Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Φασιστικές συκοφαντίες

Σκίτσο του Ηλία Κυριαζή

Ο γνωστός σκιτσογράφος Ηλίας Κυριαζής κατήγγειλε για το ομοφοβικό και τρανσφοβικό του περιεχόμενο το GameWorld.gr, που είχε συμπεριληφθεί στους χορηγούς της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κόμικ της Κύπρου (Cyprus Comic Con – CCC). Το CCC απέκλεισε το εν λόγω σάιτ. Ο φασίστας Μάνος Γρυπάρης, υπεύθυνος του σάιτ, ξέθαψε ένα έργο του Κυριαζή που δημιουργήθηκε πριν 19 χρόνια και απεικονίζει σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, κατηγορώντας τον για προώθηση της παιδοφιλίας και, εν τέλει, ως παιδόφιλο τον ίδιο. Στην πραγματικότητα, ο σκιτσογράφος έχει αποκηρύξει εδώ και χρόνια το εν λόγω έργο και έχει ζητήσει να μην διακινείται διαδικτυακά. 

Ο Γρυπάρης όχι μόνο δεν σταμάτησε την επίθεση στον καλλιτέχνη, αλλά πριμοδότησε μια διαδικτυακή στρατιά από φασίστες που απειλούν ακόμη και με σωματική κακοποίηση τον Κυριαζή και όποιον/α του συμπαρίσταται. Μεταξύ των μέσων που διέδωσαν τη διαστρεβλωμένη είδηση είναι και κάποια που ανήκουν στον Όμιλο Defence News Media (DNM Group), του επιχειρηματία Τάσου Γκουριώτη, πρώην υπεύθυνου επικοινωνίας της ΝΔ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και νυν δημοτικού σύμβουλου Γλυφάδας εκλεγμένου με τη στήριξη μεταξύ άλλων της ΧΑ, της Νέας Δεξιάς, της Δύναμης Ελληνισμούς, του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και του Εθνικού Μετώπου. Στον χορό της συκοφάντησης και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας μπήκε και το Πρώτο Θέμα

Άκαρπες προσπάθειες

Σε πολλές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα απόπειρες των ακροδεξιών και των φασιστών να νομιμοποιήσουν τον δηλητηριώδη λόγο τους μέσα από την Τέχνη ή την εκπαίδευση,  έχουν αποβεί άκαρπες. Από την προσπάθειά τους να επιτεθούν διαδικτυακά στους οργανωτές του Comicdom Con της Αθήνας, ως την αποτυχημένη φασιστική κινητοποίηση ενάντια στην ανάγνωση παραμυθιών από drag queens σε παιδιά σε βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη και ως την εκστρατεία συκοφάντησης της δασκάλας που έβαλε στα παιδιά της τάξης της να δουν την ταινία «Αγόρια στο ντους». Σήμερα, με την υπόθεση Κυριαζή, θεωρώντας ότι πλέον πολιτικά βρίσκονται σε θέση ισχύος, το ξαναπροσπαθούν.  

Ο «ηθικός πανικός» που έχουν εξαπολύσει δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση. Στην πραγματικότητα, και στο παρελθόν και ξανά και ξανά σήμερα, αποδεικνύεται ότι οι ίδιοι οι θιασώτες του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», οι ναζί και οι φασίστες, είναι με δεκάδες τρόπους συνδεμένοι με τη σεξουαλική κακοποίηση. 

Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν όχι μόνο τη χυδαία προπαγάνδα τους αλλά να ξαναβγάλουν στο δρόμο τους μαχαιροβγάλτες χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου. Ο αποκλεισμός τους από κάθε καλλιτεχνική διοργάνωση και η απομόνωσή τους στη δημόσια σφαίρα (διαδικτυακή ή όχι) είναι καθήκον του αντιφασιστικού κινήματος. Καθώς και η στήριξη κάθε ενός που μπαίνει στο στόχαστρό τους, επειδή πάλεψε για την απομόνωσή τους.

Σ. Πανίδου, Α. Φράγκου