To 3o Athens Palestine Film Festival θα διεξαχθεί από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου σε τρεις διαφορετικούς κινηματογράφους της Αθήνας.
Το φεστιβάλ Παλαιστινιακού κινηματογράφου ξεκινάει στις 17/10 στον Κινηματογράφο Ανδόρα με την τελετή έναρξης και την προβολή του ντοκιμαντέρ Life is beautiful του Μοχάμεντ Τζαμπάλι. Στην ίδια αίθουσα θα προβληθούν άλλες τέσσερις ταινίες τις δύο ημέρες που ακολουθούν 18 και 19/10. Την 1η Νοεμβρίου και για ένα τριήμερο, το Φεστιβάλ μεταφέρεται στον ιστορικό κινηματογράφο της πλατείας Αμερικής Studio, όπου θα προβληθoύν τα ντοκιμαντέρ 7 Waves, Tomorrow’s Freedom και A World Not Ours. Το Athens Palestine Film Festival θα κλείσει στον κινηματογράφο Τριανόν το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου με τις προβολές των ταινιών 200 Meters και From Ground to Zero.
Το παρών θα δώσουν σκηνοθέτες και συντελεστές των ταινιών δίνοντας τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με το κοινό. Η είσοδος κοστίζει 6 ευρώ ανά προβολή και μπορείτε να βρείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ στη σελίδα του Athens Palestine Film Festival στο Facebook.
Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από το προηγούμενο φεστιβάλ παλαιστινιακού κινηματογράφου, το Ισραήλ κλιμάκωσε τη γενοκτονία στη Γάζα -κι όχι μόνο- αλλά κι ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό αναπτύχθηκε παγκόσμια. Ζητήσαμε από τη διευθύντρια του φεστιβάλ Κάρολ Σανσούρ να μιλήσει στην Εργατική Αλληλεγγύη για το φετινό φεστιβάλ:
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει το Athens Palestine Film Festival είναι για να προσφέρει αντι-αφηγήσεις και να παρουσιάσει την παλαιστινιακή οπτική γωνία - μια οπτική που συχνά παραβλέπεται, διαστρεβλώνεται ή αποσιωπάται. Σε έναν κόσμο όπου τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης γίνονται όλο και πιο μονομερή και χρησιμοποιούν την πολιτική γλώσσα σαν όπλο, αυτό το φεστιβάλ επιδιώκει να επανακτήσει τις ιστορίες και να βάλει τις παλαιστινιακές φωνές στο κέντρο.
Παρέχει μια πλατφόρμα για κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και στοχαστές να αποκαλύψουν την πολυπλοκότητα της παλαιστινιακής ταυτότητας, ιστορίας και αντίστασης, ενώ εκθέτει τα διπλά στάνταρντς στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται η βία, η δικαιοσύνη και η ανθρωπιά.
Το φεστιβάλ δεν αφορά μόνο ταινίες- είναι μια πολιτιστική παρέμβαση που στοχεύει στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διαγραφής, στη διεκδίκηση του δικαιώματος να πει κανείς τη δική του ιστορία και στην προσφορά ενός χώρου για ουσιαστικό διάλογο και προβληματισμό. Παρουσιάζοντας την τέχνη και τον κινηματογράφο που μιλάει τόσο για τις προσωπικές όσο και για τις πολιτικές διαστάσεις της παλαιστινιακής εμπειρίας, το φεστιβάλ γίνεται ένα ισχυρό εργαλείο για την εκπαίδευση, την ενσυναίσθηση και την εξιστόρηση της αλήθειας σε έναν κόσμο όπου αυτά είναι συχνά σε έλλειψη».