Οικονομία και Πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ Οργανωτικές διαδικασίες χωρίς πολιτική, πανιά χωρίς αέρα

Αρχίζει την Παρασκευή στην Αθήνα η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρικό θέμα θα είναι η δομή του ΣΥΡΙΖΑ και οι αποφάσεις για μία σειρά οργανωτικά ζητήματα, όπως είναι η έννοια του μέλους, η λειτουργία και η διάρθρωση των κεντρικών και τοπικών οργάνων κ.α. 

Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί κυρίως στο ζήτημα της έννοιας του μέλους, για την οποία έχουν διαμορφωθεί δύο απόψεις. Ο ΣΥΝ έχει προτείνει τη δημιουργία ενιαίου μητρώου μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλα τα μέλη των συνιστωσών θα είναι αυτομάτως και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Προτείνει η κάρτα μέλους κάθε συνιστώσας να είναι ταυτόχρονα και του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης προτείνει οι ανένταχτοι να καταγράφονται σε ειδικά μητρώα και να αποκτούν ξεχωριστή κάρτα μέλους.  Η πρόταση των συνιστωσών είναι η θέσπιση της έννοιας «μέλος ΣΥΡΙΖΑ» να γίνεται με άμεση σύνδεση με τις τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές, να δημιουργηθεί ενιαίο μητρώο μελών και ενιαία κάρτα μέλους για όλους, οργανωμένους και ανένταχτους. 

Τα σχόλια των εφημερίδων αυτές τις μέρες κάνουν λόγο για το πρώτο μετεκλογικό ντιμπέιτ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αλέκο Αλαβάνο, που θα κρίνει και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει ή όχι τον κίνδυνο διάσπασης. Ο Αλαβάνος επιχείρησε μία εβδομάδα πριν τη συνδιάσκεψη να τοποθετηθεί δημόσια με ομιλία του σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του βιβλίου της Ν.Βαλαβάνη.«Σήμερα το απλό αίτημα για ‘μέλη’ του ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκεται σε βυζαντινολογίες, σε περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις, σε σχέδιο Ανάν, σε μια αργκό ακατανόητη από την κοινωνία, σε κόλπα», τόνισε.

Πρωτοβουλίες

Η ουσία όμως της κρίσης που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πέρα από τα οργανωτικά ζητήματα. Βρίσκεται στο γεγονός ότι μετά τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει πάει ακόμα πιο δεξιά στις πολιτικές του θέσεις και αυτό αντανακλάται και στις πολιτικές του πρωτοβουλίες. Μόλις πριν από μερικές μέρες η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, ύστερα από πρόταση των ανανεωτικών του ΣΥΝ αποπειράθηκε να καλέσει ομοσπονδίες και φορείς για να πάρουν πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου κατά της τρομοκρατίας. 

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με stage βγήκαν στους δρόμους αμέσως μετά τις εκλογές διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτόν τον κόσμο ήταν η μοριοδότησή τους για να διοριστούν, όταν και εφόσον προκύψουν, νέοι διορισμοί από τον ΑΣΕΠ.

Και ακόμα και όταν ο Λοβέρδος σε συνεννόηση με τον Αλμούνια, ξανανοίγουν την επίθεση στο ασφαλιστικό καλώντας την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ σε διάλογο, ο Τσίπρας παίρνει τη «ρηξικέλευθη» πρωτοβουλία να καλέσει τα κόμματα της βουλής σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ για το Ασφαλιστικό.     

Το ΠΑΣΟΚ φρόντισε πολύ γρήγορα να αποδείξει ότι είναι το κόμμα των σπασμένων υποσχέσεων,  συνεχίζοντας τις ίδιες επιθέσεις απέναντι στην εργατική τάξη με αυτές της ΝΔ. Μέσα σε μία τέτοια περίοδο η πλειοψηφία της εργατικής τάξης περιμένει από την Αριστερά να πάρει την πρωτοβουλία για να στηρίξει οργανωτικά και πολιτικά τις μάχες που δίνει. Μία αριστερά της «υπεύθυνης προγραμματικής αντιπολίτευσης», δεν μπορεί παρά να διαψεύδει αυτές τις προσδοκίες. Αυτό που λείπει από το ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αντικαπιταλιστικός προσανατολισμός και δεν πρόκειται να τον βρει όσες συζητήσεις και αν γίνουν για την εσωκομματική λειτουργία και τις ισορροπίες.