Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΑΔΕΔΥ: Πολωμένο δεξιά-αριστερά

7/12, Συνέδριο ΑΔΕΔΥ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Ολοκληρώθηκε το 38ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που έγινε το τριήμερο 6-7-8 Δεκέμβρη στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ με τις δυνάμεις της Αριστεράς να πλειοψηφούν και πάλι ενάντια σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, η οποία έχασε δύο έδρες. Πέρα όμως από τα μαθηματικά, το “καυτό” απεργιακό φθινόπωρο έβαλε τη σφραγίδα του στο συνέδριο και γι' αυτό κερδήθηκαν αποφάσεις όπως η μη εφαρμογή των ηλεκτρονικών εκλογών του νόμου Χατζηδάκη σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια σωματεία και στην ίδια την ΑΔΕΔΥ, αλλά και ότι απέναντι στη λεηλασία του νέου προϋπολογισμού η ΑΔΕΔΥ θα απαντήσει απεργιακά.

Αυτό δεν έγινε αυτόματα. Το καθόρισε η μάχη που έδωσαν μέσα στο συνέδριο οι Παρεμβάσεις και μέσα σε αυτές ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. Και τις τρεις ημέρες, από την αρχή μέχρι το τέλος, η πολιτική παρέμβαση σύνεδρο τον σύνεδρο με τα υλικά του Συντονισμού έπαιξε ρόλο σαν συνέχεια της συζήτησης που γινόταν μέσα στην αίθουσα. Το αίτημα για να γίνει η απεργία των εκπαιδευτικών πανδημοσιοϋπαλληλική έγινε κέντρο όχι μόνο από τις τοποθετήσεις των συνέδρων των Παρεμβάσεων, αλλά μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Το τραγικό συμβάν με την έκρηξη του λεβητοστασίου στις Σέρρες που κόστισε τη ζωή σε έναν 11χρονο μαθητή ήταν κέντρο αναφοράς σε όλους. Χρειαζόταν όμως η πολιτική σύνδεση με τις περικοπές και η επιμονή ότι δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. 

«Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που έχουμε εκρήξεις λέβητα σε σχολεία. Έχει ξανασυμβεί το τελευταίο διάστημα, σε τρία ακόμη σχολεία πανελλαδικά. Γι’ αυτό ο θάνατος του 11χρόνου μαθητή στις Σέρρες δεν είναι «ατύχημα» αλλά μια προδιαγεγραμμένη δολοφονία. Είναι η πολιτική των περικοπών που διαλύει τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, και τους αναγκάζει να παίρνουν εργολάβους που ενδιαφέρονται για το κέρδος και όχι για την ασφάλεια των παιδιών», τόνιζε η ανακοίνωση του Συντονισμού για το συμβάν και κατέληγε:

«Την συνέχιση αυτής της πολιτικής που δολοφονεί καθημερινά παιδιά, θα αποτυπώσει τις επόμενες μέρες ο προϋπολογισμός που φέρνει να ψηφίσει η κυβέρνηση στη βουλή. Περικοπές σε όλα όσα έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι για να βγαίνουν πλεονάσματα για τις τράπεζες, τους εξοπλισμούς και τους μπάτσους... Η ΑΔΕΔΥ δεν μπορεί να αφήσει τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να δώσουν αυτές μόνες τους τη μάχη ενάντια στον δολοφονικό προϋπολογισμό. Το Συνέδριο χρειάζεται να αποφασίσει πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας».

Πολύ σημαντικές ήταν και οι πρωτοβουλίες του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης για να ανοίξουν μέσα στο συνέδριο οι μάχες ενάντια στον ρατσισμό και τον σεξισμό, καταθέτοντας ψηφίσματα για να βγει και φέτος απεργία στις 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα των γυναικών, και για συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στην κινητοποίηση στις 18 Μάρτη, διεθνή μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. 

Σε συντονισμό με την ΚΕΕΡΦΑ, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με τις υπό έξωση προσφύγισσες από τα σπίτια που διέμεναν μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Πήραν τον λόγο και ζήτησαν να σταματήσουν οι εξώσεις, ενώ με την αφίσα της ΚΕΕΡΦΑ για την κινητοποίηση 18 Μάρτη στο χέρι κάλεσαν σε στήριξη του συλλαλητηρίου. Πήραν στο τέλος το πιο θερμό χειροκρότημα από όλους τους συνέδρους, οι οποίοι φώναζαν αντιρατσιστικά συνθήματα.

Λίγη ώρα αργότερα, η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη οργάνωσε εκδήλωση για να ανοίξει το ζήτημα του σεξισμού και τα βάρη που ρίχνει στις γυναίκες η πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων με ομιλήτριες τη Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρό από το Συντονιστικό Νοσοκομείων και την Τιάνα Ανδρέου, συνδικαλίστρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Τα σκάνδαλα από την Κιβωτό και τον Λιγνάδη μέχρι τον μαστρωπό Μίχο δεν είναι τυχαία συνδεδεμένα με την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της. Γι' αυτό η 8 Μάρτη είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος και πρέπει να είναι απεργιακή», τόνισε ανάμεσα σε άλλα η Ζ. Λυσικάτου.


7/12, Συνέδριο ΑΔΕΔΥ, παρέμβαση των υπο έξωση προσφυγισσών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

“Δώσαμε μάχη”

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου πολλές ήταν οι άδειες καρέκλες από τους συνέδρους της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. Τη δεύτερη μέρα όμως γέμισαν γιατί υπήρχε πολύ μεγάλη πόλωση, που είχε να κάνει με δύο πράγματα. Το πρώτο είχε να κάνει με την αντιμετώπιση της ΑΔΕΔΥ σχετικά με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία με βάση τον νόμο Χατζηδάκη, που είναι ουσιαστικά το φακέλωμα συνδικαλιστών και εργαζομένων από την κυβέρνηση. Και το δεύτερο ήταν το πρόγραμμα δράσης που θα έβγαζε την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων. Ήταν συνέδριο πολωμένο ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά.

Έτσι φτάσαμε τη δεύτερη μέρα (7/12) να κερδίζουμε με μεγάλη πλειοψηφία -καταψήφισαν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ- ότι δεν δεχόμαστε να εφαρμοστούν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες του Χατζηδάκη, γιατί είναι επίθεση στα σωματεία και τον συνδικαλισμό. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση κόντρα και στους συμβιβασμούς των γραφειοκρατών και στην κυβέρνηση.

Πρόγραμμα δράσης

Όσο αφορά στο πρόγραμμα δράσης, εμείς ως Παρεμβάσεις ομόφωνα αποφασίσαμε ότι δεν θα αφήσουμε μόνους τους εκπαιδευτικούς στις 15 Δεκέμβρη που η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ έχουν αποφασίσει απεργία στις παραμονές του προϋπολογισμού. Αλλά θα είναι μια πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία ενάντια στο σφαγείο του προϋπολογισμού που οδηγεί σε θανάτους ασθενών στα νοσοκομεία και μαθητών. 

Κάναμε τοποθετήσεις στο συνέδριο για να πιέσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση σε σημείο που έγινε αποδεκτό  ότι αυτή τη φορά το συνέδριο θα κλείσει με ψηφοφορίες για το πρόγραμμα δράσης και όχι αναμένοντας το πότε θα συγκροτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει. 

Μετά τη ψηφοφορία για τις ηλεκτρονικές εκλογές, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποχώρησαν. Όμως παρέμεινε το προεδρείο του συνεδρίου. Βάλαμε τότε την ψηφοφορία για απεργία στις 15 Δεκέμβρη και την κερδίσαμε με τις ψήφους όλων των συνέδρων από τις Παρεμβάσεις και κάποιους από τις άλλες παρατάξεις. Ύστερα το ΠΑΜΕ έβαλε δικό του ψήφισμα για απεργία στις αρχές του 2023 χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένα. Πέρασε και αυτό με τις ψήφους του ΠΑΜΕ και ένα κομμάτι από τις Παρεμβάσεις και τους υπόλοιπους. Ο προεδρεύων του συνεδρίου αναγκάστηκε να ανακοινώσει μπροστά σε εκατοντάδες αντιπροσώπους ότι πέρασαν και οι δύο προτάσεις.

Την επόμενη και τελευταία μέρα του συνεδρίου που ήταν οι εκλογές για το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ δήλωσε ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση για απεργία στις 15 Δεκέμβρη, αλλά μόνο για απεργία στις αρχές του 2023.  Ως Παρεμβάσεις διαμαρτυρηθήκαμε. 

Έτσι έκλεισε εν τέλει η ΑΔΕΔΥ να καλεί παναττική στάση εργασίας και συμμετοχή στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών σωματείων ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ. Σε αυτήν την απεργία δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη μάχη ενάντια στον προϋπολογισμό.

Χρίστος Αργύρης, 
σύνεδρος με τις Παρεμβάσεις, Συντονιστικό Νοσοκομείων

Aποτελέσματα 38ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΔΕΔΥ

 
ΕΔΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΔΑΚΕ (ΝΔ) 20
ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 18
ΠΑΣΚΕ (ΚΙΝΑΛ) 16
ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) 13
ΑΝΑΤΡΟΠΗ 9
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 6
ΜΕΤΑ 3