Εργατικό κίνημα
Ναυπηγεία: Όχι άλλο αίμα στον βωμό του κέρδους

11/7, Κινητοποίηση στο Υπουργειο Εργασίας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Άλλος ένας νεκρός εργάτης, αυτή τη φορά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μπήκε στη «μαύρη λίστα» των προδιαγεγραμμένων εργοδοτικών εγκλημάτων. Μια λίστα που τον τελευταίο μήνα αυξάνεται δραματικά από εργάτες στα Ναυπηγεία από τη Ζώνη του Περάματος μέχρι το Λαύριο και την Ελευσίνα. Άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 7/7 μέσα σε μια βάρκα όπου δούλευε, μόνος τους, υπερωριακά, κάτω από τον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρ' όλο που ανήκε σε ευπαθή ομάδα λόγω χρόνιου καρδιακού νοσήματος, η εταιρία τον έστειλε να εκτελέσει εργασίες βαφέων -χωρίς καν να είναι η ειδικότητά του- και λίγο μετά τις 5μμ κατέρρευσε.

Μια ημέρα πριν (6/7), το Συνδικάτο Μετάλλου είχε αποστείλει επιστολή στην οποία καλούσε την κυβέρνηση και τους εργοδότες του κλάδου μα σταματήσουν όλους τους εργαζόμενους από τις εργασίες τους τις ώρες που η θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 37 βαθμούς Κελσίου και σε εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα να παράσχουν ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται ο Μητσοτάκης και η παρέα του. Κέρδη για τα αφεντικά, φτώχεια, σακάτεμα και θάνατο για τους εργάτες.

Το Συνδικάτο Μετάλλου μαζί με το Συνδικάτο Ναυπηγοξυλουργών και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού οργάνωσαν κινητοποίηση την Τρίτη 11/7 στο Υπουργείο Εργασίας απαιτώντας να προστατευτούν με κάθε τρόπο οι εργαζόμενοι από τον καύσωνα που θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι Φοιτητικοί σύλλογοι Μεταλλειολόγων και Χημικών Μηχανικών. Από τα Ναυπηγεία μέχρι τους διανομείς, η απεργιακή κλιμάκωση είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει τη δικαίωση των αιτημάτων και να σπάσει τα πήλινα πόδια πάνω στα οποία στέκεται η κυβέρνηση της ΝΔ.