενοχής. 

Πρόκειται για τους πρόσφυγες που είχαν τρεις νεκρούς από τη βίαιη μεταφορά τους από τις αρχές στις 14 Ιουλίου. Επαναπροωθήθηκαν στις 26 Ιουλίου μετά από πολυήμερο εγκλωβισμό σε νησίδα, παρά την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Επιπλέον δεν είναι η μόνη ομάδα προσφύγων που κινδύνεψε από τον εγκλωβισμό σε νησίδα. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), καταγράφει 19 αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων από το ΕΔΔΑ σε βάρος της Ελλάδας ως τον Σεπτέμβρη του 2022. Μια από τις αποφάσεις αφορούσε 30 άτομα που εγκλωβίστηκαν σε νησίδα μετά από απόπειρα επαναπροώθησης που κόστισε τη ζωή του 4χρονου Αϊμάν από πνιγμό στον Έβρο.

Συνολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΣΠ, τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούν 476 άτομα και σε 11 από τις 19 περιπτώσεις δεν έγινε διάσωση. Οι αποκαλύψεις και οι έρευνες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις οδήγησαν σε ένα τεράστιο σκάνδαλο που κατέληξε στην παραίτηση του επικεφαλής της Φρόντεξ, Φ. Λεζερί, όταν αποκαλύφθηκε ότι γνώριζε και συγκάλυπτε τα εγκλήματα των ελληνικών αρχών. Η μεγάλη εικόνα από μόνη της δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τα εγκλήματα της Ελλάδας. Ωστόσο, ακόμα και ως προς την υπόθεση των 38 στη νησίδα του Έβρου, έχουμε ασύστολα ψέματα και προσπάθεια τρομοκράτησης όσων ασχολούνται με το προσφυγικό.

Στις 14/8, κι ενώ ο θάνατος της πεντάχρονης Μαρίας έχει μαθευτεί από τις 9/8, ο Μηταράκης δήλωσε από τον λογαριασμό του στο Τουίτερ: “Όπως ανακοίνωσε @hellenicpolice για #εβρος έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία”. Αμέσως μετά τον σάλο που προκάλεσε η αδράνεια των αρχών και ο κίνδυνος να χαθεί και δεύτερο παιδί, οι 38 βρέθηκαν, όπως τουίταρε στις 15/8 ο υπουργός.

Μετά την επίσκεψή του στο ΚΥΤ του Έβρου όπου κρατούνταν οι 38, ο Μηταράκης δήλωσε στις 16/8: “Προκύπτει από τις καταθέσεις ότι πέθανε ένα παιδί 5 ετών, σε τουρκικό έδαφος”. Μαζί με το σκάνδαλο των υποκλοπών, η πίεση της κοινής γνώμης πάνω στην κυβέρνηση ήταν τέτοια που η ΝΔ αποφάσισε να περάσει σε ολομέτωπη αντεπίθεση σε βάρος των αντιρατσιστών/τριών και των προσφύγων.

Παρά την αρχική παραδοχή του ότι υπάρχει ένα νεκρό κορίτσι, ο Μητσοτάκης αποφάσισε να χλευάσει (!) μέσα στη Βουλή το γεγονός, λέγοντας στις 26/8: “Δεν γίνεται να υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή την χώρα που να σιγοντάρουν με ψέματα και ότι η Ελλάδα άφησε ένα μωρό να πεθάνει και το βάφτισαν και Μαρία την ημέρα της Παναγίας”. Στους καταλόγους με τα ονόματα των προσφύγων, τους οποίους έχουν δημοσιεύσει ακόμα και φιλοκυβερνητικά μέσα για να αναδείξουν “αντιφάσεις”, υπάρχει όνομα “Μαρία Αλάλι”. 

Στις 28/8 ο Μηταράκης τουιτάρει ξανά σχετικά: “Για το περιστατικό στον Έβρο παραμένουν πολλά ερωτηματικά καθώς διαφαίνονται ήδη σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και στις περιγραφές”.  Την ίδια μέρα καταγγέλλει τον δημοσιογράφο του Spiegel, Γ. Χρηστίδη ότι παραβιάζει τη δημοσιογραφική δεοντολογία παριστάνοντας τον μεταφραστή για να μιλήσει στους πρόσφυγες. Γράφει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο: “Ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες”.

Απειλές

Στις 30/8 ο Μηταράκης κάνει πιο ξεκάθαρη την απειλή και την απευθύνει σε όλους: “Από την έρευνα, σημαντικές ανακολουθίες προκύπτουν στην «ιστορία των μεταναστών της νησίδας». Τις οποίες θα καταθέσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες”. Στη Βουλή την ίδια μέρα στέλνει για βρούβες το αφήγημα ότι δεν υπάρχει όνομα “Μαρία” και δηλώνει: “Μαρία επίσης, να θυμίσω, λένε τη μητέρα... Σε σύνολο 6.575 αιτημάτων ασύλου από υπηκόους Συρίας που κατατέθηκαν από 01/01/2021 έως σήμερα βρέθηκαν μηδέν περιπτώσεις με ίδιο πρώτο όνομα στην ίδια οικογένεια”.

Στις 31/8 κάνει κωλοτούμπα και από τις αρχικές δηλώσεις του και τουιτάρει: “4 παιδιά δήλωσε η οικογένεια #Εβρο στο ΕΔΔΑ, 4 διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στα επίσημα στοιχεία δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί. Η υπόθεση στην δικαιοσύνη”. Την 1/9 απειλεί: “#Έβρος: #Δημοσιογράφος που εμφανίζεται ως εργαζόμενος της #ΜΚΟ που μας πήγε στα δικαστήρια αρθρογραφούσε για ένα περιστατικό το οποίο 'έσπρωχνε νομικά' η ΜΚΟ. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα δει η Ένωση των δημοσιογράφων, εμείς έχουμε κινηθεί νομικά απέναντι στη ΜΚΟ”.

Στις 9/9, δημοσιογράφος της Lifo κάνει “ρεπορτάζ” στο ΚΥΤ του Έβρου, επαναλαμβάνοντας επι λέξει αυτά που είπε ο Μηταράκης: ότι βλέπει 4 παιδιά ζωντανά, επομένως δεν υπάρχει νεκρή Μαρία. Ενδεικτικά και μόνο, οι φωτογραφίες που δημοσιεύει από το ΚΥΤ, βγάζουν μάτι ότι η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη κι επιθυμητή από το Υπουργείο. Όποιος δημοσιογράφος έχει πάει σε καμπ (κατά το περίφημο “Have you been to Samos”) ξέρει ότι οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης, ταυτοποίησης ή “φιλοξενίας” απέχουν χιλιόμετρα από αυτό που απεικονίζει η Lifo. Στο κείμενο του ρεπορτάζ “φωτογραφίζεται” -με δήθεν ουδέτερη αλλά στην πραγματικότητα αρνητική χροιά- η Ευγενία Κουνιάκη, ενώ σε άλλο κείμενο της ίδιας δημοσιογράφου, η Ε. Κουνιάκη αναφέρεται ως “η δικηγόρος που συνδράμει τους πρόσφυγες οι οποίοι θέλουν να έρθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα”.

Η Ευγενία Κουνιάκη, η πρώην δικηγόρος της οργάνωσης Human Rights 360 που χειριζόταν την υπόθεση κάτα την παραμονή των προσφύγων στη νησίδα, παραιτήθηκε στις 29/8 για λόγους αρχής και τη συνεχίζει ατομικά.

Στις 15-16/9, όπως καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή (ΕΠΔΑ): “Με προφορική εντολή του Υπουργείου Μετανάστευσης... απαγορεύθηκε η είσοδος εντός της Δομής Φιλοξενίας Δράμας στην δικηγόρο Αθηνών Ευγενία Κουνιάκη, πληρεξούσια δικηγόρο προσφύγων από την ομάδα των Σύριων της πρόσφατης υπόθεσης της νησίδας του Έβρου, ανάμεσά τους και της μητέρας της 5χρονης θανούσας στη νησίδα του Έβρου”. Η ΕΠΔΑ κάνει λόγο για στοχοποίηση της δικηγόρου, καθώς είναι εξουσιοδοτημένη, είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, έχει δικαιοδοσία ως δικηγόρος και δεν της δόθηκαν απαντήσεις για την παρεμπόδιση.

Στις 17/9 παραιτήθηκε από την Human Rights 360 η Ελένη Τάκου, πρώην συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Έγραψε δε για την ανακοίνωση του Ε. Φαρμάκη: “Θα ήθελα με τον παρόν να δηλώσω την πλήρη αντίθεσή μου προς το περιεχόμενο και τη στόχευση της δημοσιευθείσας δήλωσης. Η αντίθεση αυτή είχε εκφραστεί ρητά και γραπτά, και δεν ελήφθη δυστυχώς υπόψη”. 

Στις 20/9, εργαζόμενοι και εργαζόμενες της Human Rights 360 προέβησαν με τη σειρά τους σε ανακοίνωση στην οποία τονίζουν: “[Α]πό την εμπειρία που έχει ο/η καθένας/μια από εμάς στο πεδίο του προσφυγικού και ως πολιτικά όντα, νιώθουμε την ανάγκη και την ηθική υποχρέωση, πρωτίστως απέναντι στους ανθρώπους που εξυπηρετούμε, να εκφράσουμε δημόσια πως, για εμάς, το γεγονός της πρόσφατης δήλωσης του διευθυντή της οργάνωσης προσκρούει στις αξίες μας, και το μέχρι τώρα έργο της HumanRights360. Δηλώνουμε επίσης τη συμπαράστασή μας στις συναδέλφισσες/ους που εμπλέκονται στην υπόθεση και ειδικότερα στην Ευγενία Κουνιάκη, καθώς και τις συναδέλφισσες/ους από άλλες οργανώσεις που αυτή τη στιγμή στοχοποιούνται στο πλαίσιο άσκησης των λειτουργημάτων και των καθηκόντων τους”.