Πολιτισμός
Η Κοκκινιά ξέρει από προσφυγιά

Μία ομαδική ξενάγηση κόντρα στο ρατσισμό, έγινε την Κυριακή 3 Δεκέμβρη στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά και μέλη της ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας.

Η έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη μέχρι τις 29/12, είναι αφιερωμένη στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Νίκαιας (προσφυγικός καταυλισμός Νέας Κοκκινιάς) που ήταν ο μεγαλύτερος αμιγώς προσφυγικός συνοικισμός της Αττικής. Πρόκειται για τη συνένωση των εκθέσεων «Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη» και «Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο», με την επιμέλεια της Κυριακής Παπαθανασοπούλου, Δρ. Νεότερης Ιστορίας και της Μαρίας Πούλου, ιστορικού τέχνης. 

Η ομαδική ξενάγηση έγινε από τις δύο επιμελήτριες, που μας παρουσίασαν μέσω της έκθεσης τις διαδικασίες ένταξης των προσφύγων, μέσα από άρθρα εφημερίδων της εποχής, καταστατικά συλλόγων, ΦΕΚ, χειρόγραφα, πιστοποιητικά και άλλα τεκμήρια, έργα τέχνης, ενδυμασίες, προσωπικά κειμήλια, φωτογραφίες και μαρτυρίες Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Κοκκινιά αλλά και παλιές φωτογραφίες επαγγελματιών φωτογράφων της εποχής και άλλες που συλλέχτηκαν από ιδιωτικές συλλογές. 

Η ξενάγηση έγινε με μετάφραση στα αγγλικά, αραβικά και ουρντού και έτσι οι συνδέσεις ανάμεσα στις άθλιες συνθήκες εγκατάστασης των τότε προσφύγων με αυτές που ζουν σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα άθλια καμπ- κέντρα κράτησης, ήταν άμεσες. Όμως η έκθεση παρουσιάζει και τις προσπάθειες αυτοοργάνωσης των προσφύγων. Μέσα από αρχεία ίδρυσης των πρώτων συλλόγων, την κατασκευή των παραγκουπόλεων, τις εικόνες από τους χώρους δουλειάς, τα καφενεία, παρουσιάζει και την εικόνα του πλούτου που έφεραν οι πρόσφυγες στη διαμόρφωση της κοινωνικής ζωής, παρά την εξαθλίωση και το ρατσισμό που αντιμετώπισαν.   

Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία που μας γέμισε όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστες με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη να παλέψουμε, αξιοποιώντας την πλούσια ιστορία της πόλης μας, ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, κόντρα σε ρατσισμό και φασίστες.

Κατερίνα Θωίδου,
δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη με την «Ανταρσία στην Κοκκινιά»

INFO:
Δημοτική Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας», Ραιδεστού 32, Νίκαια
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-14:00, Παρασκευή: 17:00-20:00