Εργατικό κίνημα
Στη μάχη του νερού

19/12, Σύσκεψη για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ στο ΕΚΘ. Φωτό: ΠΟΕ-ΔΕΥΑ

   Με νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση προχωράει στην ενοποίηση-συγχώνευση των 126 Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) πανελλαδικά σε 13, δηλαδή μία ανά Περιφέρεια. Ουσιαστικά κλείνει τις ΔΕΥΑ για να τις αντικαταστήσει με λίγες αλλά μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επεκτείνονται σε όμορους δήμους και νομούς. Ο Σκυλακάκης, ο υπουργός του ΥΠΕΝ, μιλάει για ανάγκη εξορθολογισμού της διαχείρισης των ΔΕΥΑ λόγω της εκτίναξης των χρεών τους. Για επίθεση της κυβέρνησης η οποία φέρνει την αύξηση των τιμολογίων του νερού και την ιδιωτικοποίησή του από την πίσω πόρτα κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ.

Και έχουν δίκιο. Σε ό,τι αφορά τα χρέη, αυτά αφορούν κυρίως τα ενεργειακά κόστη, δηλαδή το ρεύμα. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι διπλά υπεύθυνη γι' αυτό. Πρώτον γιατί πήγε ακόμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας με το πλήρες ξεπούλημα της ΔΕΗ που ανέβασε ακόμα περισσότερο την ήδη υψηλή τιμή του ρεύματος. Πολίτες, αλλά και δημοτικές επιχειρήσεις, υπερχρεώνονται, την ίδια ώρα που όλες οι επιχειρήσεις ενέργειας καταγράφουν ρεκόρ κερδών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που έφερε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Και δεύτερον, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη που οι ΔΕΥΑ χρεώνονταν με τιμές οικιακού καταναλωτή και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο, ενώ και οι έκτακτοι πόροι που είχε υποσχεθεί δεν έφτασαν ποτέ. 

Είναι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη που προεκλογικά υποσχόταν ότι “το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο”, αλλά πριν διαλυθεί η Βουλή για τις βουλευτικές εκλογές φρόντισε να μετονομάσει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), διευρύνοντας ταυτόχρονα το αντικείμενό της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Μέσω αυτής, ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού δεν έκλεισε ποτέ, ακόμα κι αν αναγκάστηκε η κυβέρνηση να γυρίσει πίσω στο Δημόσιο τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Οι ΔΕΥΑ από την ίδρυσή τους τη δεκαετία του '80 παρέχουν νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Περιφέρεια εκτός από μέρος της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, που καλύπτονται από ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Η υποβάθμισή τους από τις πολιτικές των περικοπών δεν περιορίζονται μόνο στο αν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, αλλά και στην τραγική υποστελέχωση του προσωπικού. Με λίγα λόγια, κάνουν και με το νερό ό,τι μπορούν με σκοπό τη διάλυση ώστε να φέρουν μετά τους ιδιώτες ως σωτήρες. 

Γερή μπάζα

Και επειδή η γερή μπάζα είναι στα μεγάλα έργα, ενοποιεί τις 126 σε 13 μεγάλες επιχειρήσεις για να προχωρήσουν οι περικοπές και να γίνουν κερδοφόρες για να αναλάβουν μεγαλο-εργολάβοι. Κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι και η αύξηση του τιμολογίου, γιατί στο τέλος κάποιος πληρώνει το μάρμαρο. Ακυρώνεται στην πράξη ο κοινωφελής χαρακτήρας των ΔΕΥΑ επιφέροντας μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις για όλους τους πολίτες σε ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό. Η ΡΑΑΕΥ είναι αυτή που θα υποδείξει στις νέες επιχειρήσεις τον τρόπο που θα λειτουργούν. Και μέσω αυτής η ίδια η κυβέρνηση. 

Ήδη ενάντια στο νέο νομοσχέδιο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ έχει προχωρήσει σε μια προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη 20/12. Την προηγούμενη ημέρα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πλατιά συμμετοχή που κάλεσαν το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ. Όπως αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα, στο κοινό δελτίο Τύπου μετά τη σύσκεψη: 

«...οι νέοι αυτοί πάροχοι θα προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, απορροφώντας τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, λόγω της υποστελέχωσής τους, μεγάλο κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών θα ανατεθεί σε ιδιώτες μέσω εργολαβιών ή ΣΔΙΤ. Για τους χιλιάδες εργαζόμενους των ΔΕΥΑ το μέλλον που επιφυλάσσεται είναι αβέβαιο, καθώς κανένας δεν γνωρίζει πού θα βρεθούν την επόμενη μέρα και με ποιες συνθήκες εργασίας. Επαληθεύεται πλήρως η εκτίμηση που είχαμε από την άνοιξη, όταν λέγαμε πως η δημιουργία της ΡΑΑΕΥ έχει ως αποκλειστικό στόχο να μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα, πέρα από κάθε δημόσιο έλεγχο, όπως ακριβώς έκανε και με το ρεύμα...

Ο νέος γύρος της επίθεσης απέναντι στον δημόσιο χαρακτήρα του νερού έχει ανοίξει. Οι εργαζόμενοι σε ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ μαζί με την κοινωνία για άλλη μια φορά καλούμαστε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Το καταφέραμε το 2014 με το συντριπτικό 98% στο δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Το καταφέραμε τον Απρίλιο που μας πέρασε με την ιστορική συναυλία της πλατείας Αριστοτέλους που ανάγκασε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ που είχε ακυρώσει. Μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και πάλι!».