Εργατικό κίνημα
Δικαστικοί υπάλληλοι: Απαιτούμε προσλήψεις

7/12, Απεργιακή συγκέντρωση δικαστικών υπαλλήλων στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με αίτημα τις μαζικές προσλήψεις εδώ και τώρα, οι δικαστικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν πανελλαδική στάση εργασίας και κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την Τετάρτη 7/12, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στις διαδικασίες πρόσληψης και επιμόρφωσης των δικαστικών υπαλλήλων. Με τον νέο νόμο και με βάση τον ρυθμό προσλήψεων που ορίζει (περίπου 200 προσλήψεις τον χρόνο), τα οργανικά κενά που φτάνουν τις 3.000 (30%-50% ελλείψεις ανάλογα την υπηρεσία) δεν πρόκειται να καλυφθούν ποτέ. Στην Αθήνα η συγκέντρωση έγινε έξω από τη Βουλή με συμμετοχή δεκάδων δικαστικών υπαλλήλων και με το πανό της Ομοσπονδίας τους.

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζουν σήμερα δεν επιλύει κανένα ζήτημα από αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αντώνης Λως, εργαζόμενος στο Πρωτοδικείο Αθηνών. «Ίσα ίσα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα όσον αφορά στην επιμόρφωση των υπαλλήλων, οι οποίοι αδυνατούμε να είμαστε στην υπηρεσία μας και ταυτόχρονα να επιμορφωνόμαστε με τους όρους που ισχύουν σήμερα. Και το σημαντικότερο είναι ότι ουσιαστικά παγώνει τις προσλήψεις, δηλαδή παρατείνει το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. 

Τα δικαστήρια όλης της χώρας βρίσκονται σήμερα σε μια συνθήκη αφόρητης και ασφυκτικής πίεσης λόγω της τρομερής υποστελέχωσης και της έλλειψης εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες και σε εξοπλισμούς. Οι συνθήκες εργασίας έχουν φτάσει πολλούς συναδέλφους στα όριά τους σε σημείο να μην μπορούν πλέον να διεκπεραιώσουν την εργασία τους. 

Δυναμικό

Παρότι ο ρόλος μας είναι να τους εξυπηρετήσουμε, φτάνουμε να βρισκόμαστε καθημερινά αντίπαλοι με πολίτες και δικηγόρους, επειδή δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό να στελεχώσει αυτές τις θέσεις. Δηλώνεται ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες στη Δικαιοσύνη, αλλά όλα όσα γίνονται λειτουργούν εις βάρος αυτής της επίσπευσης, που κι εμείς την θέλουμε. Αλλά τη θέλουμε με όρους ανθρώπινων ρυθμών εργασίας.

Ενδεικτικό των εξαντλητικών συνθηκών που επικρατούν είναι ότι συνάδελφοι από τον διαγωνισμό που προκηρύχτηκε το 2017 δεν αποδέχτηκαν αυτές τις θέσεις. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν κανέναν λόγο να τις αποδεχτούν. Δεν είναι ότι φοβόμαστε τη δουλειά. Πολλοί εργάζονται και πέραν του ωραρίου τους για πολλές ώρες και κανένας δεν αποχωρεί πιο νωρίς μέχρι να διεκπεραιώσει τη δουλειά του. Αλλά είναι ανθρωπίνως αδύνατο να βγει αυτός ο όγκος εργασίας στον απαιτούμενο χρόνο, ενόψει και όλων αυτών που συμβαίνουν με τον αριθμό των πινακίων να έχει ξεφύγει. 

Ένας γραμματέας ανεβαίνει σε ένα πινάκιο με εκατό υποθέσεις και άρα αντιλαμβάνεστε πόσα πρακτικά έχει να γράψει. Εκ του αποτελέσματος αυτό που διαφαίνεται είναι ότι θα υπάρχει δικαστής στην έδρα αλλά όχι γραμματέας. Είμαστε πολύ λίγοι οι νεότεροι υπάλληλοι και πολλοί αυτοί που πολύ σύντομα βγαίνουν σε σύνταξη. Αν δεν βρεθεί λύση, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα δικαστήρια. Αυτό που ζητάμε είναι άμεσα να γίνουν μαζικές προσλήψεις και εκσυγχρονισμός των δικαστηρίων για να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη που έχει ανάγκη».