Αντιπολεμικό κίνημα
Παλαιστίνη: Γιορτές με τη σημαία της Αντίστασης

Αγ. Παντελεήμονας

Τρομερή ανταπόκριση είχαν οι τοπικές εξορμήσεις-πικετοφορίες αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που οργάνωσε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο το διήμερο 22-23 Δεκέμβρη.

«Πολλή εμπνευστική ήταν η πικετοφορία που οργανώσαμε στον Αγ.Παντελεήμονα», μας έγραψε η Άννα Αδαμίδη. «Από τη πρωτη στιγμή που ξεκινήσαμε να κυκλοφορούμε με την Παλαιστινιακή σημαία και το πολύγλωσσο κείμενο της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο γίναμε κέντρο για όλους τους μετανάστες αλλά και τους ντόπιους της περιοχής που ήθελαν να συζητήσουν, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση μας. Πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή Παλαιστινίων που είτε γνωρίζαμε από προηγούμενη δράση στη περιοχή είτε αυθόρμητα μας είδαν και πήραν μέρος στη συγκέντρωση.

Αφού κάναμε αρκετές ανακοινώσεις από τη ντουντούκα στα ελληνικά και στα αραβικά, πήγαμε στα γύρω μαγαζιά μεταναστών, που μαζί είχαμε οργανώσει αντιφασιστική κινητοποίηση πριν μερικούς μήνες προς απάντηση σε φασιστικές επιθέσεις, και συνεχίσαμε με πικετοφορία προς την Λαϊκή στη Μιχαήλ Βόδα. Στις συζητήσεις μας με όλους και όλες κυριαρχούσε η σύνδεση του αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ με τον αγώνα της τάξης μας εδώ ενάντια στην καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ, γι'αυτό και ήταν αρκετός ο κόσμος που πήρε να διαβάσει τα έντυπα μας, μας στήριξε οικονομικά, άφησε τα στοιχεία του για να οργανώσουμε τη συνέχεια, ενωμένες και ενωμένοι!».

Νέα Ιωνία

Με την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να στείλει φρεγάτα στην πολυεθνική δύναμη που στήνουν οι ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα να έχει γίνει μόλις γνωστή, οι πικετοφορίες μετατράπηκαν και σε μέσο πλατιάς ενημέρωσης του κόσμου για αυτό το νέο προκλητικό βήμα στήριξης στο δολοφονικό σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του. Όπως μας έγραψε η Αφροδίτη Φράγκου για τη Νέα Ιωνία:

«Κεντρικό σημείο της συζήτησης με τον κόσμο της γειτονιάς ήταν ότι η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη περνάει μέσα από τη σύγκρουση με τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Υποχρηματοδοτείται η Υγεία, η Παιδεία και οι κοινωνικές ανάγκες γενικά, την ίδια ώρα που δίνονται αφειδώς χρήματα για να στέλνει η Ελλάδα φρεγάτες σε υποστήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ. Αυτό είναι μια διαπίστωση που είναι κοινή στον κόσμο της εργασίας, όπως φάνηκε μέσα από την εξόρμηση. Γίνεται σαφές ότι οι εργατικές μάχες, το αντιπολεμικό κίνημα και η υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα πάνε χέρι χέρι. Δεκάδες αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη, ενώ πολλοί άφησαν στοιχεία επικοινωνίας προκειμένου να δώσουμε μαζί συνέχεια στις δράσεις της Συμμαχίας».

Οργή

Πολύ θετική ήταν η ανταπόκριση και στην Ηλιούπολη. Από την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως μέχρι την πλατεία Ηρώων, εκατοντάδες πήραν την προκήρυξη της Συμμαχίας, ενώ η τεράστια πλειοψηφία έδειχνε την οργή της απέναντι στη σφαγή στη Γάζα αλλά και για την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, την κυβέρνηση των περικοπών και του πολέμου.

«Με τη πικετοφορία μας ξεσηκώσαμε το κέντρο της Νίκαιας», μας έγραψε η Κατερίνα Θωίδου. «Συγκεντρωθήκαμε έξω από το σταθμό του Μετρό στην πλατεία Αγίου Νικολάου, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας και του πολέμου. Γίναμε το κέντρο για τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους μετανάστες που κυκλοφορούσαν. Μάλιστα ένας μετανάστης που βγήκε από το Μετρό σταμάτησε, μας ευχαρίστησε για την παρουσία μας εκεί, μας ενίσχυσε με 20 ευρώ και μετά από κουβέντα πήρε την νέα κάρτα μέλους του ΣΕΚ για το 2024. Πολλοί ακόμα πήραν την Εργατική Αλληλεγγύη και άφησαν το τηλέφωνό τους. Στη συνέχεια κάναμε περιοδεία στον πεζόδρομο της Τσαλδάρη στα μαγαζιά και τις καφετέριες».

Με πανό συμμετείχε στην αντίστοιχη επιτυχημένη δράση στον Πειραιά η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στο Λιμάνι». Ο επικεφαλής της και πρώην δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Διαβολάκης τόνισε από τη μικροφωνική: «Το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τον Παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας. Βομβαρδίζει σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες και τζαμιά. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 20 χιλιάδες, οι μισοί είναι γυναίκες και παιδιά. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Ενώνουμε τη φωνή μας με εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη που απαιτούν ελεύθερη Παλαιστίνη. Οι δυτικές κυβερνήσεις και η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχες στο έγκλημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταθέτει προϋπολογισμό-σφαγείο, παίρνει από τους φτωχούς και δίνει στους πλούσιους, διαλύει τα δημόσια αγαθά, την Παιδεία και την Υγεία, αλλά βρίσκει λεφτά για φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα».

Η προκλητική παρουσία μπάτσων της ΔΙΑΣ δεν εμπόδισε την εξόρμηση-πικετοφορία στην Καλλιθέα. Αρκετοί περαστικοί προσέγγισαν το τραπεζάκι για να υπογράψουν την καμπάνια, ανάμεσα τους και μετανάστες από την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο και μια Ελληνοπαλαιστίνια. Την ίδια ώρα στο σταθμό του ΗΣΑΠ ξεκινούσε η εξόρμηση στα Πετράλωνα. Οι προκηρύξεις της Συμμαχίας έγιναν ανάρπαστες, ενώ στην πικετοφορία που ακολούθησε στους δρόμους της γειτονιάς μέχρι την πλατεία Μερκούρη, ο κόσμος έβγαινε ακόμα και από τα μαγαζιά για να εκφράσει τη στήριξή του.

Θεσσαλονίκη

Παντού, στα Εξάρχεια, στο Ελληνικό, στο Χαλάνδρι, στο Ίλιον, στην Πετρούπολη, στη Θεσσαλονίκη, οι παλαιστινιακές σημαίες και οι πικέτες τραβούσαν τα βλέμματα, ενώ οι ντουντούκες έστελναν το μήνυμα: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο - Καμιά ελληνική συμμετοχή στη γενοκτονία των Παλαιστινίων - Να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες - Λεφτά για Υγεία, Παιδεία, μισθούς και συντάξεις, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς - Με απεργίες να τσακίσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που είναι συνένοχη στα εγκλήματα του Ισραήλ».

«Συνεχίζουμε αταλάντευτα στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης μέχρι τη νίκη!», τονίζει η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη σε ανακοίνωσή της μετά τις πικετοφορίες.