Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια απ’ τα σχολεία

9o Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Φωτό: Ηλίας Μητσόπουλος

Αιγάλεω

Μόλις μια εβδομάδα αφότου άνοιξαν τα σχολεία, μπήκε λουκέτο στο 9ο Δημοτικό Αιγάλεω. Στο σχολείο έγινε… έξωση όπως απαίτησαν οι ιδιοκτήτες του κτηρίου και αποφάσισε το δικαστήριο. Οι γονείς καταγγέλλουν ότι παρότι δήμος και υπουργείο Παιδείας γνώριζαν για την υπόθεση, αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα 90 παιδιά να μείνουν χωρίς σχολείο.

«Λόγω ενεργειών που βαραίνουν τη δημοτική αρχή το θέμα είχε οδηγηθεί στα δικαστήρια και το σχολείο ήταν σε έξωση. Το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση να κηρυχτεί σχολική στέγη αλλά δεν έγιναν έγκαιρα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες. Έτσι φτάσαμε στο να θεωρείται τελεσίδικη η απόφαση για έξωση και να έρθουν οι δικαστικοί κλητήρες, να επιδώσουν εξώδικο και να αλλάξουν τις κλειδαριές» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Στέλλα Τραγά, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αιγάλεω. «Το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα 19/9 αποφάσισε να απαλλοτριωθεί το κτήριο και να μη μετακινηθεί το σχολείο και να μη συγχωνευτεί. Δόθηκαν τρεις μέρες προθεσμία για να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. 

Αν την Παρασκευή δεν είναι όλα έτοιμα για να λειτουργήσει κανονικά το σχολείο, εμείς σαν σύλλογος εκπαιδευτικών, αλλά και σαν δημοτική παράταξη Ρήγμα στα Δυτικά, βάζουμε την πρόταση να σπάσει η κλειδαριά, να μπούμε μέσα στο σχολείο και να επιβάλλουμε την απόφαση του δημοτικού σύμβουλίου». Την έξωση καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. 


Εύβοια

Τα σχολεία άνοιξαν και όλες οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών είναι ανοιχτές: Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, η διεκδίκηση μαζικών μόνιμων προσλήψεων και χρηματοδότησης στην Παιδεία. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις και να πάρουμε αγωνιστικές απεργιακές αποφάσεις ενάντια στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά την κυβέρνηση. 

Ταυτόχρονα χρειάζεται συντονισμός ευρύτερα με το εργατικό κίνημα. Έχουμε μπροστά μας την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη και βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανώσουμε την επιτυχία της και την κλιμάκωση στη συνέχεια. Αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε. Άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες για να βγει μπροστά ο κλάδος των εκπαιδευτικών με κινητοποιήσεις και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αν η ηγεσία της ΟΛΜΕ αρνείται να πάρει τέτοια απόφαση, να βγει μπροστά η βάση, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι ΕΛΜΕ. Μαχητικό κλίμα υπάρχει. Φάνηκε από τη μαζική αντίθεση των συναδέλφων /ισσών σε όλες τις επιθέσεις του υπουργείου. Κι εντείνεται λόγω της ακρίβειας, που βάζει πολύ πιο επιτακτικά το ζήτημα της απεργιακής διεκδίκησης αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις. 

Λουκάς Θεοτοκάτος, 
ΕΛΜΕ Ευβοίας, μέλος Δικτύου Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας»