Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Το αντιφασιστικό κίνημα: Χιλιάδες στο Κερατσίνι - Συνεχίζουμε στις 28 Σεπτέμβρη

18/9, Κερατσίνι. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Κερατσίνι για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μάχη για να τσακιστεί η φασιστική απειλή συνεχίζεται. Με αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά και αντικυβερνητικά συνθήματα, ένα ποτάμι κόσμου βάδισε από το μνημείο του Παύλου Φύσσα μέχρι τo μνημείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς, έχοντας στην κεφαλή την οικογένεια Φύσσα, τον πατέρα του Βασίλη Μάγγου, τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, καθώς και φοιτητές θύματα της αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών.

Ανάμεσα στα μπλοκ που συμμετείχαν στην πορεία ήταν ο Σύλλογος Πολιτισμού “Παύλος Killah P Φύσσας”, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά, η ΚΕΕΡΦΑ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς και δεκάδες ακόμα αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, οργανώσεις της Αριστεράς, κινήσεις πολιτών, εργατικά σωματεία, εργατικά σχήματα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, μαθητικές οργανώσεις κ.α. Με ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδέχονταν τους διαδηλωτές, οι κάτοικοι των γειτονιών απ΄όπου περνούσε η πορεία, έχοντας βγει στα μπαλκόνια και τα πεζοδρόμια.

Με το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ διαδήλωσαν τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Αγ. Σάββας και ΓΝΑ Γεννηματάς, η Ανταρσία στο Λιμάνι και η Ανταρσία στην Κοκκινιά, η ΑΣΚΥ Ιδιωτικής Υγείας, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, πλήθος εργαζόμενων ντόπιων και μεταναστών και νεολαία.

“Θεωρούμε ότι εδώ είναι ένα σημείο της σύγχρονης ιστορίας που είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά αλλά και για εμάς τους γονείς”, είπαν στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κ. Χριστόπουλος και ο Η. Αλεξόπουλος, πρόεδρος και ταμίας της Ένωσης Γονέων Πεντέλης αντίστοιχα, η οποία κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο. “Εμείς ήμασταν στο κάλεσμα στη δίκη, την ημέρα της καταδικαστικής απόφασης σε πρώτο βαθμό και θα είμαστε και έξω από το Εφετείο σε δεύτερο βαθμό. Διότι η δίκη ξεκινάει από μηδενική βάση και πρέπει να το ξέρει ο κόσμος αυτό. Πρέπει να είμαστε όλοι και όλες εκεί και να μην ελαφρύνουν οι καταδίκες.

Η μάχη ενάντια στον φασισμό είναι καθημερινή μέσα στα σχολεία. Τα σχολεία χρειάζονται προσοχή και φροντίδα. Εκεί φυτεύεται το αυγό του φιδιού. Οι εκπαιδευτικοί είναι απαραίτητο κομμάτι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς είμαστε ένα σύνολο, από την ίδια πλευρά της ιστορίας. Αυτή που βρίσκεται σήμερα εδώ στο Κερατσίνι.

Στην Πεντέλη έχουμε και το Κρυστάλλειο δημοτικό σχολείο του οποίου ο Σύλλογος Γονέων έχει πάρει από καιρό πρωτοβουλίες και σε θέματα που αφορούν τα προσφυγόπουλα, αλλά και σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα. Υπήρξε το ζήτημα της δομής που φιλοξενούσε τα προσφυγόπουλα. Παίξαμε ρόλο μαζί με άλλους στο να αναδείξουμε κατ' αρχάς τον γονεϊσμό: τα παιδιά σε ένα σχολείο είναι παιδιά όλων μας. Για να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία αύριο για όλους μας.

Η Πεντέλη είναι ένας δήμος που έχει πολλά νοσοκομεία και προνοιακές δομές. Υπήρχαν από παλιά παιδιά προσφύγων, κακοποιημένες γυναίκες, ξενώνες κλπ. Είχαμε παιδιά από τη Συρία, που άφησαν ένα στίγμα και συνεισέφεραν πολιτισμικά και συναισθηματικά στα παιδιά αλλά και στους δασκάλους. Δεν είναι καινούριο φαινόμενο, θα πρέπει λοιπόν να κοιτάμε και τις μας διδάσκει η ιστορία. Πιστεύουμε στο ανοιχτό σχολείο, τόσο στην κοινότητα, να αποτελεί ζωντανό κύτταρό της, όσο και ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, από όλες τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς. Αλλάζουμε τον κόσμο και αλλάζουμε και εμείς”.

“Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε. Πρέπει να πολεμάμε πάντα από το μετερίζι μας και με τα σωματεία μας”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Π. Καλατζής, εργαζόμενος στην ιδιωτική Υγεία. “Για παράδειγμα πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί για όλους μας ο πληθωρισμός σημαίνει εξαθλίωση. Οι φασίστες λειτουργούν ως τσιράκια των αφεντικών. Γι' αυτό κι εμείς, με τα σωματεία, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα για τους εργαζόμενους. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε να βγει κάλεσμα από τα σωματεία στη δίκη και να δώσουμε ένα δυναμικό παρών και στις 28 Σεπτέμβρη”.

Η Κλεοπάτρα, μαθήτρια από το 4ο ΓΕΛ Νίκαιας υπογράμμισε: “Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον Παύλο Φύσσα αλλά και γιατί δεν έχει τελειώσει ακόμα ο φασισμός. Συνεχίζει να υπάρχει, όπως και ο ρατσισμός. Τα σχολεία μπορούν να παίξουν ρόλο σε αυτή τη μάχη, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει περισσότερο και να ενημερωθούν τα παιδιά για το τι σημαίνει. Και βέβαια να έχουν συμπαράσταση από γονείς και καθηγητές σε αυτή. Πρέπει να προσπαθήσουμε και για τη συμμετοχή των σχολείων στη δίκη”.

Συγκέντρωση

Πριν την πορεία έγινε συγκέντρωση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα όπου κατατέθηκαν στεφάνια και έγιναν χαιρετισμοί. Ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος χαιρετίζοντας είπε: “Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τα τελευταία 9 χρόνια είναι η συλλογική απάντηση της πόλης, μια απάντηση που λέει ότι δεν φοβόμαστε και δεν ξεχνάμε τον φασισμό. Πρέπει να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές που δημιουργούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση και είναι το λίπασμα για τους φασίστες. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην φωλιάσει ξανά ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Οι γειτονιές της προσφυγιάς θα δώσουν την απάντηση”.

Ο Ά. Αντωνίου εκπροσωπώντας το Συνδικάτο Μετάλλου τόνισε: “Η οδός Παύλου Φύσσα είναι σήμερα γεμάτη από εργαζόμενους, εργαζόμενες, νέους και νέες που δεν ξεχνάνε τι συνέβη πριν 9 χρόνια. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέδειξε την εγκληματική δράση της ΧΑ και κατέληξε μετά από αγώνες στην καταδικαστική απόφαση σε βάρος μελών και στελεχών. Πολλοί από αυτούς που έπεσαν στα μαλακά εμφανίζονται ξανά σήμερα. Τους βλέπουμε να ταΐζονται από εργολάβους της Ζώνης του Περάματος. Να βγαίνουν από τη φυλακή και την άλλη μέρα να έρχονται για δουλειά. Όταν όμως το Συνδικάτο οργανώνει τους αγώνες κρύβονται κι αυτό είναι δικαίωση για όλους”.

Από τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74 χαιρέτισε ο Σ. Χαλβατζής, υπογραμμίζοντας ότι η μάχη συνεχίζεται: “Εννιά χρόνια τώρα ο ΣΦΕΑ 1967-74 στέκεται μαζί με όλους όσους μάχονται ενάντια στον φασισμό και για τη δικαίωση του αγώνα των κατοίκων του Κερατσινίου για να μπουν πιο βαθιά οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα στη φυλακή. Ο ΣΦΕΑ παλεύει χρόνια ενάντια στην ουσία της πολιτικής του αστικού κράτους, ενάντια στις δυνάμεις που καλλιεργούν τη δράση των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για τα δίκαια και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας. Οι αντιστασιακοί αγωνιστές πάλευαν και πριν τη δικτατορία και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Το σύνθημα 'Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί' είναι διαχρονικό, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η μάχη τέλειωσε”.

Ο Μ. Μπεκρής χαιρέτισε εκ μέρους του σωματείου των εργαζόμενων στην COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: “Πρέπει να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός σε κάθε χώρο και γειτονιά για να προετοιμάσει τη μάχη της 9 Νοέμβρη. Αυτός ο αγώνας είναι γνήσια αντιφασιστικός γιατί η μήτρα που γεννάει τον πόλεμο, την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια και την ανεργία είναι η ίδια που γεννάει τον φασισμό. Αυτή η σχέση του συστήματος με τους φασίστες έχει αποδειχθεί εδώ και 9 χρόνια με τη δολοφονία του Παύλου. Η μάχη δεν έχει τελειώσει και δεν θα τους αφήσουμε να σηκώσουν κεφάλι πουθενά. Θα απαντήσουμε με ακόμα πιο μεγάλους αγώνες, οι οποίοι θα συνενωθούν σε ένα πανελλαδικό κίνημα”.

Μάχη

Ο Γ. Ντουσάκης, φοιτητής που δέχθηκε ευθεία βολή με βόμβα κρότου λάμψης στο ΑΠΘ σε φονική επίθεση των ΜΑΤ, σύνδεσε τη μάχη ενάντια στους φασίστες με τη μάχη ενάντια στην κατασταλτική μανία της κυβέρνησης. “Η νεολαία στέκεται στο πλευρό της οικογένειας του Παύλου”, τόνισε. “Ο λαός δεν ξεχνάει ποιοι σκοτώνουν, ποιοι στερούν από μια μητέρα το παιδί της. Σήμερα το πρωί είχε το θράσος ο Θεοδωρικάκος να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έβαλε τη Χρυσή Αυγή στα κελιά. Ο ίδιος υπουργός λίγους μήνες πριν έστειλε τα ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο και έδινε κάθε δικαιοδοσία να συλλαμβάνουν και να χτυπάνε ανελέητα προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε θανάτους. Θα παλέψουμε μέχρι να ξεμπερδέψουμε μια για πάντα με τα φασισταριά και τα αυταρχικά σχέδια των κυβερνήσεων που τους συγκαλύπτουν”.

Από τη μεριά της ΚΕΕΡΦΑ τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Π. Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, τονίζοντας: “Ξέρουμε ότι το βράδυ της δολοφονίας οι μπάτσοι ήταν μαζί με τους φασίστες. Προκαλούν όταν λένε ανήμερα της δολοφονίας ότι η κυβέρνηση ΝΔ και ο Σαμαράς τούς έβαλε χέρι. Ενώ ταυτόχρονα σηκώνουν ρόπαλα απέναντι στους φοιτητές. Δεν θα αφήσουμε να μπουν οι μπάτσοι στα πανεπιστήμια – αυτά ανοίγουν την όρεξη στους φασίστες. Εδώ και ένα χρόνο είδαμε ξανά να κάνουν πλάτη στους φασίστες. Οι επιθέσεις είναι διαρκείς: Εύοσμος, Σταυρούπολη, Νέο Ηράκλειο, Παλιά Κοκκινιά. Πριν πέντε μέρες επιτέθηκαν σε ντελιβερά στον Άγιο Παύλο και η αστυνομία επί δυο μέρες αρνιόταν να πάρει τη μήνυση. Γιατί είναι δικοί τους, κολλητοί τους. Στις 28/9 ξεκινάει ξανά η δίκη της ΧΑ. Πρέπει να είμαστε εκεί δυναμικά. Είναι απαράδεκτο να αφήνουμε τον Λαγό και τα φασιστικά τσογλάνια του να προκαλούν τη Μάγδα Φύσσα και τον Αμπουζίντ Εμπάρακ μέσα στην αίθουσα”.

Ο Τ. Γιαννόπουλος από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά σημείωσε: “Πετύχαμε αυτή την ιστορική νίκη της καταδίκης των ναζί, παρά και ενάντια, σε κυβέρνηση, δικαστήρια και σύστημα. Δεν περιμένουμε από αυτές τις κυβερνήσεις να δώσουμε λύση στο θέμα του φασισμού. Μπορούμε και πρέπει να βάλουμε τέλος στον φασισμό”.

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης ο Φοιτητικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Πειραιά ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά τόνισε την ανάγκη το κίνημα να συγκρουστεί με τον ρατσισμό: “Αντιμετωπίσαμε τους φασίστες και θα το ξανακάνουμε. Απομονώνουμε το ρατσιστικό δηλητήριο, δε θα περάσει το τυφλό μίσος. Όπως για τα χάλια του σχολείου μας δεν φταίνε οι μετανάστες συμμαθητές μας, έτσι συμβαίνει σε όλη την κοινωνία. Δεν έφεραν οι πρόσφυγες την ακρίβεια, την υποχρηματοδότηση των σχολείων μας, την τράπεζα θεμάτων. Ούτε εμποδίζουν τις προσλήψεις καθηγητών. Δεν ξεχωρίζουμε τους συμμαθητές μας από την εθνικότητα, το χρώμα, τη θρησκεία. Θα αγωνιστούμε και φέτος για το σχολείο που έχουμε ανάγκη. Σε αυτό θα έχουμε απέναντί μας και τους φασίστες, εκτός από τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία”, τόνισε ανάμεσα σε άλλα η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τέλος, η Χ. Λύκου από τον Σύλλογο Πολιτισμού “Παύλος Killah P Φύσσας”, τόνισε: “Η ένατη επέτειος της δολοφονίας του Παύλου συμπίπτει με την ουσιαστική έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο Παύλος, και τόσοι άλλοι, χάραξαν: τον δρόμο του αντιφασισμού, του κινήματος, της ζωής ενάντια στο θάνατο. Ως Σύλλογος Πολιτισμού ‘Παύλος Killah P Φύσσας’ συνεχίζουμε ακάθεκτοι, παρόντες και παρούσες στη μεγάλη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι και συνεχίζεται στις 28 Σεπτεμβρίου στο Εφετείο Αθηνών. Καλούμε όλες και όλους σε διαρκή επαγρύπνηση, καθώς στο ζοφερό τοπίο που αντιμετωπίζουμε, οι αξίες της αλληλεγγύης και της ελευθερίας συνιστούν το φωτεινό παράδειγμα”.

Στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση η ΚΕΕΡΦΑ μοίρασε μαζικά την προκήρυξη που καλεί στις 28 Σεπτέμβρη, 8:30πμ στο Εφετείο, ημέρα συνέχισης της δίκης της Χρυσής Αυγής σε β' βαθμό.


18/9, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη

 

18/9, Χανιά. Φωτό: Σεραφείμ Ρίζος

 

Και στις άλλες πόλεις

Χιλιάδες αντιφασίστες/τριες διαδήλωσαν και στη Θεσσαλονίκη. Μαζικά ήταν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που με το πανό τους που ηγήθηκαν της διαδήλωσης, ενώ ακολουθούσαν τα πανό των αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, της αριστεράς και της αυτονομίας.

Το σύνθημα “Ο Παύλος ζει – τσακίστε τους ναζί” δονούσε σε όλη τη διάρκειά της την πορεία, που κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, τα οποία για άλλη μια φορά απολάμβαναν την προκλητική προστασία της αστυνομίας. Η σύνδεση της εγκληματικής καταστολής με μια κυβέρνηση που κάνει πλάτη στους φασίστες με κάθε τρόπο έγινε και από τα πολλά αντικυβερνητικά συνθήματα που ακούστηκαν.

“Λιτότητα ανεργία τρομοκρατία – κάτω η Νέα Δημοκρατία” φώναζαν ξανά και ξανά οι διαδηλώτριες/ές από το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ, ενώ καλούσαν στο επόμενο αντιφασιστικό ραντεβού, την Τετάρτη 28/9, με συγκέντρωση στις 7μμ στην Καμάρα.

Την εικόνα από τη μαζική συγκέντρωση που έγινε και στα Χανιά μάς μεταφέρει ο Ε. Μαράκης: “Συμμετείχαν με τα πανό τους ο Φοιτητικός Σύλλογος Ενιαίου Αρ. Μηχ., η ΕΛΜΕ Χανίων, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΝΑΡ - νΚΑ, η Πρωτοβουλία Αντίστασης και η Κατάληψη Ρόζα Νέρα.

Από το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ έγινε η σύνδεση με την συνολική πολιτική της κυβέρνησης, με τις ρατσιστικές δολοφονίες και τις επαναπροωθήσεις στον Έβρο και το Αιγαίο. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν συνθήματα όπως 'Κούλη, Μηταράκη σας ξέρουμε καλά, στον Έβρο και στο Αιγαίο πνίγετε παιδιά' και 'Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία'.

Η πορεία πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης ενώ έκανε στάση στην οδό Τζανακάκη όπου στεγάζονταν άλλοτε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Εκεί ακούστηκαν συνθήματα όπως ‘Ο Παύλος Φύσσας ζει, τσακίστε τους ναζί', 'Κοντομαρί και Κάντανο τα ‘καψαν οι ναζί, φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί', ‘Ούτε στη Τζανακάκη, ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά'. Συγκίνηση επικράτησε όταν από το φοιτητικό μπλοκ ακούστηκε το τραγούδι του Μάνου Λοΐζου 'Το Ακορντεόν'.

Την Παρασκευή 16/9 είχε κηδευτεί στα Χανιά η Lozyn, η 4χρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία που πέθανε στα ανοιχτά της Κρήτης από αφυδάτωση. Μαζί της κηδεύτηκε και το αγέννητο βρέφος 8 μηνών που η μητέρα του δεν μπόρεσε να  κρατήσει λόγω αφυδάτωσης. Στο πλευρό της οικογένειας βρέθηκαν μέλη από αντιρατσιστικές οργανώσεις (ΚΕΕΡΦΑ, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών), από την Κατάληψη Ρόζα Νέρα, την Ένωση Γονέων και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ”.

Μαζικό ήταν και το συλλαλητήριο στην Πάτρα. Εκατοντάδες διαδήλωσαν με τα πανό των φοιτητικών συλλόγων στην κεφαλή της διαδήλωσης, καθώς και με τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, τις οργανώσεις της Αριστεράς και τις πρωτοβουλίες της αναρχίας να ακολουθούν. “Υπάρχει μια θέση για τους Νεοναζί, να μείνουν για πάντα στην φυλακή”, ακούγονταν ξανά και ξανά από το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ. 

Στον Βόλο συμμετείχαν οι Φ.Σ. της Αρχιτεκτονικής και ΗΜΜΥ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Λέσχη Εργαζόμενων, το Ξεκίνημα, αναρχικοί. Τα συνθήματα είχαν αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό περιεχόμενο, ενάντια στην καταστολή σε βάρος της νεολαίας, και απαιτούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το Βασίλη Μαγγο.


Όλοι/ες στο Εφετείο

Με δύναμη από την αντιφασιστική παράδοση που έχει χτίσει το εργατικό κίνημα όλα τα χρόνια της πρωτόδικης δικαστικής μάχης, η συνέχιση του Εφετείου της Χρυσής Αυγής αποκτά και πάλι πανεργατικές διαστάσεις. Κάλεσμα για παρουσία έξω από το Εφετείο για τη συνεδρίαση της 28/9 έχει βγει από την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, τη Γ' ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Εργαζόμενων του Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας” και τον Σύλλογο Εργαζόμενων του Νοσοκομείου “Αγλαΐα Κυριακού”.

Η έδρα του δικαστηρίου έχει απορρίψει τα αιτήματα αναστολής της ποινής των χρυσαυγιτών, καθώς και το αίτημα του Μιχαλολιάκου για αναβολή της δίκης. Έχει δώσει προθεσμία στον αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης να διορίσει δικηγόρο μέχρι τις 28/9, έτσι ώστε να ξεκινήσει η δίκη. Στην τελευταία δικάσιμο του καλοκαιριού έγινε δεκτή και η παράσταση πολιτικής αγωγής. Θα εκπροσωπήσει τα θύματα των ναζί και το αντιφασιστικό κίνημα που παλεύει έξω από τις αίθουσες απέναντι στους μαχαιροβγάλτες των ταγμάτων εφόδου, ενώ θα δώσει για δεύτερη φορά τη μάχη να αναδειχθεί η πραγματική εγκληματική φύση και δομή της Χρυσής Αυγής.