Διοικητικοί ΑΕΙ - ΤΕΙ: απεργίες διαρκείας

“Συμμετείχαμε την Τρίτη το πρωί στην περιφρούρηση που καλούσαν οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης στην Καισαριανή”, μας είπε ο Μηνάς Χρονόπουλος, φοιτητής στη Φιλοσοφική Αθήνας, “Πάνω από 100 άτομα, διοικητικοί και φοιτητές δώσαμε το παρόν και συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε καλύτερα οργανωμένα και συντονισμένα. Οι εργαζόμενοι πρόβαλαν την ανάγκη για κεντρική απεργιακή επιτροπή, ενώ από τη μεριά μας την προσπάθεια να κερδίσουμε τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών που θα γίνουν αυτές τις μέρες σε όλες τις σχολές για κοινό αγώνα. Ηδη οι συνελεύσεις στο ΕΜΠ αποφάσισαν καταλήψεις μέχρι την Τρίτη 17/9 για συμπαράσταση στους διοικητικούς.

Περιφρουρήσεις

Αμέσως μετά τις περιφρουρήσεις, όλοι μαζί συμμετείχαμε στη διαδήλωση που καλούσαν οι διοικητικοί όλων των ΑΕΙ-ΤΕΙ με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πάνω από 3000 εργαζόμενοι από ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ, ΕΜΠ, ΤΕΙ και φοιτητές από Πολυτεχνείο, ΝΟΠΕ και άλλοι συμμετείχαν, ενώ συναντηθήκαμε και με τους απεργούς της ΛΑΡΚΟ που διαδήλωναν την ίδια ώρα.

Θα ακολουθούσε κοινή γενική συνέλευση των Συλλόγων των διοικητικών στο ΜΑΧ στο Πολυτεχνείο για την οργάνωση της συνέχειας και προσανατολισμό για μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 12/9”. Ανάλογες περιφρουρήσεις και κινητοποιήσεις έγιναν στα περισσότερα πανεπιστήμια και θα συνεχίζονταν τις επόμενες μέρες.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην μνημιακή επίθεση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο που εντείνεται με τις απολύσεις και τη μείωση του προσωπικού κατά 25% από το μέτρο της διαθεσιμότητας, τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις ιδρυμάτων. Ολες οι συνελεύσεις διοικητικών που προηγήθηκαν της έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως στο ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διεύρυναν το πρόγραμμα της Ομοσπονδίας με 24ωρες απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και συσκέψεις με όλα τα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας τόσο την Παρασκευή 6/9, όσο και τη Δευτέρα 9/9.

Είναι ο πρώτος κλάδος εργαζομένων που κλιμακώνει με απεργία διαρκείας ανοίγοντας το δρόμο σε όλο το δημόσιο. Ηδη σε όλες τις αποφάσεις των συνελεύσεων υπάρχουν καλέσματα για συντονισμό με τους καθηγητές που ξεκινούν αντίστοιχο αγώνα τη Δευτέρα 16/9. Ενα τέτοιο απεργιακό μέτωπο μπορεί να παρασύρει όλα τα κομμάτια των εργαζόμενων και να τσακίσει συγκυβέρνηση-τρόικα.