Εκπαίδευση και νεολαία
Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες

6/12, Το φοιτητικό μπλοκ στην διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της Πέμπτης 15/12 και στο συλλαλητήριο στις 12μμ στα Προπύλαια, καλούν οι φοιτητές/ριες του ΣΕΚ στις Σχολές. 

Στο κάλεσμά τους υπογραμμίζουν: «Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει επιστροφή στα πλεονάσματα για την αποπληρωμή του χρέους, ουσιαστικά επιστροφή στα μνημόνια. Αυτό σημαίνει νέος κύκλων απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεων και περικοπών στην υγεία, την παιδεία και την πρόνοια. Το τι σημαίνει υποχρηματοδότηση και περικοπές το είδαμε πολύ καλά στη περίπτωση του 11χρονου μαθητή στης Σέρρες που σκοτώθηκε από έκρηξη σε λέβητα στο σχολείο του, το είδαμε και στο ΑΠΘ όταν φοιτητής έπεσε από τον τρίτο όροφο γιατί δε χώραγε σε μία γεμάτη αίθουσα, το βλέπουμε σε σχέση με την υποστελέχωση του ΕΣΥ και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του που μεταφράζεται σε νεκρούς. 

Είναι ένας δολοφονικός προϋπολογισμός που κόβει από της ανάγκες της εργατικής τάξης αλλά τα χαρίζει όλα στους τραπεζίτες, στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς, στην αστυνομία και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. 

Η νέα πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία πιάνει το νήμα από την μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, το μαζικό Πολυτεχνείο, την νέα πανεργατική για την Υγεία και τις τεράστιες διαδηλώσεις στα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και κλιμακώνει ενάντια στη κυβέρνηση. Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες έχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε και να ανοίξουμε τον δρόμο για την αντικαπιταλιστική προοπτική».


ΕΑΑΚ Αθήνας
Συντονισμός για κλιμάκωση της δράσης

Την Παρασκευή 9/12 έγινε συντονιστικό των σχημάτων ΕΑΑΚ Αθήνας. Το συντονιστικό ήταν απαραίτητο για τη συνέχεια και τοποθετήθηκαν πάνω από 30 σχήματα με πλούσια συζήτηση και αντιπαράθεση. 

Η πανεργατική απεργία στις 9/11 που ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, η μαζική διαδήλωση του Πολυτεχνείου, η νέα πανεργατική για την Υγεία την 1η Δεκέμβρη, οι μεγάλες διαδηλώσεις στις 6 Δεκέμβρη αλλάζουν το κλίμα. Το κίνημα κλιμακώνει και βάζει προχωρημένα καθήκοντα στην αντικαπιταλιστική αριστερά. 

Η συζήτηση στο φετινό συντονιστικό ήταν εμφανώς προχωρημένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Ξεκινούσε κυρίαρχα με την ανάλυση πάνω στην περίοδο. Από τη δικιά μας μεριά ανοίξαμε τη συζήτηση με τις διαστάσεις αποσταθεροποίησης του συστήματος και της πολύπλευρης κρίσης διεθνώς, αλλά και των αντιστάσεων από το Ιράν μέχρι τη Κίνα. Κομμάτι αυτής της κρίσης είναι και η κατάσταση της κυβέρνησης του Μητσοτάκη που βυθίζεται στα σκάνδαλα και οι αγώνες του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος την έχουν στήσει στον τοίχο. Αλλά ξέρουμε ότι παραμένει μία επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει να υλοποιήσει ένα σκληρό πρόγραμμα για χάρη της αστικής τάξης. 

Νίκες

Το φοιτητικό κίνημα έχει πετύχει νίκες πάνω στην οποίες πρέπει να πατήσει για να συνεχίσει. Η αναβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και το πάγωμα των νόμων της Κεραμέως δεν έπεσαν από το ουρανό, αλλά επειδή τα σχήματα της ΕΑΑΚ μπήκαν μπροστά στη προσπάθεια για συνελεύσεις και διαδηλώσεις αξιοποιώντας την διάθεση του κόσμου να δώσει τις μάχες ενάντια στα σχέδια της ΝΔ για την Παιδεία. Κοινός τόπος ήταν η σύνδεση με τους εργατικούς αγώνες που είναι σε προχωρημένο επίπεδο. Το «οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες» είναι κομβική επιλογή για τη συνολική κόντρα με τη κυβέρνηση και την προοπτική των αγώνων για την ανατροπή. Οι επιθέσεις στη Παιδεία και την εργασία έχουν κοινά σημεία. Από τη μία χτύπημα στο συνδικαλισμό και από την άλλη ιδιωτικοποιήσεις. Για να μπλοκάρουμε την αντιδραστική ατζέντα της κυβέρνησης χρειάζεται κοινός αγώνας μαζί με τα συνδικάτα. 

Το σύνολο των σχημάτων κάλεσε σε κινητοποίηση στη Σύνοδο Πρυτάνεων για να μην αποφασίζουν πίσω από τη πλάτη μας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και συμβούλια φοιτητών για να χτυπήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους και τον συνδικαλισμό. Από τη δικιά μας μεριά επιμείναμε ότι κέντρο του φοιτητικού κινήματος χρειάζεται να γίνει η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία ενάντια στον δολοφονικό προϋπολογισμό την Πέμπτη 15/12, στις 12μμ, στα Προπύλαια. 

Ανοίξαμε τη συζήτηση για τη συμμετοχή της νεολαίας αλλά και τη σημασία των αγώνων ενάντια στον σεξισμό και τον ρατσισμό. Η κυβέρνηση είναι χωμένη μέχρι το λαιμό σε αυτά τα εγκλήματα από τα σκάνδαλα του Μίχου και των βιαστών μπάτσων στο ΑΤ Ομόνοιας μέχρι τους πνιγμούς και τις εξώσεις προσφύγων και τις δολοφονίες των Ρομά. Σε αυτή την κατεύθυνση καλέσαμε στην απεργιακή 8 Μάρτη ενάντια στον σεξισμό και τις 18 Μάρτη στη διαδήλωση ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Τέλος καλέσαμε όλες και όλους στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για μια Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, τη Δευτέρα 19/12, στις 5μμ, στον κινηματογράφο Studio.

Εύα Ντόκου,
φοιτήτρια ΠΑΔΑ, ΣΕΚ στις Σχολές

Εκδήλωση στο Πάντειο

Eκδήλωση με τίτλο «η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών» οργάνωσε το ΣΕΚ στις Σχολές στο Πάντειο, την Πέμπτη 8/12. 

Άνοιξε η συζήτηση γύρω από το ζήτημα του σεξισμού, γιατί είναι μια κυρίαρχη ιδέα, πώς επιβάλλεται και πώς παλεύουμε εναντίον του. Μπήκαν διάφορα παραδείγματα. Καταρχήν ιστορικά, χρησιμοποιώντας τη μαρξιστική παράδοση που λέει ότι η εμφάνιση των ταξικών κοινωνιών έφερε και την εμφάνιση του σεξισμού. Αλλά και παραδείγματα επίκαιρα που έβαλαν στη συζήτηση το πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο σεξισμός στο αστικό κράτος, όταν π.χ. οι μπάτσοι μπορούν να βιάζουν μέσα στα ΑΤ και να τους παρέχεται ασυλία. Η συζήτηση κατέληξε στο ότι χρειάζεται να δώσουμε την απάντηση ενάντια στην καταπίεση των γυναικών, με κέντρο τους εργατικούς αγώνες και με βασικό σταθμό για την απεργία στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών.

Μαρία Καστελιώτη, 
φοιτήτρια, μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές