Αντιπολεμικό κίνημα
Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη: Σύσκεψη για δράση - Αυτοί κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς, εμείς κλιμακώνουμε τον αγώνα

2/12, Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στην Πετρούπολη. Φωτό: Ηχώ Ιλίου-Πετρούπολης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/12, η σύσκεψη της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο - Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη στο “Ρομάντσο”. Συμμετείχαν μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας, της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», της ΚΕΕΡΦΑ, εργαζόμενες/οι από ΜΜΕ, νοσοκομεία και άλλους χώρους, φοιτητές/ τριες, αγωνιστές/τριες του κινήματος αλληλεγγύης από τις γειτονιές. 

Τη σύσκεψη συντόνισε η Άννα Στάμου από τη Μουσουλμανική Ένωση και άνοιξε ο Γιάννης Σηφακάκης (η εισήγηση δίπλα) προτείνοντας ένα πρόγραμμα δράσης της Συμμαχίας για το επόμενο διάστημα. Ακολούθησε μια πολύ ζωντανή συζήτηση με πολλές παρεμβάσεις και προτάσεις για δράση.

Η Σάλμα Σάουα, από την Παλαιστινιακή Παροικία, αφού ευχαρίστησε για όλες τις δράσεις της Συμμαχίας λέγοντας ότι «νιώθω ότι έχω μια μεγάλη αγκαλιά από τον κόσμο στην Ελλάδα», αναφέρθηκε στην παράδοση των αγώνων του Παλαιστινιακού λαού από την εξέγερση του 1936 μέχρι σήμερα. «Πάντα τα μεγάλα συμφέροντα κάνουν στην άκρη τον Παλαιστινιακό λαό και τον εμποδίζουν να αποκτήσει το δικό του κράτος. Το καταλαβαίνει αυτό και σήμερα ο κόσμος και γι’ αυτό παλεύει μαζί μας, ο αγώνας των Παλαιστινίων δίνει δύναμη σε κάθε άλλο άνθρωπο που παλεύει» τόνισε προτείνοντας δράσεις τοπικά και κεντρικά.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσιάρας έδωσε την εικόνα από την Γάζα δυο μέρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας «με εκατοντάδες νεκρούς από βομβαρδισμούς ακόμη και στο νότο που υποτίθεται ήταν ασφαλής» αλλά και «με σειρά από ενέδρες της παλαιστινιακής αντίστασης ακόμη και στην βόρεια Γάζα που υποτίθεται ο ισραηλινός στρατός έχει τον έλεγχο». Όλο και περισσότερο στο χώρο της ενημέρωσης «γίνεται αποδεκτό ότι αυτό που συμβαίνει στην Γάζα είναι μια γενοκτονία» πρόσθεσε, προτείνοντας μαζί με τις υπόλοιπες μαζικές δράσεις να στηριχτεί και το κίνημα BDS μπροστά στα Χριστούγεννα. «Γεμίζει η πόλη με αστέρια της Βηθλεέμ και η Βηθλεέμ είναι μια πόλη που σήμερα σκοτώνεται κόσμος και δεν θα γιορτάσει. Να ονοματίσουμε τις εταιρείες που έχουν σχέση με το Ισραήλ, να στοχοποιήσουμε τις ισραηλινές εταιρείες, όπως κάνει και σε άλλες χώρες το κίνημα, αυξάνοντας πολιτικά και οικονομικά την πίεση στο Ισραήλ». 

Υποστήριξη της Αντίστασης

«Η λαϊκή υποστήριξη στην αντίσταση σε όλη την Παλαιστίνη είναι συντριπτική και γι’ αυτό δεν μπορούν εδώ και δύο μήνες να την τσακίσουν παρά την καταστροφή που προκαλούν. Έτσι καταλήγουν ο “πόλεμος αυτοάμυνας του Ισραήλ” να είναι  πόλεμος εξόντωσης παιδιών», είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου μιλώντας εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ. «Θέλουμε να γίνει κοινή συναυλία για την Παλαιστίνη γιατί αφενός υπάρχουν εδώ Παλαιστίνιοι που αντιμετωπίζουν το ρατσισμό, βρίσκονται στα καμπ, αφετέρου γιατί ξεσκεπάζει την υποκρισία τους. Το μόνο σημείο που συζητάνε να “ανοίξουν τα σύνορα” είναι για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του Ισραήλ να αδειάσει την Γάζα από τον πληθυσμό της».

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, μίλησε για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στα τζαμιά με στόχο να τρομάξουν και να εμποδίσουν τον κόσμο να βγει στο δρόμο για την Παλαιστίνη. «Ό,τι και να κάνουν οι κυβερνήσεις όμως, σημασία έχει σε όλες τις χώρες τι λέει ο λαός, αυτός είναι η δύναμη, και είναι με το πλευρό των Παλαιστινίων. Δεν θα κάνουμε ό,τι θέλουν αυτοί, θα στηρίξουμε στο δρόμο τον παλαιστινιακό λαό».  

«Στην Γάζα ζούνε Παλαιστίνιοι που έγιναν πρόσφυγες από τις περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ. Τώρα θέλουν να τον διώξουν και από την Γάζα. Και που να πάνε; Στην Αίγυπτο; Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν άλλο χώρο, δεν έχουν πιο πίσω, είναι αναγκασμένοι να πάνε μόνο μπροστά, γι’ αυτό και αντιστέκονται. Είναι θέμα ύπαρξης για τον Παλαιστινιακό λαό» είπε ο Τζαμάλ Σ., πρόσφυγας από την Αλγερία.

«Ήταν μια νίκη ότι καταφέραμε να περάσουμε από την ΕΣΗΕΑ ψηφίσματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη μέσα από πρωτοβουλία της Συμμαχίας αλλά και των αριστερών παρατάξεων», τόνισε η Άννα Μήτρου, δημοσιογράφος,   μεταφέροντας την εικόνα από την συνέλευση της ΕΣΗΕΑ όπου η παρέμβαση εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Παροικίας καταχειροκροτήθηκε. «Και την πετύχαμε γιατί οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που δουλεύουν στα ΜΜΕ δεν είναι με την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των φερεφώνων της».

Στην συζήτηση μπήκε η πρόταση για 48ωρη κατάληψη στις σχολές με δράσεις και ανοιχτές συζητήσεις για την Παλαιστίνη, ξεκινώντας από τις συνελεύσεις που γίνονται τις επόμενες μέρες σε όλες τις σχολές ενόψει της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο Αλέκος Κοροβέσης μετέφερε τις εικόνες από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις που έγιναν σε Φιλοσοφική, Πάντειο, και Νομική τις προηγούμενες μέρες, από κοινού με την Παλαιστινιακή Παροικία και καθηγητές. «Η μαζικότητα που έχουν μέχρι στιγμής δείχνει πόσο ψηλά είναι αυτό το ζήτημα και τι διάθεση υπάρχει, χρειάζεται να φτιάξουμε ομάδες της Συμμαχίας σε κάθε σχολή».

«Όλος αυτός ο κόσμος που κατεβαίνει στις διαδηλώσεις κάπου δουλεύει, πολλά συνδικάτα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, μπορούμε να ανοίξουμε το ζήτημα για απεργία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, όπως είχε γίνει και ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003. Μπορούμε να μπολιάσουμε κάθε απεργία και αγώνα που ξεσπά με την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, ξεκινώντας από την απεργία για τον προϋπολογισμό», είπε ο Αντώνης Φώσκολος, εργαζόμενος στο ΥΠΠΟ στην Ακρόπολη.  

«Στην ΑΑΔΕ η απόπειρα της διοίκησης να ακυρωθεί η εκδήλωση που είχαμε ανακοινώσει, ακυρώθηκε στην πράξη. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν υψηλόβαθμα στελέχη να μην πραγματοποιηθεί, έγινε και ήταν η μαζικότερη που έχει γίνει στο χώρο, με 50 εργαζόμενους να την παρακολουθούν, ανάμεσά τους η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, και έγινε μια πλούσια συζήτηση που κράτησε δύο ώρες» μετέφερε στην σύσκεψη ο Νίκος Τουρνάς, εργαζόμενος. 

Σύγκρουση με την κυβέρνηση

«Είμαστε σε σύγκρουση με αυτήν την κυβέρνηση. Γιατί υποστηρίζει το Ισραήλ. Γιατί διαλύει τα νοσοκομεία. Είχαμε μια πολύ μεγάλη απεργία την προηγούμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία. Σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης πορείας που κάναμε από το Υπ. Υγείας στο Σύνταγμα κυριαρχούσαν τα συνθήματα για την Παλαιστίνη. Θα ξεκινήσουμε κύκλο εκδηλώσεων στα νοσοκομεία. Ό,τι και να λένε κυβέρνηση, ΜΜΕ, παρατρεχάμενοι, δεν πρόκειται να μας πτοήσουν» είπε η Μαρία Χαρχαρίδου μιλώντας εκ μέρους των εργαζομένων στην Υγεία.

Ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος από την ομάδα «Απόδραση στο λόγο και στην τέχνη» μετέφερε τις εικόνες από την ποιητική βραδιά που έγινε την προηγούμενη μέρα στα Εξάρχεια, όπου διαβάστηκαν ποιήματα και κείμενο ποιητών/τριών από όλη την Ελλάδα. «Για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε μια κυβέρνηση τόσο αποφασιστικά στο πλευρό του Ισραήλ, το ελληνικό κράτος σφιχταγκαλιασμένο με το κράτος του Ισραήλ είναι συνένοχο σε αυτήν τη σύρραξη, γι’ αυτό ο λαός την καταδικάζει. Πρέπει να δράσουμε με βάση αυτό το δεδομένο, να βρούμε αυτόν τον κόσμο, που μπορεί να μην τον γνωρίζουμε, να οργανωθεί μαζί μας» είπε η Άννα Στάμου. Στη συζήτηση δόθηκαν επίσης εικόνες από τοπικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στα Πατήσια, τον Άγιο Παντελεήμονα, την Καλλιθέα, το Γαλάτσι, την Πετρούπολη και άλλες περιοχές.  

«Η σύσκεψη κατέληξε σε ένα πρόγραμμα επόμενων εκδηλώσεων και εξορμήσεων σε χώρους και γειτονιές, κινητοποιήσεων κεντρικά και τοπικά ενάντια στις σφαγές στη Γάζα και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, στη διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης με τη νέα χρονιά» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. «Συνεχίζουμε δυνατά στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης μέχρι τη νίκη. Για μια Παλαιστίνη ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο»!

Γιώργος Πίττας


Σύσκεψη της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη
Από αριστερά: Σάλμα Σάουα, Άννα Στάμου, Γιάννης Σηφακάκης. Φωτό: Γιώργος Πίττας

 

Την Παρασκευή το πρωί τελείωσε η εκεχειρία στην Γάζα και η πολεμική μηχανή του Ισραήλ ξεκίνησε να βομβαρδίζει ακόμη πιο άγρια -αυτή τη φορά και στο νότο  που έχει καταφύγει ένα μεγάλο μέρος αμάχων από την υπόλοιπη Γάζα. Εκατοντάδες νεκροί από τις πρώτες ώρες, πίεση να μετακινηθεί ο κόσμος προς την Αίγυπτο, η επιχείρηση εθνοκάθαρσης που η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει εξαγγείλει από την πρώτη μέρα του πολέμου σε πλήρη εξέλιξη. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις με χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους στον Καναδά, στην Βρετανία, σε όλο τον κόσμο. 

Η εκεχειρία επιβλήθηκε στο Ισραήλ κάτω από την πίεση της παλαιστινιακής αντίστασης που έδειξε ότι το κράτος τρομοκράτης δεν είναι ανίκητο, αλλά και του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που πιέζει ασφυκτικά τις κυβερνήσεις της δύσης και τα αραβικά καθεστώτα. Το Ισραήλ αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, παρόλο που στην πράξη συνέχισε τις εφόδους και τις δολοφονίες στην Δυτική Όχθη, με την δικαιολογία ότι η εκεχειρία αφορά μόνο τον «πόλεμο  εναντίον της Χαμάς» στην Γάζα. 

Οι εικόνες από τις ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων φυλακισμένων ήταν μια επιπλέον ταπείνωση για τους δολοφόνους σιωνιστές. Ισραηλινές κρατούμενες να απελευθερώνονται ομαλά, ακόμα και με ευχαριστίες προς την Αντίσταση για τον τρόπο που τους φέρθηκε και από τη άλλη οι Παλαιστίνιοι που αποφυλακίζονται να πηγαίνουν κατευθείαν -όπως ένα 7χρονο παιδί με σπασμένα τα χέρια- στο νοσοκομείο από το ξύλο. Να πληθαίνουν οι καταγγελίες για βασανισμούς και δολοφονίες στις ισραηλινές φυλακές, ενώ σε όλο το διάστημα της εκεχειρίας το Ισραήλ συνέλαβε χωρίς κατηγορίες πολλούς περισσότερους Παλαιστίνιους απ’ όσους άφησε. Να προσπαθεί ο στρατός κατοχής να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τους πανηγυρισμούς που ακολουθούσαν τις απελευθερώσεις Παλαιστίνιων κρατούμενων γιατί έδειχναν τη δική τους αδυναμία να πετύχουν τους στόχους τους μετά από περίπου δύο μήνες ανηλεών βομβαρδισμών. Η δύναμη της Αντίστασης όμως φάνηκε και στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις. Όταν απαίτησε την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ισραηλινών στρατιωτικών ομήρων και το σταμάτημα των φονικών βομβαρδισμών και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού κατοχής από την Γάζα προκειμένου να συνεχίσουν οι συνομιλίες. Κάτω από αυτήν πίεση το Ισραήλ αποφάσισε να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις και να ξαναξεκινήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων και παιδιών, ελπίζοντας ότι θα λυγίσει την Αντίσταση και τον κόσμο που την στηρίζει. 

Αδιέξοδο

Σε κόντρα όμως με την εικόνα παντοδυναμίας του Ισραήλ, η πραγματικότητα δείχνει το αδιέξοδο που βρίσκεται. Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι στριμωγμένη στρατιωτικά. Δύο μήνες τώρα δεν έχουν καταφέρει να τσακίσουν την αντίσταση και ξεκινώντας τον δεύτερο γύρο την βρήκαν πάλι μπροστά τους να επιστρέφει δριμύτερη από την πρώτη μέρα. Είναι στριμωγμένη οικονομικά από το κόστος του πολέμου παρά τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ σε νέα όπλα και πυρομαχικά. Είναι στριμωγμένη πολιτικά. Τρίζει η κυβέρνηση του Νετανιάχου γιατί έχει πολιτικό κόστος, με τη μετακίνηση των εποίκων από το βορρά στα σύνορα με τον Λίβανο και στα σύνορα με τη Γάζα. Είναι στριμωγμένη από το γεγονός ότι όσο πιο φονική γίνεται τόσο περισσότερο δυναμώνει η κατακραυγή εναντίον της, τόσο περισσότερο δύσκολο γίνεται για τους συμμάχους της να τη στηρίζουν –φοβούμενοι επέκταση του πολέμου ή πτώση αραβικών καθεστώτων που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή.  

Το αδιέξοδο δεν αφορά μόνο στο κράτος του Ισραήλ. Το θέμα της εναλλακτικής ανοίγει ξανά για την Παλαιστίνη και δυσκολεύει ΗΠΑ και ΕΕ. Από τη μια συνεχίζουν να στέλνουν όπλα από την άλλη είναι αναγκασμένες να κάνουν εκκλήσεις για «μετριασμό στις απώλειες» των αμάχων. Ο Μπάιντεν στέλνει για πολλοστή φορά τον Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή για να διαμορφώσει λύση. Ποια λύση; Να φτιαχτεί μια «λωρίδα ασφαλείας» μέσα στη Γάζα υπό την προστασία και κατοχή του ισραηλινού στρατού; Να ξαναγυρίσουμε σε αναγνώριση των «δύο κρατών» περιμένοντας από την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει από τα πάνω τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας;

Πρόκειται για ένα σενάριο που είναι στον αέρα. Όχι μόνο γιατί το ισραηλινό κράτος δεν έχει τη δύναμη να το επιβάλει παρά τις διακηρύξεις για διαιώνιση της κατοχής και εξόντωση όλου του πληθυσμού στην Γάζα. Αλλά και γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία του Όσλο, παρόλο που ήταν άδικη για τους Παλαιστίνιους, δεν περπάτησε γιατί τη δυναμίτισε το κράτος το Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η συζήτηση πάνω στην εναλλακτική δεν είναι θεωρητική. Είναι κρίσιμο να αναδειχτεί ότι η λύση είναι μια Παλαιστίνη, ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι την Μεσόγειο. Χρειάζεται να ξαναγυρίσουμε στην αρχική τοποθέτηση του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στην Παλαιστίνη, για ένα ενιαίο, δημοκρατικό, κοσμικό κράτος που θα ζούνε μαζί Άραβες, Εβραίοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, άθεοι, βάζοντας τέλος στο ρατσιστικό απαρτχάιντ που έχουν χτίσει οι σιωνιστές με τις πλάτες των ΗΠΑ. 

Η παλαιστινιακή αντίσταση δεν μπορεί να νικήσει σε έναν αγώνα, που θα κρατήσει χρονικά, χωρίς τη δύναμη του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης, τη δύναμη του αραβικού πεζοδρόμιου. Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τη φωνή μας σε όλο τον κόσμο και εδώ στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ελληνικός καπιταλισμός είναι μπλεγμένοι σε αυτό το έγκλημα. Μέσω της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, της εκπαίδευσης των ισραηλινών πιλότων, της αναβάθμισης των αμερικάνικων βάσεων, του άξονα Ελλάδας-Ισραήλ αλλά και της οικονομικής σχέσης. Σε άρθρο των Financial Times διαβάσαμε ότι είναι η πετρελαϊκή Εnergean που πήρε άδεια για μελέτες και γεωτρήσεις στην Ήπειρο, παρέχει φυσικό αέριο στο Ισραήλ «κρατώντας τα φώτα του ανοιχτά» για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο.  

Έχει σημασία το τι κάνουμε εμείς σε αυτό το μέτωπο, σ’ αυτόν τον μακρόσυρτο πόλεμο. Χρειάζεται να συνεχίσουμε τις μεγάλες διαδηλώσεις μαζί με την Παλαιστινιακή Παροικία και τα συνδικάτα, σε συντονισμό με το παγκόσμιο κίνημα. Ταυτόχρονα να συνεχίσουμε και να απλώσουμε σε νέους χώρους, τις τοπικές δράσεις και τις εκδηλώσεις -που ξεκινήσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες με επιτυχία και συμμετοχή σε χώρους εργασίας, σχολές και γειτονιές. Να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με τους καλλιτέχνες μπροστά. Να συνδέσουμε το ζήτημα της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και την αντίσταση στην ισλαμοφοβία και την ρατσιστική πολιτική ΕΕ-κυβέρνησης Μητσοτάκη που στοχοποιεί τους πρόσφυγες από την Παλαιστίνη και τις άλλες αραβικές χώρες. 

Από την εισήγηση του Γ. Σηφακάκη στη σύσκεψη της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Πλούσια σε συζήτηση ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή στη Νομική η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη με ομιλητές τους Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε, Νίκο Στραβελάκη και Πέτρο Κωνσταντίνου.

«Η εκδήλωση συνέπεσε με το τέλος της εκεχειρίας και με το ξεκίνημα των νέων βομβαρδισμών. Μια απόδειξη ότι δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη ότι οι παρεμβάσεις της “διεθνούς κοινότητας” θα μπορέσουν ποτέ να δώσουν δικαιοσύνη και ειρήνη στον Παλαιστινιακό λαό», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Πηνελόπη που συμμετείχε στη συζήτηση. «Μέσα από τις εισηγήσεις και στη συζήτηση που ακολούθησε άνοιξε το ζήτημα της εναλλακτικής απέναντι στην πρόταση για δύο κράτη που επαναλαμβάνουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο Μητσοτάκης.     

«Και τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στις σχολές για να σταματήσουμε το έγκλημα στην Γάζα;» ήταν το βασικό ερώτημα που τέθηκε με τη συζήτηση να ανοίγει με εικόνες από τη διεθνή εμπειρία από το Χάρβαρντ και τις ΗΠΑ μέχρι τη Βρετανία και την Ισπανία, όπου οι φοιτητές μαζί με τους καθηγητές προχωράνε σε αποχές και διαδηλώσεις κόντρα σε απαγορεύσεις και απειλές αλλά και από την εμπειρία του 2003 όταν γίνονταν καταλήψεις ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ και την ελληνική συμμετοχή. Συζητήθηκαν προτάσεις για παρέμβαση στις γενικές συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών, παραστάσεις διαμαρτυρίας, νέες εκδηλώσεις».  

Την επόμενη μέρα διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έγιναν στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και άλλους φορείς της περιοχής, ενώ την ίδια ώρα συλλογικότητες της δυτικής Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώ στην Πετρούπολη και διαδήλωσαν στην κεντρική λεωφόρο 25ης Μαρτίου.


ΕΣΗΕΑ

Δύο ψηφίσματα για συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό ενέκρινε η γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ την περασμένη Τρίτη 28/10 ενώ προηγήθηκε παρέμβαση του Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε από την Παλαιστινιακή Παροικία. Στην τοποθέτησή του κατήγγειλε την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα  και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να παρουσιάσουν την αλήθεια για ό,τι συμβαίνει στη μαρτυρική Λωρίδα, ξεσκεπάζοντας την προπαγάνδα που ενορχηστρώνεται από την ισραηλινή πρεσβεία ακόμα και με nonpaper –και στο τέλος καταχειροκροτήθηκε.

«Εμείς οι δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ, που παρακολουθούμε χρόνια τώρα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, στεκόμαστε στην πλευρά του δίκιου απέναντι στο άδικο: Στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, που αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή και παλεύει για το δικαίωμά του να έχει πατρίδα.

Καμιά άλλη “λύση” δεν μπορεί να υπάρξει στο Παλαιστινιακό, πέρα από το να πάψει η κατοχή και η κατοχική βία, να αναγνωριστεί Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ» αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα που στήριξαν η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή και η Δημοσιογραφική Συνεργασία. 

«Στεκόμαστε με οργή απέναντι στην προπαγάνδα και τις “ειδήσεις” που κατασκευάζουν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη σφαγή των Παλαιστινίων και τις φρικαλεότητες του ισραηλινού στρατού…

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη προσπάθεια της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, με τα σεμινάρια που διοργανώνει εν κρυπτώ, να παρέμβει στο έργο των δημοσιογράφων και να φέρει στα μέτρα της ισραηλινής προπαγάνδας την ενημέρωση του ελληνικού λαού, με διασπορά fake news. Καταγγέλλουμε την αναπαραγωγή αυτών των κατασκευασμένων ειδήσεων από την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ, χωρίς καμιά διασταύρωση και επαλήθευση των πληροφοριών, χωρίς να τηρούνται καν οι στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας...».