Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
“Μητσοτάκης–Μελόνι συνένοχοι!”

31/8, Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με μια μαχητική αντιφασιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, δεκάδες αντιφασίστες/ριες έδωσαν απάντηση στην προκλητική επίσκεψη της Μελόνι.

Το απόγευμα της Πέμπτης 31/8, την ίδια ώρα που ο Μητσοτάκης υποδεχόταν τη φασίστρια πρωθυπουργό, απέναντι από τη Βουλή δυο πανό έδιναν το στίγμα της κινητοποίησης: Το ένα με το σύνθημα «Στοπ στους Φασίστες – Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες» και την υπογραφή της ΚΕΕΡΦΑ. Το άλλο είχε την υπογραφή του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και ξεκαθάριζε: «Μητσοτάκης, Μελόνι συνένοχοι – Να τους διώξουμε». 

Συνένοχοι για τις δολοφονίες εκατοντάδων. Των δολοφονημένων στα Τέμπη, θύματα του ξεχαρβαλωμένου, ξεπουλημένου στην ιταλική Ferrovie dello Stato σιδηρόδρομου. Tων εκατοντάδων πνιγμένων στην Πύλο, θύματα της ρατσιστικής Ευρώπης Φρούριο. Των προσφύγων που κάηκαν ζωντανοί στη Δαδιά. Λίγη ώρα πριν από το βήμα της Βουλής, ο Μητσοτάκης είχε σπεύσει να δώσει τα διαπιστευτήριά του στην ακροδεξιά φορτώνοντας τις δικές του ευθύνες για τις πυρκαγιές στους πρόσφυγες και δείχνοντας μάλιστα αυτούς που σκοτώθηκαν στη Δαδιά ως υπεύθυνους για τη μεγάλη καταστροφή. 

«Αυτή την ώρα μια γνήσια απόγονος του Μουσολίνι βρίσκεται σε κοινό γεύμα με τον Μητσοτάκη. Και οι δύο έχουν ξεράσει αρκετό ρατσιστικό δηλητήριο σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Σήμερα όμως τα πρωτεία τα πήρε ο Μητσοτάκης» τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής νωρίτερα. «Αυτός ο άθλιος ρατσιστής μιλάει πάνω στα πτώματα 27 καμένων προσφύγων στη Δαδιά. Ενός δάσους που εμπρηστής είναι η δικιά τους πολιτική. Στον Έβρο πρώτο τους μέλημα ήταν να χτίσουν φράχτη. Εκατομμύρια ευρώ πήγαν σε αυτό το σκοπό, αλλά για να σβήσουν μια φωτιά που καίει 15 μέρες δεν δίνουν φράγκο. Και τολμάνε ακόμα και τους νεκρούς της δικής του πολιτικής να χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίους τράγους. Τέτοια είναι η ύβρις. Αυτοί άνοιξαν το δρόμο στους κεφαλοκυνηγούς του Έβρου».

«Η κυβέρνηση υποδεχόμενη την απόγονο του Μουσολίνι επικυρώνει τα ανοίγματά της προς την ακροδεξιά και τους φασίστες. Είναι επικίνδυνα ανοίγματα. Έχουν οδηγήσει στα πογκρόμ στον Έβρο, στις δολοφονίες του Σιράζ Σαφτάρ και του Μιχάλη Κατσουρή από φασίστες το καλοκαίρι. Αυτή τη συνεργασία ΝΔ και φασιστών την έχουμε ξαναζήσει πριν δέκα χρόνια και τους αντιμετωπίσαμε. Το ίδιο θα χρειαστεί να κάνουμε και τώρα» τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας με την Ανταρσία στην Κοκκινιά που κάλεσε στην αντιφασιστική διαδήλωση στις 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Ακροδεξιά ρητορεία

Την ακροδεξιά ρητορεία συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του γενικού της συμβουλίου. «Αφού δεν τους πέρασε η επίθεση στο συνδικαλισμό με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, προσπαθούν να χύσουν ρατσιστικό δηλητήριο στα συνδικάτα για να διασπάσουν την εργατική τάξη. Ούτε αυτό θα τους περάσει».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την Ανατρεπτική Συμμαχία. Τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν ξεχνάμε ότι η πρώτη απόφαση της "μεταφασιστικής" κυβέρνησης Μελόνι ήταν ο αποκλεισμός των καραβιών των οργανώσεων των αλληλέγγυων που διασώζουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους Ιταλούς αντιφασίστες ενάντια στις απαγορεύσεις τους. Καταγγέλλουμε την επίσκεψη Μελόνι και την κοινή επίθεση δεξιάς και ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ε.Ε. ενάντια στους πρόσφυγες, στους λαούς και τα δικαιώματά τους. Εξακολουθούμε τη μάχη μέσα και έξω από τα δικαστήρια ενάντια στην εγκληματική βία της Χρυσής Αυγής και των επίδοξων συνεχιστών της. Αντιπαλεύουμε τις πολιτικές της Ευρώπης φρούριο και τον ρατσισμό σε κάθε γειτονιά. Ούτε στην Αθήνα, ούτε πουθενά!».

Ο Θωμάς Κατσαρός, εργαζόμενος στο Βυζαντινό Μουσείο και μέλος του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης χαρακτήρισε την επίσκεψη της Μελόνι «ανοιχτή πρόκληση απέναντι στον κόσμο όλης της ανατολικής Μεσογείου που στενάζει εξαιτίας των ρατσιστικών φραγμών ΕΕ και Φροντεξ». Έφερε δε το παράδειγμα drone που χρησιμοποιούταν για την παρακολούθηση προσφύγων κι έπεσε ανοιχτά της Καρπάθου. «Το drone αυτό στοίχιζε 40 εκατομμύρια. Φανταστείτε αυτά τα λεφτά να πήγαιναν για κοινωνικά αγαθά». 

Η κινητοποίηση βάδισε γύρω από το Σύνταγμα συμβολικά με συνθήματα «Μητσοτάκη καλύπτεις τους ναζί, πάρε τη Μελόνι και φύγετε μαζί!», «Πύλος, Εβρος και Δαδιά, ρίξτε τους φράχτες σύνορα ανοιχτά».