“Υπό κατάργηση” να μπει η κυβέρνηση, όχι οι οργανισμοί

Η κυβέρνηση έτρεξε με τη μορφή του κατεπείγοντος να ψηφίσει την σχετική τροπολογία που αφορά το μέλλον 11 δημοσίων οργανισμών και 7.000 εργαζόμενων σε αυτούς, υλοποιώντας μέσα στον Αύγουστο τις κατευθύνσεις του Μεσοπρόθεσμου. Έτσι οργανισμοί όπως ο ΟΣΚ που έχει υπό την επίβλεψή του την ανέγερση των δημόσιων σχολείων ή το ΕΙΝ (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) το οποίο έχει σαν περιεχόμενο την παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης στους φοιτητές, δηλαδή φορείς και οργανισμοί του δημοσίου που παράγουν κοινωνικό έργο, οδηγούνται στη διάλυση και την παράδοσή τους στους ιδιώτες. Επιπλέον κατάργηση και συγχώνευση αυτών των οργανισμών θα σημάνει το πέταγμα χιλιάδων εργαζόμενων στην ανεργία είτε με έμμεση απόλυση με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, της επαναξιολόγησης εργαζόμενων που εργάζονται 20 και 30 χρόνια από τον ΑΣΕΠ είτε ακόμα και με άμεση απόλυση.

«Ο κάθε ένας από τους οργανισμούς που καταργεί η κυβέρνηση είναι μοναδικός στο έργο που παράγει», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Φερενίκη Αναστασοπούλου, εργαζόμενη στο ΙΓΜΕ. «Για παράδειγμα το ΙΓΜΕ πραγματοποιεί μελέτες για τα πετρώματα, τον ορυκτό πλούτο, το νερό, τη γεωθερμία. Αυτή τη στιγμή αν περάσει η τροπολογία δεν ξέρουμε αν θα μας καταργήσουν, αν θα μας διαλύσουν, αν θα μας αναδιοργανώσουν. Πρόκειται για έναν οργανισμό που έχει 60 χρόνια ιστορία. Εγώ δουλεύω 31 χρόνια. Η εργασιακή εφεδρεία που μας λένε είναι σκέτη κοροϊδία. Προβλέπει ότι για ένα χρόνο θα πληρωνόμαστε με το 60% του βασικού μας μισθό, που σημαίνει μισθό 450 ευρώ, δηλαδή είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα με το να απολυθούμε και να παίρνουμε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δεν υπάρχει να δεχτούμε αυτό το έκτρωμα. Χρειάζεται να απαντήσουμε δυναμικά. Όπως δυναμικά απαντάμε το τελευταίο τετράμηνο. Με απεργίες και κινητοποιήσεις».   

«Θέλουν να ενώσουν τα ερευνητικά ιδρύματα σε έναν ενιαίο γεωργικό οργανισμό και να καταργήσουν την έρευνα», μας είπε η Αιμιλία εργαζόμενη 16 χρόνια στο ΕΘΙΑΓΕ. «Το ΕΘΙΑΓΕ είναι το μόνο ερευνητικό ίδρυμα για τη γεωργία. Η συγχώνευσή του θα έχει σαν αποτέλεσμα να συρρικνωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων. Μας έχουν δώσει μια  εννεάμηνη διορία για να διώξουν δήθεν το πλεονάζον προσωπικό που στην ουσία δεν υπάρχει και για όσους μείνουν θα μειώσουν μισθούς και επιδόματα από αυτά που έχουν ήδη μειωθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να μην τους αφήσουμε να τα περάσουν όλα αυτά. Σήμερα είμαστε εδώ για να εμποδίζουμε την ψήφιση της τροπολογίας και στη συνέχεια είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε την εφαρμογή της».