Τη νύχτα της Δευτέρας 15/9 το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει την χερσαία επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης της Γάζας. Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ Κατζ δήλωσε περήφανος «Η Γάζα καίγεται».
Η νέα επίθεση απειλεί με μαζική σφαγή ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί επειδή είναι ανήμπορο -ηλικιωμένοι/ες, έγκυοι, ανάπηροι, τραυματίες, εξαντλημένοι από την πείνα και τις κακουχίες, άνθρωποι που τους φροντίζουν- ή και εξουθενωμένο.
Από την πόλη της Γάζας, στην οποία πριν από τον πόλεμο έμεναν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, επιτόπιοι παρατηρητές αναφέρουν ότι έχουν φύγει προς το νότο το πολύ 150.000. Από την στιγμή που ο Νετανιάχου εξήγγειλε το σχέδιο ακόμη μιας στρατιωτικής κατάληψης της πόλης της Γάζας πριν από ένα μήνα το Ισραήλ συστηματικά ισοπεδώνει μια-μια τις γειτονιές της.
Η επίθεση ξεκίνησε έχοντας την έγκριση των ΗΠΑ και του υπ. Εξ. τους Ρούμπιο που την Δευτέρα το βράδυ έφυγε από το Τελ Αβίβ για το Κατάρ όπου την ίδια ώρα γινόταν η Αραβο-Μουσουλμανική Σύνοδος προκειμένου να «πάρει μέτρα» μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό της αντιπροσωπείας της Χαμάς στην Ντόχα. Στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Ρούμπιο δεν φρόντισε καν να καταδικάσει την ισραηλινή επίθεση σε μια χώρα που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή. Ερωτώμενος αν θα υπάρξει συνέχεια των διαπραγματεύσεων είπε ότι «θα ήταν ιδανικό αλλά οι βάρβαροι τρομοκράτες συνήθως δεν συμφωνούν σε τέτοια πράγματα».
Η δήλωση είναι εξωφρενική. Έγινε ακριβώς μια εβδομάδα μετά τον ύπουλο ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ντόχα όπου η Χαμάς, καλή τη πίστει, είχε έρθει να συζητήσει τη νέα αμερικάνικη πρόταση εκεχειρίας. Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν αρχικά ότι δεν γνώριζαν για την επίθεση, μετά ότι γνώριζαν αλλά δεν πρόλαβαν να ειδοποιήσουν το Κατάρ και τελικά ο Τραμπ, αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ισραηλινή πρωτοβουλία κατέληξε ότι «έγινε ένα βήμα για την επίλυση της σύγκρουσης».
Είτε σχεδίασαν μαζί την παγίδα είτε έδωσαν τελευταία στιγμή το ΟΚ στον Νετανιάχου, είναι σαφές ότι η «επίλυση της σύγκρουσης» που έχουν κατά νου οι ΗΠΑ δεν είναι άλλη από την υποστήριξη στο σχέδιο εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας των Παλαιστινίων. Όχι μόνο στην Γάζα αλλά και στην Δυτική Όχθη όπου συνεχίζονται καθημερινά οι καταστροφές γειτονιών και υποδομών, οι δολοφονίες, οι συλλήψεις και οι εποικισμοί. Σαν κερασάκι στην τούρτα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος».
Βαρβαρότητα
Γίνεται πια ξεκάθαρο σε όλο και περισσότερους ότι 80 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα η βαρβαρότητα έχει επιστρέψει για τα καλά στον πλανήτη. Η ισραηλινή γενοκτονία των Παλαιστινίων στην Γάζα διαπράττεται με την ίδια συνειδητή πρόθεση και τον ίδιο συστηματικό, προσεκτικά σχεδιασμένο, βιομηχανικό τρόπο που διαπράχθηκε από τους Ναζί -Γερμανούς και συνεργάτες τους στην κάθε χώρα- το Ολοκαύτωμα. Μόνο που αυτή τη φορά, το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ομολογείται ανοιχτά από τους θύτες. Όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και τις ΗΠΑ που στην πρόσφατη ψηφοφορία στον ΟΗΕ σχετικά με τη «λύση δύο κρατών» ήταν ανάμεσα στις δέκα χώρες που ψήφισαν κατά.
Φυσικά, δεν έχει να περιμένει κανείς πολλά από τον ΟΗΕ. Τα ψηφίσματα περί «λύσης δύο κρατών» δεν σταματάνε τον Νετανιάχου που δηλώνει ανοιχτά ότι οικοδομεί ένα Ισραήλ «από τον Ιορδάνη μέχρι την θάλασσα». Ιδιαίτερα όταν η «λύση» τους εξισώνει έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα με την γενοκτονία ενός αποικιακού κράτους. Και ταυτόχρονα θέλει να ορίζουν οι μεγάλες δυνάμεις ποιος θα κυβερνά το ένα από τα δύο καταπατώντας βάναυσα το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση. Στην πραγματικότητα, οι αραβικές και οι ευρωπαϊκές χώρες που τα ψηφίζουν, δύο χρόνια τώρα, κάνουν πλάτες στη γενοκτονία ενώ πουλάνε κροκοδείλια δάκρυα, δηλώσεις «ανησυχίας» και καμιά συμβολική κίνηση για να περνάει η ώρα. Το ίδιο ακριβώς κάνουν η Ρωσία και η Κίνα.
«Άστραψαν και βρόντηξαν» οι ηγέτες των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών στην «κατεπείγουσα» Σύνοδο στην Ντόχα για να καταλήξουν τελικά σε τι; Σε ένα ακόμη «καταδικαστικό» ψήφισμα για το Ισραήλ. Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Ενιαίας Στρατιωτικής της Διοίκησης στη Ντόχα. Οι συνεδριάσεις τους θυμίζουν όλο και περισσότερο τους Μόντι Πάιθον και το Life of Brian: «Χρειάζεται άμεση δράση! Ας κάνουμε μια επιτροπή να συζητήσει το θέμα». Η Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι «θα» εισηγηθεί στην ΕΕ «κυρώσεις κατά των εξτρεμιστών υπουργών» και εναντίον «βίαιων εποίκων» στο Ισραήλ -λες και η γενοκτονία γίνεται από μειοψηφίες. Ενώ στην πράξη οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ και να καταδιώκουν με κάθε δυνατό τρόπο το κίνημα αλληλεγγύης στο εσωτερικό τους.
Η μόνη ελπίδα για να σταματήσουμε τη γενοκτονία βρίσκεται ακριβώς εκεί. Για να νικήσει η παλαιστινιακή αντίσταση που επιμένει παρά τις αντιξοότητες χρειάζεται να νικήσει το κίνημα αλληλεγγύης που επίσης επιμένει -από τη Μαδρίτη όπου πάνω από 100.000 διαδηλωτές ακύρωσαν τον ποδηλατικό γύρο της χώρας μέχρι τη Σύρο απ’ όπου την Κυριακή έφυγε και η ελληνική αποστολή για να συναντήσει τον υπόλοιπο στόλο Sumud για την Γάζα. Αυτό το κίνημα, τώρα, χρειάζεται βάζοντας μπροστά τα συνδικάτα να κλιμακώσει με απεργία στέλνοντας το μήνυμα ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να κλείσει λιμάνια, να σταματήσει τη μεταφορά όπλων, να τσακίσει τις ισραηλινές επενδύσεις, να ρίξει κυβερνήσεις, να σταματήσει η γενοκτονία.
Το να ρίξει κυβερνήσεις έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και τη Νέα Δημοκρατία, τον στενότερο «στρατηγικό» σύμμαχο του Ισραήλ που εξελίσσεται σε ιδεολογικό απολογητή της Γενοκτονίας. Όσο περισσότερο βλέπει το τέλος της να πλησιάζει αυτή η ετοιμόρροπη κυβέρνηση τόσο περισσότερο εντείνει τον υπόγειο πόλεμο προπαγάνδας που διεξάγει αγκαλιά με την ισραηλινή πρεσβεία, τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, τα «μποτάκια» και τις μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών στο διαδίκτυο και όχι μόνο.
Παίρνοντας ανοιχτά την ακροδεξιά της στροφή η ΝΔ ελπίζει να «χαλυβδώσει» τη «βάση» που της απομένει μετατρέποντάς την σε ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό, ισλαμοφοβικό, μισανθρωπικό, αντιδραστικό όχλο έτοιμο να πανηγυρίζει τη μαζική εξόντωση των Παλαιστινίων. Όπως ακριβώς αρκετοί από τους πολιτικούς τους -και ενίοτε φυσικούς τους- προγόνους συνεπικουρούσαν με το αζημίωτο στη μαζική εξόντωση των Εβραίων της Ελλάδας πριν από 80 χρόνια.
Συνειδητά, οι Μητσοτάκηδες και οι Πλεύρηδες, οι Τραμπ και οι Μασκ αυτού του κόσμου παίζουν αυτό το χαρτί την ώρα που ανησυχούν βλέποντας -ακόμη και στις ΗΠΑ- την πλειοψηφία του κόσμου να τάσσεται υπέρ των Παλαιστινίων, την δε πλειοψηφία της νεολαίας να δηλώνει -άκουσον, άκουσον- σοσιαλιστές. Αυτοί είναι πολύ καθαροί στις επιλογές και τις εναλλακτικές τους. Το ίδιο πρέπει να γίνει και το κίνημα αλληλεγγύης. Ή θα νικήσουν αυτοί απλώνοντας τον φασισμό και τη βαρβαρότητα σε όλο τον πλανήτη ή εμείς. Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.