Εργατικό κίνημα
Οργανώνουμε τις απεργίες στα Νοσοκομεία

30/11/23, Απεργία στα Νοσοκομεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Χρίστος Αργύρης

 

Η χρονιά έκλεισε με τους εργολάβους να λυσσάνε να μπουν μέσα στα νοσοκομεία διώχνοντας τους ΣΟΧ, αλλά εκεί που ξεσηκωθήκαμε, όπως στον Άγιο Σάββα και το Σωτηρία κερδίσαμε παρατάσεις για παραμονή στη δουλειά. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με τον ανασχηματισμό και με την τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας. Έναν “μεταφασίστα”, που έχει ξαναπεράσει από το Υπουργείο Υγείας και ήταν περήφανος που έκλεισε νοσοκομεία και ΙΚΑ. Πρακτικά τον βάζουν εκεί για να τσακίσει την αντίσταση των υγειονομικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων. 

Η μάχη των συμβασιούχων δεν έχει τελειώσει. Αν δεν μονιμοποιηθούν θα βρίσκονται στον αέρα. Ούτε οι τρίμηνες παρατάσεις είναι σίγουρο ότι θα τηρηθούν. Η μάχη για να σώσουμε την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση είναι επίσης άμεση. Να σταματήσουμε το νομοσχέδιο που ανοίγει το πρώτο κεφάλαιο για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αν βάλουν όλα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και ψυχιατρικές κλινικές να διοικούνται από τις ΥΠΕ θα γίνει ό,τι έγινε και με τα Κέντρα Υγείας, που διοικούνται αντίστοιχα, θα διαλυθούν. Η πρότασή μας είναι προειδοποιητική απεργία και αν/όταν τολμήσουν να το καταθέσουν αυτό το νομοσχέδιο να περάσουμε σε μεγάλες επαναλαμβανόμενες απεργίες. 

Ταυτόχρονα απεργάζονται αυτές τις μέρες το σχέδιο για καθημερινή 24ωρη λειτουργία με επείγοντα για τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός ή το Γεννηματάς. Αυτό το σχέδιο είναι επιστημονική φαντασία. Για να γίνει χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις. Παρόλα αυτά ο στόχος τους είναι τα δημόσια νοσοκομεία να αναλάβουν τα επείγοντα για τη φτωχολογιά για να μην πεθαίνει ο κόσμος στον δρόμο και να μείνουν τα τακτικά ιατρεία, χειρουργεία, εξετάσεις κτλ στα ιδιωτικά για να τα κονομάνε. Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει κανονικά η κάλυψη των κενών του ΕΣΥ από γιατρούς ιδιώτες με μπλοκάκι. Αυτές τις μέρες στο ΓΝΑ Γεννηματάς μάθαμε ότι ήρθε στο γαστρεντερολογικό ιδιώτης. Είναι σκάνδαλο ένα τόσο κορυφαίο τμήμα να χρειάζεται έναν ιδιώτη για να λειτουργήσει.

Αντιστάσεις

Γι' αυτό είναι τεράστιας σημασίας η απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 22 Φλεβάρη με συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη στις 8.30πμ που θα συνολικεύσει όλες τις αντιστάσεις. Ως Συντονιστικό Νοσοκομείων από τώρα ξεκινάμε, με προκήρυξη και αφίσα, να οργανώσουμε ότι αυτή η απεργία θα είναι η μεγάλη συνέχεια από τις μαζικότατες και μαχητικές απεργίες μας του Νοέμβρη-Δεκέμβρη. Να μαζευτούν όλα τα ρυάκια αντίστασης της Υγείας. Και να είναι η αφετηρία ενός απεργιακού κινήματος διαρκείας που θα φέρει νίκες. Οι υγειονομικοί είμαστε οργισμένοι και θέλουμε να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση για να σώσουμε το ΕΣΥ. Το έχουμε αποδείξει ξανά και ξανά. 

Εμπόδια για να εκφραστεί αυτή η διάθεση βάζει η κυβερνητική ΔΑΚΕ που μας θέλει υποταγμένους και από δίπλα σιγοντάρει και η ΠΑΣΚΕ. Από την άλλη οι ηγεσίες της επίσημης Αριστεράς είναι πολύ συντηρητικές και δεν δέχονται την απεργιακή κλιμάκωση που προτείνει το Συντονιστικό, ούτε καν την απεργία στις 22/2. Θα αναγκαστούν να τα αποδεχτούν κάτω από την πίεση του ξεσηκωμού του κόσμου και επειδή εμείς θα το οργανώσουμε από τα κάτω, στα πρωτοβάθμια σωματεία, στις συνελεύσεις και με επιτροπές αγώνα. 

Δεν είμαστε οι υγειονομικοί το μοναδικό κομμάτι της τάξης που παλεύει. Γι' αυτό ζητάμε πανεργατική στήριξη στις απεργίες μας από ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα. Η 8 Μάρτη, η διεθνής ημέρα των γυναικών, είναι η επόμενη ευκαιρία πανεργατικής δράσης. Πέρσι, εκείνη την ημέρα έγινε η μεγαλύτερη πανεργατική απεργία με αιχμές τις δολοφονικές ιδιωτικοποιήσεις που μας έφτασαν στο έγκλημα στα Τέμπη και τη γυναικεία καταπίεση ταυτόχρονα. Φέτος γιατί να μην μπορεί να γίνει το ίδιο που οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν όχι μόνο τα νοσοκομεία, αλλά τα Πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους δήμους, το νερό; Στις 22 Φλεβάρη απεργούμε μαζικά για τα νοσοκομεία και κλιμακώνουμε πανεργατικά στις 8 Μάρτη με τις γυναίκες μπροστά για να διώξουμε την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, της καταστροφής και του πολέμου. 

Το πρόγραμμα του Συντονιστικού Νοσοκομείων ολοκληρώνεται με τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες στις 16 Μάρτη, που είναι η διεθνής μέρα δράσης. Κάθε χρόνο είναι σημαντική μέρα αγώνα, αλλά ειδικά φέτος, παραμονές των Ευρωεκλογών, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για να τσακίσουμε τους φασίστες που σηκώνουν κεφάλι πανευρωπαϊκά μέσα από την κρίση του συστήματος αλλά και της επίσημης Αριστεράς. Εμείς στα νοσοκομεία το εννοούμε όταν μιλάμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο. Γι' αυτό θέλουμε να βρεθούμε εκείνη την ημέρα στους δρόμους με τα πανό των σωματείων μας και τις ομοσπονδίες για να πούμε ότι δεν θέλουμε λεφτά για frontex και σκοποβολή στα σύνορα, αλλά σύνορα ανοιχτά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που είναι καλοδεχούμενοι, και λεφτά για τα νοσοκομεία και τις ανάγκες μας. 

Χρίστος Αργύρης, 
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, ΓΣ ΑΔΕΔΥ