ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Το πρωί του Σαββάτου 26/7, ένα μεγάλο μηχανοκίνητο κομβόι αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως με προορισμό την Καλαμάτα. Δεκάδες αυτοκίνητα, βανάκια και μοτοσυκλέτες, στολισμένα με παλαιστινιακές σημαίες και κεφίγιες, κατευθύνθηκαν προς την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας για να ενωθούν με εκατοντάδες ντόπιους αγωνιστές/ριες και να διαδηλώσουν ενάντια στη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ.
Στην Καλαμάτα η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει την τοπική βάση της πολεμικής αεροπορίας στη διαβόητη Elbit Systems, τη μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρία όπλων, για την εκπαίδευση πιλότων και χειριστών drones. Το ελληνικό τμήμα του March to Gaza είχε θέσει τη συγκεκριμένη κινητοποίηση ως τον επόμενο μεγάλο σταθμό. Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας και πλήθος ακόμα κινήσεων και συλλογικοτήτων στήριξαν το διήμερο δράσεων.

26/ 7, Ισθμός Κορίνθου Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης
Πρώτη στάση για το κομβόι ήταν ο Ισθμός της Κορίνθου, όπου σε μια συμβολική κίνηση οι δεκάδες αγωνιστές/ ριες κρέμασαν πανό και παλαιστινιακές σημαίες, φώναξαν συνθήματα, άναψαν καπνογόνα. Τα κορναρίσματα συμπαράστασης και οι επευφημίες από τα διερχόμενα οχήματα δεν σταμάτησαν στιγμή, κάτι που συνεχίστηκε σε κάθε σημείο που έκαναν την εμφάνισή τους οι ακτιβιστές/ριες.

26/7, Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στην Καλαμάτα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης
Το απόγευμα, στο πλαίσιο του διημέρου δράσεων, ήταν προγραμματισμένη ανοιχτή εκδήλωση στο Πάρκο Πανελληνίου στην παραλία της Καλαμάτας. Ο χώρος γέμισε με εκατοντάδες κόσμου που έφτασε από πόλεις και χωριά της περιοχής. Τη συζήτηση άνοιξαν εκπρόσωποι από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, το March to Gaza, το BDS και το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (με αφορμή και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που λαμβάνει χώρα στην πόλη) κι ακολούθησε πλήθος παρεμβάσεων από το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, τοπικές αυτοδιοικητικές κινήσεις, αλλά και το αντιρατσιστικό κίνημα. Ένα από τα πανό άλλωστε που κοσμούσαν το χώρο της εκδήλωσης θύμιζε το ρατσιστικό έγκλημα της Πύλου και το σύνθημα «Τέμπη – Πύλος – Παλαιστίνη – Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» ακούστηκε ξανά και ξανά.
Σύρος παντού
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε περισσότερα για τις θηριωδίες. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να τους σταματήσουμε και πώς» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και μέλος του March to Gaza. «Η απάντηση είναι ναι. Γιατί και η αντίσταση και το κίνημα της αλληλεγγύης μεγαλώνει. Αυτές τις μέρες αποφυλακίστηκε ο αγωνιστής Ζωρζ Ιμπραήμ Αμπντάλα μετά από 41 χρόνια φυλακής και μια μεγάλη διαδήλωση τον υποδέχτηκε στον Λίβανο. Στο Μαρόκο βγήκανε χιλιάδες για να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας. Διαδηλωτές πολιορκούσαν την Αιγυπτιακή πρεσβεία στην Ιορδανία απαιτώντας από το αντιδραστικό καθεστώς της να ανοίξει τα σύνορα με τη Γάζα. Από δίπλα είναι το κίνημα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο. Οι κάτοικοι της Σύρου, που δεν αφήσανε να αποβιβαστούν οι σιωνιστές τουρίστες, δείχνουν το δρόμο. Και βγαίνει η Ρόδος κι ο Άγιος Νικόλαος και λένε θα κάνουμε το ίδιο. Σύρος παντού είναι το σύνθημα.
Δεν είναι εύκολο. Η κυβέρνηση αμολάει τα σκυλιά της. Τον Χρυσοχοΐδη, τους Πλεύρηδες και τους Γεωργιάδηδες. Μας κατηγορούν για αντισημιτισμό, ποιοι; Αυτοί που ήταν ορκισμένοι φασίστες. Μας απειλούν για διώξεις με τον αντιρατσιστικό νόμο, ποιοι; Αυτοί που εδώ στην περιοχή έπνιξαν 650 πρόσφυγες και δίνουμε τη μάχη για να κάτσουν όλοι οι υπεύθυνοι στο σκαμνί. Αλλά έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Αναφέρθηκε το παράδειγμα των λιμενεργατών της Κόσκο. Δεν είναι μόνοι. Πριν μερικές εβδομάδες ήμασταν έξω από την Intracom Defense. Έχουμε τη δύναμη να τσακίσουμε την κυβέρνηση και να σταθούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης μέχρι την νίκη. Για μια ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο, όπως διαδηλώνουν εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη».

27/ 7, Αεροπορική Βάση Καλαμάτας Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης
Το απόγευμα της Κυριακής ήταν προγραμματισμένη η διαδήλωση έξω από την Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας. Μια τεράστια μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε από το κέντρο της πόλης, αποτελούμενη από εκατοντάδες αυτοκίνητα και μηχανές.
«Πάμε προς την αεροπορική βάση όπου εκπαιδεύονται χειριστές drone που κάθε μέρα σκοτώνουν παιδιά» μας λέει καθ’ οδόν ο Αμρό, Αιγύπτιος αγωνιστής που συμμετείχε στο κομβόι. «Με τα αδέρφια μας στην Παλαιστίνη έχουμε το ίδιο αίμα, την ίδια γλώσσα, την ίδια θρησκεία. Εσείς που είστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά αφιερώνετε χρόνο, ενέργεια, τα πάντα, γιατί πιστεύετε ότι η γενοκτονία αφορά όλη την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό είμαι μαζί σας. Δεν έχει να κάνει με την καταγωγή σου ή το χρώμα σου, απλά και μόνο δείχνεις την ανθρωπιά σου. Οι σιωνιστές μας βλέπουν όλους κατώτερους. Όποιον αντιστέκεται τον λένε αντισημίτη. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, αυτό που γίνεται στη Γάζα θα γίνει παντού».
Η εικόνα όταν οι διαδηλωτές/ριες συγκροτήθηκαν με τα πανό και τις σημαίες τους έξω από τη βάση έκανε πλέον ξεκάθαρο ότι η Elbit Systems είναι ανεπιθύμητη στην περιοχή. «Έξω η Elbit από την Καλαμάτα - Με την Παλαιστίνη θα είμαστε για πάντα» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν χωρίς σταματημό. Ο ενθουσιασμός ξεχείλιζε.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνάψει εργολαβική συμφωνία πολλών εκατομμυρίων με την Elbit. Συμμετέχει έτσι στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης και θα είμαστε μαζί του μέχρι τη λευτεριά» μας λέει η Χρύσα Καούνη από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας.
«Χιλιάδες άνθρωποι είμαστε εδώ με συνθήματα για να φύγουν οι εταιρίες των σιωνιστών, να φύγει η βάση, να μην υπάρχει καμία συνεργασία του ελληνικού κράτους με το κράτος – τρομοκράτη» τόνισε η Λι Κόβενι, μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. «Οι πιο μεγάλες γιάφκες των τρομοκρατών είναι οι βάσεις των σιωνιστών. Όλοι και όλες σήμερα εδώ για το δικαίωμα της Παλαιστίνης σε μια γη ελεύθερη» συμπλήρωσε η Μιμίκα Κριτσανίδου, ακτιβίστρια που συμμετείχε στην αποστολή του March to Gaza.
Σωματεία
Πλήθος σωματείων και συλλογικοτήτων έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση. Ανάμεσά τους τα τοπικά σωματεία των οικοδόμων και του επισιτισμού – τουρισμού, μια σειρά οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, ακόμα και κόσμος που παραθέριζε στις γειτονικές περιοχές, έμαθε για την κινητοποίηση και ήρθε να συμμετέχει.
«Είπαμε ένα μεγάλο όχι στο γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ. Η Καλαμάτα πια δεν επιτρέπει την εκπαίδευση κανενός και σε κανένα όπλο για την εξόντωση των Παλαιστινίων. Διεκδικούμε την άμεση κατάπαυση πυρός, να επιτραπεί το πέρασμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, να σταματήσει ο λιμός, να απελευθερωθούν οι 21 ακτιβιστές του Χάνταλα. Η Καλαμάτα όπως και κάθε πόλη της χώρας δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται και η Παλαιστίνη θα κερδίσει» σχολίασε στην Εργατική Αλληλεγγύη η δικηγόρος Έφη Δούση.
Δίπλα της ο Μουσταφά Μπατίχι από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος μας είπε στο τέλος της κινητοποίησης: «Έγινε μια φανταστική διαδήλωση με πάρα πολύ κόσμο που έδειξε την αμέριστη συμπαράσταση του λαού στην Παλαιστινιακή Αντίσταση. Σχεδόν για δύο χρόνια συνεχίζεται ο πόλεμος εναντίον του λαού της Παλαιστίνης από μια άτιμη συμμορία που λέγεται κράτος του Ισραήλ. Αυτή η συμπαράσταση του ελληνικού λαού δείχνει τι απήχηση έχει η Παλαιστινιακή Αντίσταση κι ότι θα έχει πάντα στο πλευρό της τους φίλους της μέχρι την τελική νίκη».

24/ 7, Σύνταγμα Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης
ΑΘΗΝΑ
Την Πέμπτη 24/7 εκατοντάδες διαδήλωσαν στο Σύνταγμα ενάντια στον καταστροφικό λιμό που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στη Γάζα, συνεχίζοντας τη Γενοκτονία. Παλαιστίνιοι/ες, κινήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και οργανώσεις της Αριστεράς έδωσαν δυναμικό παρών.
«Ο φονικός και καταστροφικός λιμός που έχει επιβάλλει το κράτος του Ισραήλ (με την στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε.) στη Γάζα έχει προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα αποθέματα φαγητού έχουν πλέον εξαντληθεί» σημείωνε το κάλεσμα στο έκτακτο συλλαλητήριο. «Ο πληθυσμός της Γάζας την τελευταία εβδομάδα κινδυνεύει άμεσα από εξόντωση καθώς βρίσκεται σε “καταστροφικό λιμό σταδίου 5” με ανεπανόρθωτες ζημιές πια σε ζωτικά όργανα, σύμφωνά με τον ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP)».
Ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι φίλαθλοι της ΑΕΚ μετέτρεψαν σε συλλαλητήριο την αναμέτρηση της ποδοσφαιρικής ομάδας με την ισραηλινή Χαποέλ Μπερ Σεβά. Παρά τις απειλές, την σκληρή αστυνομοκρατία και τις προσαγωγές πριν τον αγώνα, οι εξέδρες του γηπέδου της ΑΕΚ γέμισαν με παλαιστινιακές σημαίες και συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.
Τα νησιά στην πρώτη γραμμή

28/ 7, Ρόδος. Φωτό: Αργύρης Μαντικός / Eurokinissi
ΡΟΔΟΣ
Μετά τη Σύρο πήραν τη σκυτάλη οι αγωνιστές/ριες στη Ρόδο και τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, διαδηλώνοντας ενάντια στην άφιξη του κρουαζιερόπλοιου με ισραηλινούς σιωνιστές τουρίστες.
H απόπειρα της κυβέρνησης να ακυρωθεί η συγκέντρωση στη Ρόδο απέτυχε. Μέρες πριν τη Δευτέρα 28/7 που ήταν προγραμματισμένη η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου ήταν σε εξέλιξη ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στις τοπικές αρχές, τα αφεντικά και την τοπική Δεξιά από τη μια και το κίνημα αλληλεγγύης από την άλλη. Οι μεν με τις πλάτες της κυβέρνησης, οι δε με τη στήριξη όλου του κόσμου που αγωνίζεται ενάντια στη γενοκτονία. Η κυβέρνηση επιστράτευσε τα ΜΑΤ για να αποτρέψουν ένα νέο κυβερνητικό φιάσκο ανάλογο της Σύρου. Κι αυτό σήμαινε σκληρή καταστολή, συνεχείς αστυνομικές επιθέσεις και συλλήψεις. Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν με τους αστυνομικούς να πατάνε στο λαιμό διαδηλωτή ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων.
«Το κάλεσμα για τη διαδήλωση δεν εμπεριείχε τίποτα επιθετικό και τίποτα το απειλητικό» μεταφέρει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σελήνη Κυπριώτη. «Το πλάνο ήταν να βρεθούμε έξω από το λιμάνι, αλλά η αστυνομία συν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, είχαν μπλοκάρει κάθε πρόσβαση στο λιμάνι για να μη “γίνουμε ρεζίλι” στους Ισραηλινούς. Γύρω από τους ΜΑΤατζήδες υπήρχε πληθώρα τοπικών "παραγόντων", φασιστοειδών, επιχειρηματιών που ζουν και τρέφονται από το κράτος δολοφόνο. Μαζευτήκαμε λοιπόν λίγο έξω από το λιμάνι όπου πλην του να λέμε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, δεν προβοκάραμε, δεν είπαμε κάτι αρνητικό για Ισραήλ και γενικά ήμασταν πολύ προσεκτικοί.
Οι ΜΑΤατζήδες μάς έκαναν επίθεση ανά δέκα μέτρα. Έσκαγαν από πίσω μας και απομακρυνόμαστε και αυτό γινόταν σε όλη τη διαδρομή μέχρι την Ασφάλεια, όπου έγιναν 15 προσαγωγές χωρίς λόγο και αιτία. Έγιναν συλλήψεις με πρόφαση τον αντιρατσιστικό νόμο, χωρίς όμως να υπολογίσουν ότι δεν ειπώθηκε τίποτα ρατσιστικό. Στα βίντεο φαίνεται ότι την πέφτουν στον κόσμο με βία και μάλιστα καταστρέφουν την περιουσία του, μιας και έριξαν κάτω πολλά παρκαρισμένα μηχανάκια σαν ντόμινο. Κόσμος παραμένει αυτή τη στιγμή έξω από την Ασφάλεια για να δουν τι θα γίνει με τους συλληφθέντες. Ο φασισμός σε άλλα επίπεδα. Η προσαγωγή, στην οποία ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, έγινε χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και πρόκληση από την κοπέλα και όταν τους είπε ότι δεν έχουν δικαίωμα, της είπαν να σκάσει και να μπει μέσα στο όχημα».
Μόνο μετά από το όργιο καταστολής οι ισραηλινοί τουρίστες κατάφεραν να αποβιβαστούν από το κρουαζιερόπλοιο ανοίγοντας μια μεγάλη ισραηλινή σημαία και πανηγυρίζοντας προκλητικά γύρω της. Ό,τι και να έκαναν όμως η κυβέρνηση και οι ντόπιοι συνεργάτες της, η Ρόδος πρόσθεσε το όνομά της στα σημεία που απλώθηκε η αντίσταση στη γενοκτονία και το τουριστικό της ξέπλυμα.
29/ 7, Αγ. Νικόλαος. Φωτό: Κώστας Μεταξάκης / Eurokinissi
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Την επόμενη μέρα ήταν η σειρά του Αγίου Νικολάου. Η κυβέρνηση προσπάθησε να στήσει ανάλογο σκηνικό. «Καταδικάζουμε την ολοένα αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της πόλης μας» έλεγε τις προηγούμενες ημέρες η τοπική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης υπέρ του Παλαιστινιακού λαού.
«Ζούμε εδώ, περπατάμε αυτά τα σοκάκια, μεγαλώνουμε τις ζωές μας γύρω από το λιμάνι, την πλατεία, τη λίμνη, τους δρόμους της καθημερινότητάς μας. Ήδη εδώ και χρόνια ανεχόμαστε τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας σε κοινόχρηστους χώρους, κάθε φορά που το πλοίο φτάνει ή αναχωρεί. Τώρα πληροφορούμαστε πως ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης παίρνει νέες αποφάσεις ώστε να αποκλειστεί η πρόσβαση και σε άλλα σημεία της πόλης. Δεν θα συνηθίσουμε τον έλεγχο και την επιτήρηση. Δεν θα συνηθίσουμε να μην μπορούμε να σταθούμε στον τόπο μας».
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης τσακίζοντας κάθε προσπάθεια μπλοκαρίσματος της διαδήλωσης. «Μαζική και δυναμική είναι η παρουσία της τοπικής κοινωνίας στον Άγιο Νικόλαο παρά τη στάση της αστυνομίας που έριξε και κάποια δακρυγόνα» μας μεταφέρει ο Ίκαρος Πετρόπουλος, την ώρα της διαδήλωσης. «Εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών διαδηλώνουν με μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία. Τις προηγούμενες μέρες τρικάκια και καλέσματα κυκλοφορούσαν παντού και στη Σητεία ευαισθητοποιώντας τον κόσμο. Σήμερα, όλο το Λασίθι έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και είπε στοπ στη γενοκτονία».


