Διεθνή
Γαλλία: Συνέντευξη από τις γειτονιές που φλέγονται

Οργή για τον ρατσισμό της αστυνομίας στους δρόμους κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Γαλλία. Φωτό: Wikimedia/Creative Commons)

Στο Socialist Worker μίλησαν ο «Φαρίντ» και η «Σάνια», δύο νέοι που συμμετείχαν στην εξέγερση στη Λυόν:

«Ήμουν εκεί όταν επιτεθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα στην 4η περιφέρεια της Λυόν. Όταν φλεγόταν ήταν μια στιγμή θριαμβευτική» είπε ο Φαρίντ από το Βενισιέ, ένα προάστιο της Λυόν όπου ζουν πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Γαλλίας στη βόρεια Αφρική. «Είναι το καλύτερο πράγμα που έχω κάνει ποτέ, ήταν ένα μικρό κομμάτι εκδίκησης για τις προσβολές στη μητέρα μου και τον πατέρα μου και τους παππούδες μου και τον αδελφό και την αδελφή μου.

Πυροβόλησαν τον Ναέλ επειδή ίσως δεν είχε δίπλωμα οδήγησης. Θανατική ποινή γι' αυτό! Και μάλιστα δίπλα στην πλατεία Νέλσον Μαντέλα. Το να είσαι μουσουλμάνος είναι το ίδιο και χειρότερο από το να είσαι μαύρος για κάποιους ανθρώπους. 

Τώρα εργάζομαι για 13 ευρώ την ώρα. Είναι σκληρή δουλειά, σωματική δουλειά. Πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω είναι χωρίς χαρτιά. Όταν πηγαίνω ή επιστρέφω από τη δουλειά, οι αστυνομικοί με σταματούν αρκετά συχνά. Ακόμη και αυτοί που με γνωρίζουν με σταματούν. Είναι ένα θέμα ελέγχου, ένας τρόπος να μου πουν μην ξεχνάτε ποιος κάνει κουμάντο».

Αυτοπεποίθηση

«Ο κόσμος αισθάνεται ότι σήκωσε το ανάστημά του, ότι έκανε το σωστό για τον Ναέλ και την οικογένειά του και για τον εαυτό του» λέει η Σάνια, εργαζόμενη στο δημόσιο τομέα. «Αυτό θα τους κάνει να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να μην αποδέχονται τα πράγματα ως έχουν. Αλλά για κάποιους είναι η φυλακή αυτό που έρχεται. Θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε, να προσπαθήσουμε να τους υπερασπιστούμε. Με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις για τις συντάξεις ένιωσα ότι οι άνθρωποι, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς, ξυπνούσαν. Πήγα σε μια από αυτές. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αισθάνεσαι ότι μπορείς να ξεπεράσεις κάποιες διαφορές. Αλλά τι έρχεται μετά;».

«Η Λεπέν είναι φασίστρια, αλλά είναι ο Μακρόν πολύ καλύτερος;», αναρωτιέται ο Φαρίντ. «Μισεί τους μουσουλμάνους, μας καταδιώκει, δίνει στην αστυνομία ό,τι θέλει. Πώς είναι δυνατόν να πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ αυτών των δύο για πρόεδρο;» Ενώ η Σάνια προσθέτει ότι προσπάθησε να ψηφίσει τον Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές πέρυσι, προτού ανακαλύψει ότι υπήρχε κάποια «παρατυπία» που την εμπόδισε να φτάσει στην κάλπη…