Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγας, 20 ετών, νεκρός από σφαίρες αστυνομικού

Φωτό: pineiosnews.gr

Άλλος ένας μπάτσος πιστολέρο, άλλος ένας μετανάστης νεκρός από τις σφαίρες του, αυτή τη φορά στη Λάρισα. Το Σάββατο 8/7, Σύρος πρόσφυγας, 20 χρόνων, δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών, οι μπάτσοι άρχισαν να τον καταδιώκουν, κάποια στιγμή εγκατέλειψε το όχημα κι άρχισε να τρέχει, μέχρι που πυροβολήθηκε πισώπλατα από 45χρονο ανθυπαστυνόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η ΕφΣυν από την ιατροδικαστική εξέταση ο πυροβολισμός έγινε σε απόσταση όχι μεγαλύτερη του ενάμιση μέτρου και «η σφαίρα διαπέρασε τον κορμό του νεαρού, προκαλώντας τραύματα στον θώρακα, ρήξη πνευμόνων, ενώ επίσης διαπέρασε και τη σπονδυλική του στήλη».

«Σεσημασμένος», «εγκληματίας» κι άλλα τέτοια άρχισαν να διαρρέουν αμέσως οι αρχές προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη στυγνή δολοφονία. Όπως λένε το αυτοκίνητο που οδηγούσε ήταν κλεμμένο, ενώ το θύμα είχε φυλακιστεί με την κατηγορία διακίνησης μεταναστών. Αυτή που πανεύκολα φορτώνουν σε κάθε πρόσφυγα που αναλαμβάνει να πιάσει το πηδάλιο λίγο πριν η βάρκα βουλιάξει, με αποτέλεσμα μια ολόκληρη βιομηχανία ρατσιστικών διώξεων. 

Ο φονιάς υπαστυνόμος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ “δικαιολογήθηκε” λέγοντας ότι σκόνταψε κι εκπυρσοκρότησε το όπλο του. Κάτι αντίστοιχο με το “η σφαίρα εξοστρακίστηκε” του Κορκονέα. Κι ενώ ένα νέο παιδί έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή ακολουθώντας τους Καλτεζά, Μαραγκάκη, Γρηγορόπουλο, Φραγκούλη, Σαμπάνη και πόσους άλλους, από τις σφαίρες αστυνομικών, ο νέος υπουργός τους, ο Μηταράκης μετά τα κλασικά υποκριτικά για «μη αποδεκτή χρήση βίας από την ΕΛΑΣ», επιτέθηκε στο θύμα δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος κατά συρροή να διαπράττει αδικήματα και διαρκώς να βρίσκεται στο δρόμο» κι ότι «Δεν μπορούμε ν΄ αφήνουμε ατιμώρητα, ειδικά φαινόμενα μικρής εγκληματικότητας. Δημιουργείται κλίμα ατιμωρησίας».

«Τα πραγματικά περιστατικά, όπως τα δίνει η ίδια η – κατά τεκμήριο αναξιόπιστη – ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή της δεν επιτρέπουν καν την προβολή ισχυρισμού περί άμυνας» τονίζει η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή. «Κι όμως, ήδη ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας χωρίς να κρατηθεί ούτε μια νύχτα, ενώ, κατά τα ΜΜΕ, το διερευνώμενο αδίκημα είναι η “ανθρωποκτονία από αμέλεια”! 

Η δημοσιοποίηση του ποινικού μητρώου του 20χρονου Σύριου, με ευθύνη του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και κατ’ εντολή της κυβέρνησης, αποτελεί αφ’ εαυτής παράνομη πράξη, που σκοπό έχει να στήσει το υπερασπιστικό αφήγημα του κατηγορούμενου αστυνομικού και να εξαπολύσει τον ρατσιστικό οχετό κατά του θύματος, σε συνεργασία με πρόθυμα ΜΜΕ και φασιστικά μορφώματα…

Μήνυμα ασυδοσίας και ατιμωρησίας

Η αλήθεια είναι μία: Πρόκειται για άλλη μια εξωδικαστική εκτέλεση από αστυνομικό όργανο, που έλαβε το μήνυμα ασυδοσίας και ατιμωρησίας που έστειλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου “Προστασίας του Πολίτη” μετά τις αστυνομικές δολοφονίες του Νίκου Σαμπάνη τον Οκτώβριο του 2021 και του Κώστα Φραγκούλη τον Δεκέμβριο του 2022. Οι ηθικοί αυτουργοί μίας ακόμα ανθρωποκτονίας βρίσκονται στις πολυθρόνες των υπουργικών γραφείων και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Για να σταματήσουν οι αστυνομικές δολοφονίες δεν χρειάζεται εκπαίδευση, αλλά φυλάκιση των εγκληματιών αστυνομικών που δολοφονούν ανενόχλητοι. Η έκρηξη της νεολαίας στα φτωχά προάστια του Παρισιού που βλέπουμε αυτές τις μέρες μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ είναι φυσικό αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας. Η εξέγερση απέναντι στην αστυνομική βαρβαρότητα είναι δίκαιη, όσα δικαστήρια και αν στηθούν και όσες ποινές κάθειρξης και αν αποφασιστούν απέναντι στους “ταραξίες”.

Να μπει τέρμα στην ασύδοτη κρατική εγκληματικότητα! Να δικαστεί και να καταδικαστεί παραδειγματικά ο αστυνομικός που σκότωσε εν ψυχρώ τον 20χρονο! Να αποδοθεί δικαιοσύνη στις οικογένειες του Νίκου Σαμπάνη, του Κώστα Φραγκούλη και κάθε θύματος της αστυνομικής αυθαιρεσίας! Να σπάσει το απόστημα της ατιμωρησίας των αντρών της ΕΛΑΣ και των σωμάτων ασφαλείας!».