Εργατικό κίνημα
Έξωση στη Μενδώνη, όχι στον ΣΕΑ

31/8, Συγκέντρωση στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο ήταν ο Κήπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο πεζόδρομος της Ερμού μπροστά από το κτίριο την Πέμπτη 31/8, το βράδυ της πανσελήνου. Έστειλε ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να κάνει “έξωση” στον Σύλλογο από την ιστορική του έδρα. Η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Συλλόγου για τη μουσική βραδιά - κινητοποίηση συμπαράστασης γέμισε με ενθουσιασμό όλες και όλους και κυρίως τους ίδιους τους αρχαιολόγους για να συνεχίσουν τη μάχη ενάντια στη Μενδώνη και την κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

«Σύνορα ανοιχτά – κτίρια ζωντανά» και «Τούτο το σπίτι τ' ανοιχτό δεν θα κλειδαμπαρώσει» έγραφαν τα πανό που κοσμούσαν τον κήπο όπου εξελισσόταν η μουσική βραδιά.

Όπως τόνισε, ανάμεσα σε άλλα η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του ΣΕΑ: «Υποσχόμαστε ότι δεν θα φύγουμε από αυτό το σπίτι. Η αγάπη που μας δείχνετε θα το κρατήσει ανοιχτό όπως ήταν μέχρι τώρα. Η πόλη έχει ανάγκη δημόσιους χώρους και πολιτισμό. Έχει ανάγκη από δημοκρατία, όχι λογοκρισία. Η αρχαιολογία δεν είναι νεκρή επιστήμη, είναι ζωντανή γιατί ασχολείται με την κοινωνία. Μας αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, τα παιδιά που πνίγηκαν στην Πύλο, όσους κάηκαν στον Έβρο, οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους στην Εύβοια, τα ζώα που χάθηκαν στην Πάρνηθα».

Ο λόγος για την εκδικητική έξωση είναι η αγωνιστική στάση του ΣΕΑ, όχι μόνο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων και την αρχαιοκαπηλεία με “κρατική βούλα”, αλλά και στις αντιρατσιστικές μάχες. Η έξωση ανακοινώθηκε ύστερα από την εκδήλωση στον Κήπο του Συλλόγου για το ρατσιστικό έγκλημα της κυβέρνησης στην Πύλο. Ο ρατσισμός δεν είναι μόνο η κυρίαρχη πολιτική του Υπουργείο Πολιτισμού και της κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η κυρίαρχη ρητορική. Ο Ι. Γρυσπολάκης, διορισμένος από τη Μενδώνη πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, δήλωσε δημόσια «κατανόηση και συμπαράσταση» στους κυνηγούς κεφαλών προσφύγων στον Έβρο, οι οποίοι ήδη διώκονται από τα δικαστήρια, με το ΣΕΑ να απαιτεί την αποπομπή του.