Εργατικό κίνημα
Φοροτεχνικοί: “Δεν είμαστε καταδότες”

7/7 Κινητοποίηση Φοροτεχνικών

Με το σύνθημα «Είμαστε Λογιστές ΟΧΙ χαφιέδες. Απαιτούμε σεβασμό στη δουλειά μας και στην επιστήμη μας» , πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, συγκέντρωση λογιστών – φοροτεχνικών στο Σύνταγμα και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΟΕ).

Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών, μετά την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ), να εφαρμόσει των νόμο 4557/2018, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και αποτελεί ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/ EE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί ότι ο νόμος δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. 

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και σύλλογοι και ενώσεις που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ), που η διοίκηση της δεν έχει πάρει πρωτοβουλία. Xαιρέτησαν ακόμη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), και η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής.

Στις ομιλίες εκτός από το θέμα της εφαρμογής του νόμου, που αναγκάζει τους λογιστές φοροτεχνικούς, εξωτερικούς συνεργάτες των επιχειρήσεων να κρατούν προσωπικά και οικονομικά στοιχεία, αλλά και να καταδίδουν τους πελάτες τους, έβαλαν και θέματα που αφορούν τον κλάδο (myData, φορολογικές δηλώσεις κλπ.), αλλά και θέματα που αφορούν την κοινωνία και την γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως η ακρίβεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε ημέτερους.

Στην συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας, όπου αντιμετώπισαν την άρνηση του νέου υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη ή κάποιου άλλου στελέχους να τους συναντήσει. Μετά η πορεία κινήθηκε προς το Οικονομικό Επιμελητήριο. Εκεί τους υποδέχθηκε η αστυνομία η οποία τους μετέφερε ότι η διοίκηση δεν δέχεται να τους συναντήσει. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και μέλη της μειοψηφίας της διοίκησης του ΟΕΕ.