Διεθνή
Iταλία: Απεργία στη RAI ενάντια στη φασιστική λογοκρισία

20/4, Αντιφασιστική διαδήλωση στη Γένοβα. Φωτό: La Republica

«Κάτω τα χέρια από τη RAI». Φωτό: ANSA

 

5 μέρες απεργία προκήρυξε το συνδικάτο των δημοσιογράφων της RAI, της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου της Ιταλίας. Είναι μια απεργία ενάντια στους φασίστες, την κυβέρνηση της Μελόνι και τη λογοκρισία.

Η αφορμή ήταν μια απόφαση της ηγεσίας της RAI που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζόμενους των ΜΜΕ και για όλους τους αντιφασίστες. Καθώς πλησιάζει η 25η Απρίλη, η σημαντικότερη επέτειος της χώρας, η «γιορτή της Απελευθέρωσης» από το ναζισμό και το φασισμό, ένα γνωστό πρόγραμμα της τηλεόρασης είχε καλέσει τον συγγραφέα Αντόνιο Σκουράτι να ετοιμάσει έναν μονόλογο. Ο Σκουράτι είναι καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και το 2019 κέρδισε το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας για ένα μυθιστόρημα για τη ζωή του Μπενίτο Μουσολίνι. Ο Σκουράτι ετοίμασε τον αντιφασιστικό του μονόλογο, αλλά λίγες μέρες πριν από τη μέρα της εκπομπής, ανακοινώθηκε από τη διοίκηση ότι το συμβόλαιο λύνεται και ο μονόλογος δεν θα διαβαστεί.

Ο λόγος είναι προφανής. Ο μονόλογος του Σκουράτι δεν ήταν μόνο αντιφασιστικός, αλλά τόλμησε να βάλει στο κάδρο της 25ης Απρίλη τη Μελόνι και την κυβέρνησή της, τους πολιτικούς απογόνους του Μουσολίνι που κυβερνάνε τη χώρα. Το κείμενο ξεκινάει με αναφορά στα 100 χρόνια από τη δολοφονία του αριστερού βουλευτή Τζάκομο Ματεότι. Ο Ματεότι δολοφονήθηκε δέκα μέρες μετά την αντιφασιστική του κοινοβουλευτική ομιλία το 1924. «Ο τελευταίος που μέσα στη Βουλή ακόμη αντιστεκόταν στη φασιστική δικτατορία απήχθη μέσα στο κέντρο της Ρώμης, μέρα μεσημέρι, στο φως του ήλιου. Αγωνίστηκε μέχρι τελευταία στιγμή, όπως είχε κάνει σε όλη του τη ζωή» λέει ο Σκουράτι. 

Μετά κάνει ένα άλμα 20 ετών και αναφέρει τις πιο σημαντικές σφαγές που διέπραξαν οι φασίστες μαζί με τους ναζί την Άνοιξη του 1944. «Οι διαβολικοί σύμμαχοι του Μουσολίνι έσφαξαν εν ψυχρώ χιλιάδες άμαχους Ιταλούς. Ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, ακόμη και βρέφη. Πολλούς τους έκαψαν ζωντανούς, άλλους τους αποκεφάλισαν». Μετά από αυτές τις δυο ιστορικές αναφορές ο Σκουράτι κάνει μια διαπίστωση: «Η Άνοιξη του ‘24 και η Άνοιξη του ‘44 μας δείχνουν ότι ο φασισμός ήταν στη διάρκεια ολόκληρης της ιστορικής του πορείας ένα ασυγχώρητο φαινόμενο συστηματικής πολιτικής βίας, δολοφονιών και σφαγών». 

Και τέλος περνάει στο κρίσιμο ερώτημα: «Θα αναγνωρίσουν κάποια στιγμή οι κληρονόμοι εκείνης της ιστορίας; Όλα δείχνουν πως δεν θα γίνει. Η κυβερνώσα μετα-φασιστική ομάδα που κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβρη του 2022 είχε μπροστά της δύο δρόμους, να καταγγείλει το νεοφασιστικό της παρελθόν ή να προσπαθήσει να ξαναγράψει την ιστορία. Χωρίς αμφιβολία διάλεξαν το δεύτερο».

Αντανακλαστικά

Η λογοκρισία σε βάρος ενός αντιφασίστα συγγραφέα και μάλιστα λίγες μέρες πριν από τις 25 Απρίλη ξεσήκωσε όλα τα δημοκρατικά αντανακλαστικά στην Ιταλία. Έρχεται μάλιστα σε στιγμή που ήταν ήδη στην ημερήσια διάταξη ο τρόπος με τον οποίο η Μελόνι και οι σύμμαχοί της έχουν σπάσει για πρώτη φορά την παραδοσιακή μοιρασιά της πίτας μεταξύ των κομμάτων ανάμεσα στα κανάλια της RAI και προσπαθούν να κάνουν κουμάντο παντού.

Το συνδικάτο Usigrai των δημοσιογράφων στη δημόσια τηλεόραση καταγγέλλει σε ανακοινώσεις του: «Ο έλεγχος της ηγεσίας της RAI πάνω στην ενημέρωση γίνεται κάθε μέρα πιο ασφυκτικός. Αφού άδειασαν από το χαρακτήρα τους δύο κανάλια, τώρα οι διορισμένοι από την κυβέρνηση διευθυντές παρεμβαίνουν αποκλείοντας ακόμη και “ανεπιθύμητους” καλεσμένους, όπως τον Αντόνιο Σκουράτι. Ο ίδιος οργανισμός που ξόδεψε έξι εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα Αβάντι Πόπολο (ένα τοκ-σόου μιας βουλευτίνας του κόμματος του Μπερλουσκόνι που πήγε άπατο και διακόπηκε), τώρα επικαλείται οικονομικούς λόγους για τον αποκλεισμό του Σκουράτι. Δικαιολογίες που έχουν ήδη διαψευστεί από τα γεγονότα. 

Βρισκόμαστε απέναντι σε ένα διαβρωτικό σύστημα ελέγχου που παραβιάζει τις αρχές της δημοσιογραφικής εργασίας. Η Συνέλευση των επιτροπών σύνταξης της RAI από την Τετάρτη έχει προκηρύξει κατάσταση κινητοποίησης και ενέκρινε πέντε μέρες απεργίας. Αγαπητοί τηλεθεατές και τηλεθεάτριες, εμείς διαχωρίζουμε τη θέση μας από τις αποφάσεις της εταιρείας και παλεύουμε για μια δημόσια υπηρεσία ανεξάρτητη, ισορροπημένη και πλουραλιστική». Στις 25 Απρίλη ήταν ήδη προγραμματισμένη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στο Μιλάνο από το συντονισμό 160 οργανώσεων.

Την κυβέρνηση, την ίδια τη Μελόνι και τους φασίστες τους έχει τσούξει πολύ αυτή η ιστορία. Ούτως η άλλως επιχειρούν να ξεπλύνουν το φασιστικό τους παρελθόν και παρόν. Αλλά ιδιαίτερα όσον αφορά τις δύο επετείους που δένουν την Ιταλία με την αντιφασιστική της παράδοση (τις 25 Απρίλη και τις 2 Ιούνη) κάνουν το παν για να τις μετατρέψουν σε μέρες «εθνικής συμφιλίωσης» και λήθης αντί για μέρες αγώνα και αντιφασιστικής μνήμης. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει και η απεργία τους χαλάει ακόμη περισσότερο τα σχέδια.

Την ίδια βδομάδα εξάλλου η Μελόνι είχε κάνει μια ακόμη ακροδεξιά πολιτική επίθεση, δίνοντας το δικαίωμα στις οργανώσεις ενάντια στις εκτρώσεις να έχουν παρουσία μέσα στις κλινικές, κάνοντας προπαγάνδα και πιέζοντας τις γυναίκες να μην υλοποιήσουν την απόφασή τους. Την Τρίτη 23 Απρίλη το απόγευμα η συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGIL καλούσε σε περικύκλωση της Γερουσίας ενάντια στις επιθέσεις στις γυναίκες.