Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Kύπρος: Κοινός αγώνας ενάντια στον φασισμό από Χλώρακα μέχρι Έβρο

2/9, Αντιφασιστική διαδήλωση στη Λεμεσό. Φωτό: reporter.com

4/9, Αντιφασιστική συγκέντρωση στη Λεμεσό. Φωτό: Εργατική Δημοκρατία

 

Τα γεγονότα στη Χλώρακα και την Λεμεσό που κουκουλοφόροι φασίστες κτύπησαν μετανάστες αλλά και κύπριους που αντέδρασαν στις ρατσιστικές επιθέσεις, θυμίζουν παλιότερες εποχές που η ακροδεξιά προσπαθούσε να επιβάλει τις πολιτικές της με δολοφονίες και ξυλοδαρμούς. Αυτό έκφραζε και  το σύνθημα που ακούστηκε στην πορεία στη Λευκωσία την 1η του Σεπτέμβρη: «ΕΟΚΑ Β τότε - Τώρα Ελαμίτες, - Όπλο του συστήματος, είναι οι φασίστες».

Ρατσιστικό πογκρόμ

Οι επιθέσεις σε μετανάστες, οι ξυλοδαρμοί και η καταστροφή καταστημάτων και σπιτιών που ανήκουν σε μετανάστες ήταν μια οργανωμένη επίθεση, ένα πραγματικό ρατσιστικό πογκρόμ. Οι φασίστες που ήταν εξοπλισμένοι με ρόπαλα, μαχαίρια και βόμβες μολότοφ και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλες είχαν σημαδεμένα τα σπίτια και τα μαγαζιά που θα κτυπούσαν.

Η ατιμωρησία και οι χλιαρές αντιδράσεις για την επίθεση στη Χλώρακα οδήγησαν στην επανάληψη των επιθέσεων και στη Λεμεσό. Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης αλλά και της πλειοψηφίας των κομμάτων ήταν ότι «κανείς δεν μπορεί να παίρνει το νόμο στα χέρια του. Γι αυτό υπάρχει το συντεταγμένο κράτος». Δυστυχώς αυτό ήταν το βασικό σλόγκαν που κυριαρχούσε στις δηλώσεις και τις συζητήσεις στα ΜΜΕ. 

Αυτό ήταν πραγματικά τραγικό και προκάλεσε σύγχυση στο κόσμο γιατί ένα ρατσιστικό πογκρόμ κρύβονταν πίσω από τη φράση ότι «κανείς δεν μπορεί να παίρνει το νόμο στα χέρια του». Μα ποιο νόμο πήραν οι φασίστες στα χέρια τους, ποια παρανομία ήθελαν να αποκαταστήσουν. Καμιά. Αντίθετα, αυτοί ήταν οι παράνομοι και αυτοί είναι το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, οι ρατσιστικές τους επιθέσεις και η φασιστική απειλή.

Οι αντιδράσεις

Μπορεί  η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να πρόβαλλαν αυτό το μοτίβο αλλά οι ρατσιστικές επιθέσεις προκάλεσαν την οργή σε μεγάλο μέρος του κόσμου που κατέκλυσε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με αναρτήσεις καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων και της αδράνειας της αστυνομίας που απλά παρακολουθούσε τους κουκουλοφόρους να κτυπούν τους μετανάστες και να καταστρέφουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους.

Οι οργανώσεις που οργανώνουν κάθε χρόνο τις αντιρατσιστικές εκδηλώσεις τον Μάρτη με την ευκαιρία της διεθνούς μέρας κατά του ρατσισμού, ανάμεσα τους και η Εργατική Δημοκρατία συναντηθήκαμε στην ΠΕΟ και συζητήσαμε για την ανάγκη συγκρότησης ενός αντιφασιστικού μετώπου και αμέσως μετά εξαγγέλθηκε από το ΑΚΕΛ εκδήλωση για τις 4 Σεπτέμβρη έξω από το Διοικητήριο στη Λεμεσό. Εν τω μεταξύ είχε ήδη εξαγγελθεί και άλλη εκδήλωση για το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη από οργανώσεις του αυτόνομου χώρου.

Την Παρασκευή 1η του Σεπτέμβρη, ημέρα δράσης των συνδικάτων για τη ειρήνη υπήρχε ήδη προγραμματισμένη δικοινοτική εκδήλωση στη Λευκωσία, στο σπίτι της Συνεργασίας. Η πορεία με πάνω από 500 άτομα που ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας προς το σπίτι της Συνεργασίας, αναπόφευκτα πήρε και αντιφασιστικό χαρακτήρα, με συνθήματα όπως αυτό που αναφέραμε πιο πάνω και άλλα, ενώ όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις επιθέσεις των ναζί. Τραγική σύμπτωση το ότι την ίδια στιγμή οι φασίστες στη Λεμεσό εξαπέλυαν τη δεύτερη επίθεση τους. 

Mαζική και δυναμική όμως ήρθε η απάντηση την επόμενη μέρα, το Σάββατο 2 του Σεπτέμβρη, με την πορεία στον παραλιακό δρόμο από το γήπεδο του ΓΣΟ μέχρι το παλιό λιμάνι της πόλης. Στο ίδιο σημείο δηλαδή που το προηγούμενο βράδυ οι φασίστες κτυπούσαν τον κόσμο. Πάνω από 1500 άτομα κυρίως νεολαίοι πορεύτηκαν με πανό, πικέτες και συνθήματα όπως «Ούτε Λεμεσό – ούτε πουθενά – τσακίστε τους φασίστες – σε κάθε γειτονιά», και αντιφασιστικά τραγούδια.

Οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ, 4 του Σεπτέμβρη, με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε εξαγγείλει το ΑΚΕΛ, στην πλατεία διοικητηρίου, με μια ακόμη πιο μαζική συγκέντρωση στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Γ.Γ. του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Μέσα από αυτές τις συγκεντρώσεις φάνηκε ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που θέλει να αντιδράσει στις ρατσιστικές επιθέσεις και τη φασιστική απειλή. Τόσο κόσμο σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις και πορείες, με τόσο μεγάλη συμμέτοχή νεολαίας έχουμε πολλά χρόνια να δούμε. 

Αυτό θα πρέπει να έχει και την ανάλογη συνέχεια. Η συγκρότηση ενός αντιφασιστικού μετώπου είναι σήμερα αναγκαία αλλά και δυνατή όσο ποτέ άλλοτε. Προς αυτή την κατεύθυνση παλεύει η Εργατική Δημοκρατία.

Ντίνος Αγιομαμίτης


Με δύο μαζικότατα συλλαλητήρια τις τελευταίες μέρες απαντήθηκαν τα ρατσιστικά πογκρόμ που εξαπολύουν οι νεοναζί του ΕΛΑΜ και άλλων ακροδεξιών συμμοριών στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα. Εχθές 4/9, μετά από κάλεσμα του ΑΚΕΛ αλλά και οργανώσεων των Σύρων που ζουν στην Κύπρο, παρατάξεων των εκπαιδευτικών, της ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία) πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Διοικητηρίου. Πάνω από χίλια άτομα έδωσαν βροντερό παρών καταδικάζοντας τη φασιστική βία του ΕΛΑΜ, διεκδικώντας ανθρώπινη μεταχείριση στους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τα πογκρόμ. Είχε προηγηθεί μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Λεμεσού μετά από κάλεσμα οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Ήταν το πρώτο κάλεσμα που έδωσε βήμα σε εκατοντάδες διαδηλωτές να στείλουν το μήνυμα ότι οι δρόμοι δεν ανήκουν στους φασίστες, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.

Τι έγινε στη Χλώρακα και τη Λεμεσό

Σε «νύχτες των κρυστάλλων» μετατράπηκαν τα οργανωμένα πογκρόμ των φασιστών στην Κύπρο που οργάνωσαν στο χωριό της Χλώρακας και στην πόλη της Λεμεσού. Επί ώρες οι φασίστες μπούκαραν και έσπαζαν σπίτια προσφύγων και μεταναστών, ξυλοκόπησαν αδιακρίτως ανθρώπους με σκουρόχρωμο δέρμα, πυρπόλησαν μαγαζιά μεταναστών και έσπειραν τον τρόμο στους δρόμους της Χλώρακας και της Λεμεσού στις 28/8 και 1/9 αντίστοιχα. Αυτόπτες μάρτυρες στο χωριό της Χλώρακας αναφέρουν ότι συγκεκριμένοι κουκουλοφόροι υποδείκνυαν τα σπίτια των προσφύγων για να μπουκάρουν στη συνέχεια ομάδες φασιστών για να τα σπάσουν και να τα πυρπολήσουν. Τις προηγούμενες μέρες είχαν σημαδέψει με σπρέι τα σπίτια των προσφύγων για να ξέρουν κατά τη διάρκεια του πογκρόμ τους πού να χτυπήσουν. Έφτασαν στο σημείο να απειλούν ντόπιους κατοίκους διότι «τόλμησαν» να ενοικιάσουν το μαγαζί τους σε Σύρους πρόσφυγες. Ξυλοκόπησαν ένα 8χρονο αγόρι το οποίο προσπάθησε να προστατεύσει μία ελληνοκύπρια γυναίκα που χτύπησαν και αυτήν.

Η ρατσιστική και εθνικιστική υστερία κλιμακώθηκε στους δρόμους της Λεμεσού λίγες μέρες αργότερα με τους νεοναζί να παρελαύνουν στο Μόλο ως κουκουλοφόροι, κρατώντας ρόπαλα, σιδερολοστούς κραυγάζοντας «η Κύπρος είναι ελληνική» «έξω οι λαθρομετανάστες» και άλλα εμετικά συνθήματα.   

Η κυπριακή αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτα για να σταματήσει όλες αυτές τις επιθέσεις. Παρά τον μεγάλο αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων ιδιαίτερα στη φασιστοδιαδήλωση στη Λεμεσό, την παρουσία Αύρας, δεν επενέβησαν σε κανένα απολύτως περιστατικό ξυλοδαρμού ή εμπρησμών.  

Βασικό ρόλο σε αυτά τα γεγονότα φαίνεται να παίζει το ΕΛΑΜ. Το ΕΛΑΜ (εθνικό λαϊκό μέτωπο) ιδρύθηκε στην Κύπρο το 2008 αφού είχε απορριφθεί το αίτημα του προς τις αρχές να ονομαστεί «Χρυσή Αυγή Κύπρου». Ο αρχηγός του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, διετέλεσε επί σειρά ετών πρωτοπαλίκαρο του φύρερ Μιχαλολιάκου στην Ελλάδα. Υπάρχουν καταγγελίες από ακτιβιστές ότι επί σειρά ετών φασίστες του ΕΛΑΜ με τη συνεργασία του κοινοτάρχη της Χλώρακας Λιασίδη, οργάνωναν «περιπολίες» στο χωριό και πρακτικά τρομοκρατούσαν τους Σύρους πρόσφυγες που μένουν εκεί. Οι «περιπολίες» αυτές συμπλήρωναν τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το Γενάρη του 2021 ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγόρευε την εγκατάσταση μεταναστών ή προσφύγων για να μην αλλοιωθεί ο δημογραφικός χαρακτήρας της περιοχής. Η κοινοτική αρχή εξαπέλυε ψευδείς ειδήσεις ότι στην περιοχή μένουν «τζιχαντιστές». Φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι με την περαιτέρω κλιμάκωση. Κόψανε το ρεύμα, το νερό στο οικιστικό συγκρότημα που έμεναν οι πρόσφυγες. 

Η σημερινή κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεχίζει τη ίδια πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά τα γεγονότα στη Χλώρακα αρνήθηκε να μιλήσει για πογκρόμ, ρατσισμό ή το ΕΛΑΜ. Δήλωσε ότι δεν είναι πρόβλήμα «μεταναστευτικό» αλλά ζήτημα χουλιγκανισμού. Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου (εκλεγμένη με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ), καταδίκασε τα “ντροπιαστικά επεισόδια” αλλά είπε ότι εξίσου αδιανόητο “είναι οι κύπριοι πολίτες να νιώθουν ανασφαλείς στον τόπο τους”. Ο ρατσισμός είναι στην ημερήσια διάταξη για τη δεξιά κυβέρνηση πλάι πλάι με τον εθνικισμό και την ενδυνάμωση των αντιδραστικών αξόνων. 

Η απάντηση του κινήματος είναι κρίσιμη αυτές τις ώρες στην Κύπρο. Το ΑΚΕΛ αρχικά μίλησε για προβληματική διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση αλλά γρήγορα αναγκάστηκε να καλέσει σε κινητοποίηση και να αλλάξει τη ρητορική του. Ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων του κόσμου που βάδισε οργισμένα και μαζικά το Σάββατο στη Λεμεσό. Είναι η ώρα να μπούν τα συνδικάτα, οι οργανώσεις της νεολαίας και των μεταναστών με οργανωμένο τρόπο σε αυτή τη μάχη. 

Οι μνήμες της ΕΟΚΑ Β του Γρίβα που έσφαζε Τουρκοκύπριους και Αριστερούς στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70 ξυπνήσανε. Το κίνημα στην Κύπρο μπορεί να τσακίσει τη φασιστική απειλή του ΕΛΑΜ που νιώθει ασφάλεια στις ρατσιστικές αγκάλες της πολιτικής του Συναγερμού. Από τη Χλώρακα μέχρι τον Έβρο μπορούμε να στείλουμε τους φασίστες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να βροντοφωνάξουμε «σύνορα ανοιχτά για την εργατιά»!

• Αντιφασιστική πορεία καλούν την Κυριακή 10/9 στις 6μμ στην πλ. Ελευθερίας στη Λευκωσία συλλογικότητες και οργανώσεις και από τις δυο κοινότητες.

Αργυρή Ερωτοκρίτου