Αντιπολεμικό κίνημα
Ένα βιβλίο «ρωγμή στο πέπλο της προπαγάνδας»

21/12, Εκδήλωση στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο την Πέμπτη 21/12 με αφορμή την εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Ισραήλ, ιμπεριαλισμός και Παλαιστινιακή αντίσταση», με ομιλητές τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Παροικίας Μοχάμεντ αλ Σαγιέντ, τον δημοσιογράφο της ΕφΣυν Γιώργο Τσιάρα και τον Γιώργο Ράγκο, έναν από τους συγγραφείς του βιβλίου.

«Μπροστά στην ισραηλινή βαρβαρότητα και εθνοκάθαρση το δικό μας μυαλό αυτές τις μέρες είναι στην Παλαιστίνη», ξεκίνησε ο Μοχάμεντ αλ Σαγιέντ. «Εκεί που ο λαός μας αντιστέκεται. Και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για να μην έχουμε ένα νέο ‘1948’, όπως οι παππούδες μας. Κι ας μας λένε ‘τρομοκράτες’ επειδή παλεύουμε για την ελευθερία της πατρίδας μας, τότε, ναι, είμαστε ‘τρομοκράτες’. Κι ας συκοφαντούν σαν ‘αντισημίτες εσάς που μας συμπαραστέκεστε, οι ιμπεριαλιστές που φτιάχνουν τους ‘διεθνείς νόμους’. Αυτό, το βιβλίο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου κι αυτοί που το έγραψαν είναι κομμάτι της δικής μας αντίστασης. Γι’ αυτό σας ευχαριστούμε, γιατί ενημερώνετε τον κόσμο ποια είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Μου έκανε τρομερή εντύπωση», συνέχισε ο Γιώργος Τσιάρας, «ότι ακόμα και τα κείμενα του βιβλίου από τη δεκαετία του 1960, είναι σα να έχουν γραφτεί για να δώσουν απαντήσεις στα σημερινά ερωτήματα. Όπως το ολοζώντανο κείμενο του Κλιφ για τη Μέση Ανατολή, και το κείμενο των δυο εβραίων αριστερών κοινωνιολόγων για τον ιδιαίτερο ταξικό χαρακτήρα του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ. Είναι ένα σημαντικό βιβλίο, που ίσως θα έπρεπε να μοιραστεί σε ηλεκτρονική μορφή σε όλους τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα για να πάψουν να ακούγονται βλακείες, να μεγαλώσουν οι ρωγμές στο πέπλο της προπαγάνδας που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.

Στρατηγικό αδιέξοδο του Ισραήλ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα πολύ βαθύ στρατηγικό αδιέξοδο, στο μόνο που τα έχει ‘πάει καλά’ είναι στο να σκοτώνει αμάχους. Ενώ η Παλαιστινιακή αντίσταση δεν δείχνει να κάμπτεται. Το σχέδιό του να πετάξουν γρήγορα τους Παλαιστίνιους στην έρημο του Σινά, αποτυχαίνει. Κι απομονώνεται όλο και περισσότερο διεθνώς μέσα στην κρίση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και από το μεγάλο κίνημα συμπαράστασης, που φαίνεται ακόμα και από το ότι πάρα πολλοί εβραίοι της διασποράς σ’ ολόκληρο τον κόσμο είναι εξίσου αντισιωνιστές με μας».

Ο Γιώργος Ράγκος περιέγραψε το ιστορικό υπόβαθρο του ‘Παλαιστινιακού’, που καταγράφεται στο βιβλίο –από τις αρχές του 20ου αιώνα, τον ρόλο του ιμπεριαλισμού στη δημιουργία του σιωνιστικού κράτους, τη διχοτόμηση και τις σφαγές των Παλαιστίνιων στη ‘Νάκμπα’ το 1948, μέχρι τον πόλεμο του 1967 που ολοκλήρωσε τη θέση του Ισραήλ σαν το ‘μαντρόσκυλο’ του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Αλλά και τη διαδρομή της Παλαιστινιακής αντίστασης από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τις δυο Ιντιφάντα και στο σήμερα, που εμπνέει εκατομμύρια κόσμο στις αραβικές χώρες αλλά και σε όλο τον κόσμο. 

«Ο πόλεμος αυτή τη στιγμή», τόνισε, «έχει ανοίξει το καπάκι όλων των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή, βασικά εξαιτίας της κρίσης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της όξυνσης όλων των ανταγωνισμών ανάμεσα στους υποϊμπεριαλισμούς στην περιοχή –και της Ελλάδας. Διεθνιστική αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη σημαίνει σύγκρουση με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη που στηρίζει το Ισραήλ και στέλνει φρεγάτες στην Ερυθρά θάλασσα.

Πώς μπορεί να υπάρξει η μόνη λύση, που είναι η διάλυση του τρομοκρατικού σιωνιστικού κράτους-απαρτχάιντ και η δημιουργία ενός ενιαίου κράτους από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο που να ζουν μαζί Άραβες, Εβραίοι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, άθεοι; Η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει είναι η αραβική εργατική τάξη, τα εκατομμύρια του αραβικού πεζοδρόμιου, που ξεσηκώνονται και απέναντι στα ‘δικά τους’ αντιδραστικά καθεστώτα. Όπως γράφει και ο Τόνι Κλιφ: ‘Ο δρόμος για την Ιερουσαλήμ περνάει μέσα από το Κάιρο’».