Διεθνή
Αίγυπτος: Ελεύθερος ο Χαϊτάμ

Ο Χαϊτάμ (στη μέση) την μέρα της απελευθέρωσής του

Ελεύθερος αφέθηκε επιτέλους μετά από σχεδόν τρεισήμισι χρόνια «προσωρινής κράτησης» σε στρατόπεδο στην έρημο ο Haitham Mohamadein, Αιγύπτιος δικηγόρος, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέλος του Κέντρου Al Nadim για την Αποκατάσταση Θυμάτων Βίας και Βασανιστηρίων και γνωστός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Mohamadein αφέθηκε ελεύθερος μαζί με 45 ακόμη κρατούμενους του δικτατορικού καθεστώτος Σίσι στις 25 Σεπτεμβρίου. Η ιστορία του, όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί ζοφερό παράδειγμα άγριας κρατικής τρομοκρατίας ενός καθεστώτος που σε δύο περίπου μήνες από τώρα, το Νοέμβρη ετοιμάζεται να οργανώσει την Σύνοδο COP27 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή γιατί κατά τα άλλα, ξεχειλίζει από «περιβαλλοντική ευαισθησία»! Και αποτελεί όνειδος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν αναδείξει την δικτατορία του Σίσι σε  βασικό τους σύμμαχο μαζί με το κράτος του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. 

O Haitham Mohamadein είχε εξαφανιστεί στις 12 Μαΐου 2019, όταν είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα Ελ Σαφ στη Γκίζα. Την επόμενη μέρα, οι, αστυνομικοί στο αστυνομικό τμήμα του El Saf αρνήθηκαν αρχικά την κράτησή του για να την αναγνωρίσουν στη συνέχεια αλλά αρνούμενοι στην οικογένειά του και στον δικηγόρο του το δικαίωμα να τον επισκεφτούν ή να επικοινωνήσουν μαζί του. 

Στις 14 Μαϊου, η εισαγγελία επέστρεψε πίσω στο αστυνομικό τμήμα την αναφορά που της έστειλαν για τον Mohamadein αλλά η αστυνομία την ξαναέστειλε για δεύτερη φορά πίσω στην εισαγγελία. Στις 16 Μαϊου, συνάδελφοί του τον είδαν τυχαία να οδηγείται ενώπιον της Ανώτατης Εισαγγελίας Κρατικής Ασφάλειας (SSSP), η οποία του απήγγειλε τελικά κατηγορίες για «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση». 

Στρατόπεδο

Ο εισαγγελέας διέταξε την 15νθήμερη προφυλάκισή του μέχρι να οριστεί δικάσιμος, που «ανανεώθηκε» πολλές φορές με τον Mohamadein να οδηγείται σε στρατόπεδο των Σωμάτων Κεντρικής Ασφάλειας στον δρόμο Καΐρου-Αλεξάνδρειας, μέσα στην έρημο (όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος).

Στις 29 Μαϊου, το “MENA Solidarity Νetwork, Solidarity with workers in the Middle East” υπέβαλε αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη τα οποία απέστειλαν διαμαρτυρία στο καθεστώς Σίσι δύο μήνες αργότερα. Το Νοέμβρη του 2019 το Ποινικό Δικαστήριο του Καϊρου διέταξε την αποφυλάκισή του αλλά η εισαγγελία την ακύρωσε.  Τον Ιούνη του 2020 ακολούθησε δεύτερη παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και τον Μάρτιο του 2021 το δικαστήριο του Καϊρου αποφάσισε για δεύτερη φορά την απελευθέρωσή του αλλά το SSSP συνέχισε την κράτησή του στο στρατόπεδο απαγγέλοντας  στον Mohamadein νέες κατηγορίες! Χρησιμοποιώντας την μέθοδο του «rotation», με νέες κατηγορίες και νέες προφυλακίσεις, η δικτατορία του Σίσι επεκτείνει τους χρόνους κράτησης για όσο θέλει – στην περίπτωση του Mohamadein για 40 ολόκληρους μήνες.

Η αποφυλάκισή του έρχεται μέσα σε μια περίοδο που το αιγυπτιακό καθεστώς προσπαθεί να «απαλύνει» την βάρβαρη εικόνα του, φιλοξενώντας την COP27. Στις 12 Σεπτεμβρίου το Humans Right Watch έβγαλε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει το καθεστώς Σίσι για το γεγονός ότι διώκει τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και της περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Αίγυπτο απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις τους, οδηγώντας τους σε φυλακές ή στο να φύγουν από τη χώρα, με σκοπό να μην υπάρξουν γνήσιες περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες στο τουριστικό θέρετρο του Sharm el-Sheikh στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ήδη από τον Ιούλιο, η Αιγυπτιακή Καμπάνια για τη Δημοκρατία και το Κλίμα έχει απευθύνει έκκληση (https://ergatiki.gr/article.php

?id=26269&issue=1532) στους ακτιβιστές και τις οργανώσεις τους σε όλο τον κόσμο να μην νομιμοποιήσουν την “πράσινη” φιέστα της χούντας και των προστατών της.