Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, η απεργία είναι προειδοποιητική ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη σε ανοιχτή ημερομηνία, που θα προσδιοριστεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο ανάλογα με την τελική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας. Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κουτρουμάνης, μέχρι το τέλος του Αυγούστου πρέπει να έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση σχετικά με τη νέα λίστα για το 80% τουλάχιστον των ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι θα απενταχθούν από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από το πόρισμα της Επιτροπής, εκτός λίστας αναμένεται να τεθούν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά. (εκτιμάται πως πρόκειται για 60.000 εργαζόμενους). Επίσης οι εργαζόμενοι στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε ορισμένους κλάδους τροφίμων (πρόκειται για 25.000 εργαζόμενους). Όσοι απασχολούνται στο λιανικό εμπόριο. (15.000 εργαζόμενους). Οι κομμωτές και οι κομμώτριες (περίπου 10.000 άτομα). Οι εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί). Υπολογίζεται πως πρόκειται για 5.000 εργαζόμενους.

Υποσχέσεις

Από την άλλη το υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ένταξης στη λίστα των ΒΑΕ εργαζόμενων που για χρόνια παλεύουν με αυτό το αίτημα, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί κάτι τέτοιο. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, όσους απασχολούνται στη χημική βιομηχανία, τους μηχανοδηγούς στο μετρό και το Νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι που θα βγουν από τα ΒΑΕ θα υποστούν μία μεγάλη επίθεση στο μισθό, στα ωράρια και στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Η απένταξη από τα ΒΑΕ θα σημάνει αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά μία πενταετία, περικοπές στους μισθούς από 50 έως 200 ευρώ αφού θα χάσουν το ειδικό επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και σε δεύτερη φάση θα μειωθούν και οι συντάξεις έως και 12%.

Αυτά τα σχέδια μπορούν να μείνουν στα χαρτιά. Ο κοινός απεργιακός αγώνας των εργαζόμενων που απειλούνται με διώξιμο από τα ΒΑΕ αλλά και όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα, στα νοσοκομεία, στα υπόγεια του ΜΕΤΡΟ, που για χρόνια ολόκληρα εισπράτουν την κοροϊδία των κυβερνήσεων παρόλο που είναι δεδομένο ότι εργάζονται κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες, είναι η μόνη απάντηση που καταλαβαίνει η ανθυγιεινή και επικίνδυνη κυβέρνηση της τρόικας και του ΔΝΤ. 

“Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι σε τίποτα δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες εργασίας αυτών των ειδικοτήτων που ασφαλίζονται στα Β.Α.Ε. και το πόρισμα της Επιτροπής είναι χωρίς καμία Επιστημονική τεκμηρίωση”, αναφέρει η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού. “Προειδοποιούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε οποιαδήποτε απένταξη ειδικότητας και η ευθύνη για τις απεργιακές κινητοποιήσεις μας και τις επιπτώσεις στον Τουρισμό βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση”.