Εργατικό κίνημα
ΑΔΕΔΥ: Φραγμός στη ρατσιστική πρόκληση

Από το site της ΑΔΕΔΥ

Μομφή κατέθεσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατά του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ και μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Χρήστου Παπαναστάση, ζητώντας από τη ΔΑΚΕ να προχωρήσει άμεσα στην αποπομπή και αντικατάστασή του από τα όργανα της συνομοσπονδίας. Στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ στις 29/8 προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των συμβούλων με τις ρατσιστικές του δηλώσεις με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν όλες οι παρατάξεις πλην της ΔΑΚΕ και να διακοπεί η διαδικασία του Γενικού Συμβουλίου.

Στο δελτίο Τύπου η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «“Ας μην βρίσκονταν εκεί” είπε στην ομιλία του, αναφερόμενος στους μετανάστες που κάηκαν ζωντανοί στο δάσος της Δαδιάς επαναλαμβάνοντας τη γνωστή καραμέλα της κυβέρνησης ότι έδωσε… προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και θριαμβολογώντας για τις επιτυχίες του “επιτελικού κράτους” στο μέτωπο των πυρκαγιών!».

Και συνεχίζει: «Θεωρούμε: Ότι στην ΑΔΕΔΥ δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για μισάνθρωπες ρατσιστικές απόψεις, ούτε μπορούμε να επιτρέπουμε να εκφράζονται τέτοιες σε συνδικαλιστικά όργανα, που “θέλουν” να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ότι “ο σεβασμός της ανθρώπινης αξίας”, που περιλαμβάνεται στους “σκοπούς” της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με το Καταστατικό της, δεν χωράει “χρώματα”, φυλές, εθνότητες και χώρες καταγωγής».

Αντιδράσεις

Καθοριστικό ρόλο για να προχωρήσει η ΑΔΕΔΥ σε αυτή την καταγγελία έπαιξαν οι συνδικαλιστές των Παρεμβάσεων Δημοσίου, που πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις μέσα στο Γενικό Συμβούλιο και δημοσιοποίησαν αμέσως το ζήτημα με κείμενο-κοινή δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Στο κείμενο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, τονίζουν: «Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ρατσισμός και χαιρεκακία. Μερικά πράγματα δεν κρύβονται τελικά. Ο ακραίος μισανθρωπικός ρατσιστικός λόγος που εκπορεύεται από την κυβερνητική πολιτική, όταν εκφράζεται και μέσα στα συνδικάτα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος. Τροφοδοτεί όχι μόνο τη ρατσιστική προπαγάνδα αλλά νομιμοποιεί το χέρι των ταγμάτων εφόδου που έχουν βγει παγανιά ως αυτόκλητοι «πολιτοφύλακες», να συλλαμβάνουν μετανάστες και πρόσφυγες σε νέα πογκρόμ και επιθέσεις.

Αλλά πέρα από τη σύμπλευση με την τρέχουσα ρατσιστική προπαγάνδα που υποστηρίζει ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές στα δάση του Έβρου, αφού οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους δεν υπολογίζονται ως ανθρώπινες υπάρξεις, επιχειρείται να μετατοπιστεί η ευθύνη στα ίδια τα θύματα... Απέναντι στις ρατσιστικές επιθέσεις και τον κυρίαρχο ρατσιστικό, εθνικιστικό λόγο και την κρατική πολιτική, χιλιάδες άνθρωποι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη με συλλαλητήρια που κατήγγειλαν με τα συνθήματά τους την κυβέρνηση της ΝΔ που αφήνει να καούν δάση και άνθρωποι, επενδύει στο χαρτί του ρατσισμού στοχοποιώντας τους πρόσφυγες για τις πυρκαγιές και κάνει ανοιχτά πλάτες στους φασίστες και στα πογκρόμ τους στον Έβρο». 

Ψηφίσματα για τη διαγραφή του Χ. Παπαναστάση και από τη θέση του ΓΓ της ΠΟΕΔΗΝ εγκρίνονται ήδη από πολλά πρωτοβάθμια σωματεία νοσοκομείων.