Η 29 Σεπτέμβρη στέλνει μήνυμα. Απεργιακός συντονισμός από τα κάτω

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου και καλεί την ίδια ημέρα όλους του νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετέχουν στις 12 το μεσημέρι στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά.

Την Τετάρτη 22/9 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Λοβέρδο. Η συνάντηση έδωσε το πολιτικό στίγμα του υπουργείου Υγείας που είναι η εφαρμογή της πολιτικής του Μνημονίου και των περικοπών. Είχε το θράσος μάλιστα ο Λοβέρδος να ζητήσει από τους νοσοκομειακούς γιατρούς «να βάλουν πλάτη».

Η ΟΕΝΓΕ όχι μόνο δεν αποδέχεται αυτού του είδους της παραινέσεις, αλλά απαιτεί τη άμεση κατάργηση του νόμου της Ξενογιαννακοπούλου, που στην ουσία ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ και ρίχνει τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των ασθενών. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν επίσης αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες, προσλήψεις 2.000 γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Γι΄ αυτό το λόγο εκτός από την απεργία στις 29/9 που θα είναι η πρώτη απεργιακή απάντηση στο Λοβέρδο, η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 7/10 και «την οργάνωση συντονισμένων και δυναμικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα εάν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ πραγματοποιούν αυθαίρετες περικοπές ή μετατροπές εφημεριών και εάν δεν εξοφληθεί μέχρι την 21 Οκτωβρίου η αποζημίωση των εφημεριών του Σεπτεμβρίου καθώς και όλων των ανεξόφλητων οφειλών από εφημερίες».

Επίσης την «διοργάνωση ανοικτής σύσκεψης με συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή του Μνημονίου και των μέτρων κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ» και «Να συντονίσει τις Ενώσεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών εν όψει Αυτοδιοικητικών Εκλογών, για τη συστράτευση των τοπικών κοινωνιών στον αγώνα κατά της « ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής απαξίωσης του ΕΣΥ και στη διεκδίκηση ολοκληρωμένου Δημόσιου Δωρεάν και Ποιοτικού Συστήματος Υγείας».

Οι συγκοινωνίες στην πρώτη γραμμή

Σε στάση εργασίας από τις 11πμ εώς τις 4μμ προχωρούν οι εργαζόμενοι στα μπλε Λεωφορεία και τα τρόλεϊ την Τετάρτη 29/9. Από τις 12 εώς τις 4μμ θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ και όλοι μαζί θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοτζιά, με στόχο να αποτρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στις συγκοινωνίες.

Πρόκειται για τη συνέχεια του συντονισμού που που ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλη και κλιμακώνεται με στόχο να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και απαιτεί να παραμείνουν οι συγκοινωνίες δημόσιες, να υπάρχει σταθερή κρατική πηγή χρηματοδότησης των φορέων, άμεσες προσλήψεις προσωπικού, όχι στην κατεδάφιση ασφαλιστικών, εργασιακών δικαιωμάτων, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ανάκληση των απολύσεων στο ΜΕΤΡΟ, όπως ανακοινώνει το συνδικάτο ΟΑΣΑ.

«Οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην απαξίωση των μεταφορικών μέσων, και στην εις βάρος τους μεθόδευση που συντελείται για το ξεπούλημά τους σε ιδιώτες εργολάβους», αναφέρουν τα σωματεία ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ. «Διαμαρτυρόμαστε για τις άδικες απολύσεις προσωπικού το οποίο κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Διεκδικούμε τη διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου και διάφανου πλαισίου οργάνωσης των Εταιρειών προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σήμερα, του οποίου κορωνίδα θα είναι ο Δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των Συγκοινωνιών με χαμηλό κόμιστρο και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τη μέγιστη εξυπηρέτηση. Θεωρούμε ότι τα Μ.Μ.Μ. μπορούν να συμβάλλουν στην οικολογική ανάπτυξη της Αθήνας αφού είναι φιλικά προς το περιβάλλον, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μείωση των ΙΧ στο κέντρο της πρωτεύουσας».

Περιστολή

Ηδη οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν κρύβουν ότι έχουν σαν στόχο μέσα στα πλαίσια της περιστολής των κρατικών δαπανών που επιβάλει η τρόικα, να προχωρήσουν στη συγχώνευση και στην κατάργηση δημοσίων οργανισμών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και στον περιορισμό των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και φορείς.

Στο επίκεντρο αυτών των επιθέσεων είναι οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ, με στόχο την εξοικονόμηση δαπάνης από τη μισθοδοσία, που ετησίως ανέρχεται στα 19 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο Ραγκούσης και ο Πάγκαλος έκαναν γνωστό στη Βουλή πως προετοιμάζεται σχετικό σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα.

Γι΄ αυτό και ο συντονισμός των συνδικάτων των συγκοινωνιών είναι πολύ μεγάλο βήμα, αποτέλεσμα της εμπειρίας και της διάθεσης των χιλιάδων εργαζόμενων στις συγκοινωνίες να παλέψουν αποτελεσματικά ενάντια στο ξεπούλημα των συγκοινωνιών στους ιδιώτες και στη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων. Ο κοινός αυτός βηματισμός δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Η απεργιακή κλιμάκωση όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΜ μπορεί να τους αναγκάσει να πάρουν πίσω όχι μόνο το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και το μνημόνιο και όλα τα σχέδια που έχουν στόχο να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Ανοιχτή επιστολή-κάλεσμα προς όλα τα συνδικαλιστικά όργανα και τους εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για απεργία διαρκείας όλων των συγκοινωνιών έστειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Αντώνης Σταματόπουλος.

Οπως αναφέρει στην επιστολή: «Με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τις μαζικές απολύσεις και τις περικοπές στους μισθούς κάθε περιθώριο διαλόγου έχει εξαντληθεί. Η προαποφασισμένη ιδιωτικοποίηση των Συγκοινωνιών και κατ΄ επέκταση η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα τους είναι πολύ κοντά και γι΄ αυτό προτείνω άμεσα απεργία διαρκείας όλων των ΜΜΜ σε ένα κοινό μέτωπο. Συνάδελφοι, έχουμε χρέος απέναντι στους εργαζόμενους να αντιδράσουμε, να αγωνιστούμε και να τους προφυλάξουμε. Προσωπικά δεν θα επιτρέψω καμία λιποταξία και δεν θα χρεωθώ καμία ήττα εξαιτίας της όποιας αδράνειας».

ΛΙΜΑΝΙΑ

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 7πμ εώς τις 10πμ την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη αποφάσισαν η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής μέρας δράσης των συνδικάτων αλλά και των αποφάσεων της συνάντησης της Ευρωπαϊκής ζώνης του IDC ( International Dockworkers Council), που έγινε στον Πειραιά στις 16/9.

Βασικό αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης που θα γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα λιμάνια της Ευρώπης, είναι να σταματήσει η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση των ΣΣΕ που προσπαθεί να επιβάλει η Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά. «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκεί είναι απόρροια της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και της COSCO. Πιο συγκεκριμένα στον Προβλήτα ΙΙ που είναι υπό τη διαχείριση της COSCO έχει δημιουργηθεί μία ζώνη απασχόλησης όπου οι εργασιακές σχέσεις δεν γίνονται σεβαστές. Έχει επιτραπεί σε Ευρωπαϊκό έδαφος, η εισαγωγή εξαιρετικά απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής ζώνης του IDC.

Διάλυση

Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο Λιμάνι του Πειραιά, δείχνει ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε την Cosco, ούτε καμία άλλη πολυεθνική να κατασπαράξουν τα φιλέτα του ΟΣΕ και των μεταφορών γενικότερα. Αυτή η προοπτική μεθοδεύεται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ (22/9) «Στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά κατεβαίνει στις αρχές Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Ζιαμπάο να επισκεφθούν την προβλήτα ΙΙ που από την 1η Ιουνίου 2010 έχει περάσει στη διαχείριση του ομίλου της Cosco»... «Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κινεζική αντιπροσωπία θα συζητήσει παράλληλα με την κυβέρνηση το ενδιαφέρον που υπάρχει από την Κίνα να προχωρήσει στην επένδυση για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο»...»Στην προηγούμενη επίσκεψη του προέδρου της Cosco στην Ελλάδα, είχε συζητηθεί μεταξύ Cosco και ΟΛΠ, η πιθανότητα μέσα από ένα κοινό σχήμα να κατέλθουν στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί από την Τραινοσέ. Μάλιστα ο ΟΛΠ σκοπεύοντας να διεκδικήσει μία θέση στην αγορά των logistics έχει συστήσει θυγατρική εταιρεία την Logistic OLP. Πηγές του Οργανισμού ανέφεραν ότι το κοινό επιχειρηματικό σχήμα θα αποτελέσει το αντικείμενο της συζήτησης των δύο πλευρών, καθώς υπάρχει γενική συμφωνία για μία κοινή κάθοδο».

Η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων στον ΟΣΕ και το δυνάμωμα της καμπάνιας αλληλεγγύης, δείχνει το δρόμο για να τσακίσουμε τα αρπαχτικά της αγοράς που θέλουν να καταπατήσουν κάθε κατάκτηση. Η στήριξη της μάχης στον ΟΣΕ από όλα τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ και τους εργαζόμενους στο Λιμάνι, μπορεί να φέρει τη νίκη και να κάνει την COSCO και την κυβέρνηση να ψάχνουν λιμάνι να κρυφτούν.

ΟΤΕ

Η 24ωρη απεργία των εργαζόμενων στον ΟΤΕ στις 29/9 είναι η πρώτη απεργιακή απάντηση των εργαζόμενων στη Διοίκηση του ΟΤΕ που προωθεί τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και με τη στάση της οδήγησε τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ 2010 σε πλήρες αδιέξοδο.

Με σύνθημα «δεν παζαρεύουμε και δεν εκχωρούμε τίποτα» η ΟΜΕ ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 πμ στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Όπως ανακοίνωσε η ΟΜΕ -ΟΤΕ η Διοίκηση ενόψει της υπογραφής της Νέας ΣΣΕ ζητά από τους εργαζόμενους να δεχτούν: την κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων αποδοχών (χρονοεπιδόματα και ωριμάνσεις), πάγωμα των μισθών για το 2010 και 2011, κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων του οργανισμού προσωπικού του ΟΤΕ που αφορούν τις άδειες και τη διαδικασία απολύσεων ή παραιτήσεων, τροποποίηση των διατάξεων πειθαρχικού ελέγχου με στόχο την απλούστευση της διαδικασίας εκδίκασης των πειθαρχικών, κατάργηση του καθημερινού μισάωρου υπερωρίας των τεχνιτών οδηγών, αποζημίωση του χρόνου εργασίας μέχρι 9 ώρες ως υπερεργασία αντί για υπερωρία.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της εταιρείας προωθεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ που περιλαμβάνει τα λεγόμενα 7 projects, με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας. Η ΟΜΕ ΟΤΕ τα θεωρεί ως προθάλαμο απολύσεων και διεκδικεί να ανασταλεί κάθε διαδικασία υλοποίησης των σχεδίων - project.

«Ο κύριος Βουρλούμης, οι βασικοί μέτοχοι, στρατηγικοί και μη, το ανώτατο μάνατζμεντ πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει και τους αξίζει. ΄Εχουμε συνδέσει τη ζωή μας, την οικογένειά μας με το παρόν και το μέλλον της Επιχείρησης. ΄Εχουν συνδέσει την ύπαρξή τους με το παχυλό συμβόλαιό τους και τη μεγιστοποίηση των κερδών προς όφελος των κάθε λογής «μετόχων». Το τραγικότερο σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θέλουν και «καπέλο» στα κέρδη τους» απαντά η Ομοσπονδία στα σχέδιά της Διοίκησης, που γίνονται φυσικά με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

«Την περασμένη εβδομάδα έγινε απεργιακή ενημέρωση από την Ομοσπονδία για την απεργία στις 29/9 στο μέγαρο του ΟΤΕ», μας είπε η Αναστασία Μουστάκα που εργάζεται στο ίδιο κτίριο. « Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και η αίθουσα είχε γεμίσει. Στη συνέχεια την Παρασκευή είχαμε σχεδιάσει να κάνουμε μία παρέμβαση για να αποτρέψουμε να γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ που θα συζητούσε για τη ΣΣΕ. Μόλις φτάσαμε αντικρίσαμε μία άδεια αίθουσα. Είπαν ότι η συνεδρίαση είχε μεταφερθεί στην αίθουσα της Cosmote, όμως ούτε και εκεί έγινε. Τελικά μεταφέρθηκε στις 14 Οκτώβρη, όπου ελπίζω να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Η απεργία στις 29/9 θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για τη συνέχεια και πιστεύω ότι θα έχει μεγάλη συμμετοχή από τον ΟΤΕ. Θα προσπαθήσουμε να ενωθούμε με τους συναδέλφους των συγκοινωνιών και των νοσοκομείων που θα έχουν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά, για να μετατρέψουμε τις 29 Σεπτέμβρη, σε μία μίνι πανεργατική απεργία».

ΒΙΒΛΙΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Με αιχμή την στήριξη του αγώνα των εργαζόμενων στα Ελληνικά Γράμματα και την υπογραφή ΣΣΕ για το 2010, συμμετέχει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής στην απεργία στις 29/9. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 πμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Σόλωνος & Ασκληπιού).

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του οι απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα είναι ένα κομμάτι μόνο του σκηνικού που πάει να στηθεί στον κλάδο του βιβλίου αλλά και ευρύτερα. «Οι εργοδότες που εδώ και μήνες χρησιμοποιούν την «κρίση» ως μέσο εκφοβισμού, τώρα αξιοποιούν τα νέα μέτρα και προχωρούν ολοταχώς σε αντεργατικές μεθοδεύσεις, με ομαδικές απολύσεις, μειώσεις ωραρίων με ταυτόχρονη μείωση μισθών, συστηματική παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα και στο χώρο του βιβλίου, όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα με αυτό τον τρόπο (απολύσεις, μείωση μισθού).

Οι εργοδότες και οι οργανώσεις τους (ΠΟΕΒ, ΣΕΚΒ) παίζουν το κρυφτούλι στο θέμα της υπογραφής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2010. Χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα και κωλυσιεργίες για να αποφύγουν μια διμερή συνάντηση, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση σύμβαση. Με τα χίλια ζόρια κάθισαν στο τραπέζι τον Ιούλη, δια του νομικού τους συμβούλου, χωρίς φυσικά να φέρουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για τα αιτήματά μας. Από τότε τους ψάχνουμε και δεν τους «βρίσκουμε». Είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή τους να υπονομεύσουν τη μεγάλη κατάκτηση του κλάδου, τη συλλογική μας σύμβαση. Ας ξέρουν καλά, πως δε θα τους το επιτρέψουμε.

Δε δημιουργήσαμε εμείς την κρίση τους, δε θα πληρώσουμε τις ζημιές τους! Το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια δε διαπραγματεύεται, παρά κατακτιέται με αγώνες σε κάθε χώρο εργασίας. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που πάνε να κάνουν πράξη έναν εργασιακό μεσαίωνα, προκειμένου να βγουν και πάλι κερδισμένοι, είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση και να βάλουμε ως ανάχωμα την αλληλεγγύη, τη συναδελφικότητα, τους αγώνες μας».

ΕΛΜΕ

Με στάση εργασίας 11πμ-2μμ στην πρωινή βάρδια και 2μμ-5μμ στην απογευματινή και συμμετοχή στην συγκέντρωση των συνδικάτων στις 12.30 στην πλατεία Κοτζιά, συντονίζεται η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας μαζί με τις Ομοσπονδίες που απεργούν την ίδια ημέρα.