Mια πετυχημένη εκδήλωση-βραδιά απαγγελίας ποίησης και ανάγνωσης κειμένων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 2/12 το βράδυ στην αυλή της ταβέρνας “Εφήμερον”, στα Εξάρχεια, υπό τον τίτλο «Φωνές για την Παλαιστίνη».
Για πάνω από δύο ώρες ποιητές και ποιήτριες έπαιρναν το λόγο για να απαγγείλουν ποιήματα και να διαβάσουν κείμενα, δικά τους και πολλών άλλων που τα έστειλαν από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας και από την Κύπρο για να διαβαστούν στην εκδήλωση που είχε και την στήριξη της Παλαιστινιακής Παροικίας και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο - Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Μετά το τέλος των απαγγελιών, η εκδήλωση συνεχίστηκε με συζήτηση καθώς πολλοί/ες από τους συμμετέχοντες έθεσαν ερωτήματα στην αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Παροικίας.
«Την ιδέα για μια εκδήλωση, με φωνές από τον χώρο της ποίησης και της πεζογραφίας που θα μιλήσουν για την αδικία που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης κόντρα στο κυρίαρχο αφήγημα που θεωρεί τους Παλαιστίνιους “τρομοκράτες” και το κράτος του Ισραήλ “θύμα”, την έδωσε ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Σταματίου. Ξεκινώντας να την υλοποιήσουμε, συναντήσαμε αμέσως πολύ μεγάλη ανταπόκριση» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η εκπαιδευτικός και ποιήτρια Ειρήνη Παραδεισανού, που ήρθε από την Κρήτη για την εκδήλωση. «Έστειλα μηνύματα σε φίλους ποιητές/τριες και εκείνοι ανταποκρίθηκαν είτε δίνοντας οι ίδιοι το παρών είτε στέλνοντας μας ποιήματα και κείμενα. Είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση και την ίδια την εκδήλωση και ήταν μεγάλη μας τιμή να έχουμε εκεί τον Δημήτρη Παπαχρήστο.
Έχει σημασία το να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Σε μια άλλη πρωτοβουλία που πήραμε με την λογοτεχνική κίνηση “Δείξε τα χέρια σου” συγκεντρώσαμε πάνω από 260 υπογραφές ποιητών και πεζογράφων σε ένα κείμενο καταγγέλλοντας την “απόπειρα γενοκτονίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού με θύματα αμάχους, γέροντες, αρρώστους, γυναίκες και μικρά παιδιά”. Δεχθήκαμε επιθέσεις γι’ αυτό το λόγο από συστημικούς ανθρώπους του χώρου που το χαρακτήρισαν “θλιβερό” και μας κατήγγειλαν για “αντισημιτισμό”, κάτι που φυσικά δεν υπάρχει ούτε προκύπτει από το ίδιο το κείμενο. Υπάρχουν τρία είδη ανθρώπων, εκείνοι που παίρνουν θέση υπέρ του αδικημένου στην Παλαιστίνη, οι συστημικοί μέχρι το κόκαλο που ρίχνουν λάσπη και αυτοί που πατάνε σε δύο βάρκες αλλά με τη σιωπή τους θρέφουν το φαινόμενο. Είναι απαράδεκτο να μην ορθώνει κανείς ανάστημα ενάντια στην αδικία».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ανάμεσα σε άλλους/ες, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο Κώστας Γκιώνης, ο Βασίλης Καμπούρης, η Ευτυχία Κατελανάκη, ο Λουκάς Λιάκος ( το ποίημά του διαβάστηκε από τις ποιήτριες Αντωνία Μποτονάκη και Ευαγγελία Τάτση), ο Χρίστος Παραδάκης, η Ειρήνη Παραδεισανού, η Ευαγγελία Τάτση. Καθώς και: οι Θεοχάρης Παπαδόπουλος, Ανδριάννα Μπιρμπίλη, Χαρίτα Μήνη, Hlin Leifsdottir, Βίκυ Προκόπη, Yoel Wulfhart, Βαγγέλης Δημουλας, Χριστιάνα Μάνου από την ομάδα «Απόδραση στο λόγο και στην τέχνη» που στήριξε ενεργά την εκδήλωση.
Ποιήματα και κείμενα έστειλαν οι: Κατερίνα Θανοπούλου, Κώστας Καναβούρης, Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Μαρία Μανδάλου, Πέτρος Μανταίος, Σπύρος Μπουντούρης, Μανόλης Πολέντας, Αγγελίνα Ρήγα, Νίκος Σταματιάδης, Άγγελος Σπάρταλης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Τάσος Τσακίρογλου, Δημήτρης Τσεκούρας καθώς και οι Ρωξάνη Νικολάου και Αντώνης Μπαλασόπουλος από την Κύπρο, Μαργαρίτα Παπαμίχου και Κωνσταντίνος Σύρμος, Ειρηναίος Μαράκης από την Κρήτη, Σοφία Ελευθερίου και Νίκος Προσκεφαλάς από την Πάτρα, Χρήστος Κατσίδης από Άρτα και Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης από τα Γιαννιτσά. Διαβάστηκε επίσης ποίημα της Παλαιστίνιας ποιήτριας Olivia Elias.
• Συγνώμη αν ξεχάσαμε κανένα/μια, ήσασταν πολλοί!