Η Αριστερά
Δημοτικές εκλογές: Στην Κοκκινιά της προσφυγιάς

Κατερίνα Θωίδου

Οι δημοτικές εκλογές του 2023 γίνονται μετά από ένα καλοκαίρι καταστροφής και μέσα σε ένα φθινόπωρο αντίστασης. Είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη που θα στείλει μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική που λεηλατεί τη φύση, τις δημόσιες κοινωνικές δομές, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και την ίδια στιγμή παίζει το χαρτί του ρατσισμού στρώνοντας το δρόμο στους φασίστες. 

Αυτή η πολιτική έχει άμεση συνέπεια στην καθημερινότητα των κατοίκων. Είμαστε μια πόλη που βιώνει πολύ έντονα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Με διευρυμένη φτώχεια, ανεργία, ελαστική εργασία, με δημοτικές υπηρεσίες που υπολειτουργούν λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού και τεράστιες ανάγκες που καλύπτονται με εργαζόμενους δίμηνων ή οκτάμηνων συμβάσεων. Με ένα νοσοκομείο όπως το Κρατικό της Νίκαιας όπου το προσωπικό υποφέρει από την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, λόγω υποστελέχωσης, που παραλίγο να γίνει κάρβουνο μέσα στο καλοκαίρι γιατί δεν υπάρχει πυρανίχνευση και πυροπροστασία.

Οι συστημικοί υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναπαράγοντας την πολιτική της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης, δεν διστάζουν να παίξουν ξεδιάντροπα το χαρτί του ρατσισμού, ρίχνοντας το φταίξιμο στους μετανάστες. “Σκούπες” της αστυνομίας γίνονται συνέχεια στις πλατείες δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας σε μετανάστες αλλά και ντόπιους. Ξέρουμε ότι αυτή η πολιτική απατεωνιά είναι πολύ επικίνδυνη. Πρόκειται για το ίδιο χαρτί που έπαιξαν και προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, όταν στριμώχτηκαν από την οργή του κόσμου, όταν ο Σαμαράς μιλούσε για να ανακατάληψη των πόλεων και ο Δένδιας έβαζε σε εφαρμογή τον «ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ». Ήταν η περίοδος που στην πόλη της Νίκαιας δρούσε ο πιο δολοφονικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής, ο οποίος αφού έκανε προπόνηση στα κεφάλια των μεταναστών, προχώρησε στην επίθεση στους συνδικαλιστές της Ζώνης Περάματος και στη δολοφονία Φύσσα. 

Όλα αυτά δεν τα έχει ξεχάσει ο κόσμος της Νίκαιας και του Ρέντη. Όπως δεν έχουν ξεχαστεί οι μάχες που δώσαμε οι δυνάμεις της ΚΕΕΡΦΑ, της Πακιστανικής Κοινότητας μαζί με τα σωματεία της περιοχής μας αλλά και χιλιάδες ανένταχτο και οργανωμένο κόσμο της Αριστεράς, προτάσσοντας την ενότητα απέναντι στο φασισμό και την ανάγκη δράσης από τα κάτω για να μην αφήσουμε χώρο στους φασίστες. Μέσα από αυτές τις μάχες αναδείχθηκε ο ρόλος που μπορεί να παίζει η αντικαπιταλιστική Αριστερά, ως μια πολιτική δύναμη που μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες ανοίγοντας δρόμους για το δυνάμωμα του κινήματος ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.  

Σήμερα που η πολιτική των κλειστών συνόρων της ΝΔ και της ΕΕ οδηγεί σε εγκλήματα όπως αυτό της μαζικής δολοφονίας στην Πύλο και στη Δαδιά, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου που αγανακτεί και θέλει να δώσει τη μάχη, ενάντια στη ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων. Υπάρχει μεγάλο κομμάτι μελών του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν δημόσια ότι θα ψηφίσουν την «Ανταρσία στην Κοκκινιά» για τις αντιρατσιστικές της θέσεις και την αντιφασιστική της δράση. Μάλιστα δύο μέλη του, που μας γνώρισαν μέσα από τους αγώνες που δώσαμε μαζί, μπήκαν και στο ψηφοδέλτιό μας. Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και δείχνει ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά μπορεί να γίνει κέντρο συσπείρωσης για όλο τον κόσμο που θέλει να δώσει τις μάχες, που αποφεύγει να δώσει η ηγεσία του.   

Μέσα στον ένα μήνα της προεκλογικής περιόδου που απομένει θέλουμε να απλώσουμε τη δράση μας σε όσο το δυνατό περισσότερους χώρους δουλειάς και γειτονιές για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Κοκκινιά, που φέτος κλείνει 100 χρόνια από την επίσημη ίδρυσή της, συνεχίζει να είναι πόλη αντιφασιστική και αντιρατσιστική, πόλη των αγώνων και της αντίστασης, κόντρα στο μίσος και τους φράχτες στα κλειστά σύνορα και στις ζωές μας, για την ενότητα των αγώνων, για την ανατροπή του συστήματος του κέρδους και της καταστροφής. 

Κατερίνα Θωίδου,
επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη,
Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης