Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Περιφέρειες...

Παρεμβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές επειδή πιστεύουμε ότι η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου είναι κατά κύριο λόγο πολιτική μάχη ενάντια σε κυβέρνηση, μνημόνια, ΕΕ και ΔΝΤ.

Η συμμετοχή μας σε αυτές τις εκλογές προφανώς δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι ένας ακόμη τρόπος να συνεχίσουμε την πολιτική δουλειά που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, να συνεχίσουμε τον πολιτικό και συνδικαλιστικό μας αγώνα. Πάνω από όλα επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε καλύτερους όρους για τους αγώνες της επόμενης μέρας των εκλογών, επιδιώκουμε το εργατικό και λαϊκό κίνημα να βγει από αυτή την προσπάθεια πιο δυναμωμένο, πιο πολιτικό και πιο ανατρεπτικό. Επιδιώκουμε να καταδικαστεί η συγκυβέρνηση και η πολιτική της, τόσο γενικά όσο και ειδικά στο επίπεδο πόλης και τοπικού κράτους, να καταδικασθεί η βάρβαρη αντεργατική πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ –ΔΝΤ, ο φασισμός και ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός.

Επιδιώκουμε να καταδικασθούν οι κεντροαριστερές λογικές διαχείρισης και αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και να αποκαλυφθεί η ανεπάρκεια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για πιο ανθρώπινη διαχείριση των μνημονίων εντός του ευρώ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επίσης, να αποκαλυφθεί η λογική του ΚΚΕ που εγκαταλείπει στην πράξη τους ανατρεπτικούς πολιτικούς στόχους και αρνείται ένα άμεσο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης στο εδώ και τώρα.

Παλεύουμε ώστε να ενισχυθεί η δική μας αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αριστερές δυνάμεις που στέκονται ανατρεπτικά απέναντι στην κοινωνική λεηλασία του σύγχρονου καπιταλισμού, που προωθούν την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, της ΕΕ και του ΔΝΤ, με το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα, με κομβικούς πολιτικούς στόχους ρήξης. Της δικής μας αριστεράς που προκρίνει σαν κρίσιμο στοιχείο για την ανατροπή της επίθεσης και την αλλαγή στη ζωή μας, την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και τις μορφές συλλογικής εργατικής και λαϊκής οργάνωσης, που παλεύει στην πράξη για την κοινή δράση όλης της αριστεράς στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, που προωθεί τη μετωπική συμπόρευση όλων των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ, αντι-ιμπεριαλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Βασίλης Ζούμπος, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς με την Αριστερή Παρέμβαση


Στη Χαλκίδα, “με τη γροθιά ψηλά”

Γράφω για τον τόπο μου, για τη Χαλκίδα. Για τα προβλήματα της πόλης από την καταστροφή του καπιταλισμού-κανιβαλισμού, από την επίθεση που δεχόμαστε στη ζωή μας καθημερινά. Η Χαλκίδα όπως ολόκληρη η Ελλάδα και όλα τα κράτη γύρω μας σβήνουν κάτω από τη σκιά των καρχαριών και των μονοπωλίων που δεν αφήνουν να πάρει ανάσα ο κόσμος.

Γύρω μου βλέπω κλειστά μαγαζιά, την κτηνοτροφία και την αργοτιά -άλλοτε πηγή ζωής, πηγή περηφάνιας- να υποφέρουν. Ο φασισμός έχει δυναμώσει με την υποστήριξη βεβαίως του συστήματος, με καθημερινές επιθέσεις σε μετανάστες και ντόπιους, με την ανοχή της αστυνομίας και των λοιπών αρχών.

Εχουμε κάνει πολλά στην αφάνεια, ήρθε όμως η στιγμή να αποκτήσουμε ταυτότητα. Σταματήσαμε τους φασίστες να αλωνίζουν και με όπλο τη βία να χτυπούν ξένους και έλληνες, αν και δε μου αρέσει ο όρος ξένος. Ξένος σημαίνει κάτι άλλο, σαν αντίπαλος. Οχι, είμαστε ένα κι αυτό το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι οι μετανάστες και δεν είναι πλέον μόνοι, είμαστε ένα, είμαστε δυνατοί. Οι φασίστες έχουν όπλο το φόβο, αλλά βρήκαν λάθος ανθρώπους για να τα βάλουν. Ο φόβος θα τους πνίξει, θα τους τελειώσει.

Ημουν αγωνιστής και όχι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αλλαγή του είναι εμφανής προς άγνωστους δρόμους για εμάς που αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ νιώθουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, νιώθουμε δύναμη. Πιστεύω ότι είναι ο χώρος που μας δίνει το δικαίωμα και τη δύναμη λόγω ιδεολογίας και λειτουργίας να πραγματοποιήσουμε την ελπίδα μας.

Θέλουν, δε θέλουν, θα μας βρίσκουν μπροστά τους με τον αγώνα μας και με όποιο τίμημα. Ολοι μαζί εργάτες, αγωνιστές, άνεργοι, ανήσυχα πνεύματα και πολίτες θα γίνουμε ένα και αλίμονό τους! Αλληλεγγύη-αγώνες-χωρίς φόβο. Το κεφάλι ψηλά και υπάρχει ελπίδα. Ωρα να γεμίσουμε χαμόγελα την πόλη μας, με τη γροθιά ψηλά όπως τη σημαία μας.

Σταμάτης Χρυσικός


Αττική - Αντικαπιταλιστική Ανατροπή

Ο κλάδος που έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι των εκπαιδευτικών.

Οχι τυχαία. Τα τελευταία χρόνια, δάσκαλοι και καθηγητές δώσαμε σκληρές μάχες ενάντια στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις σχολείων, ενάντια στην υποχρηματοδότηση της παιδείας και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ενάντια στην “αξιολόγηση” και τις διαθεσιμότητες-απολύσεις. Μέσα σε αυτές τις μάχες, οι αντικαπιταλιστές αναγνωρίστηκαν από χιλιάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες ως οι πιο μαχητικοί αγωνιστές που δεν έβαλαν ποτέ “όρους και προϋποθέσεις” στη σύγκρουση με τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις. Γι' αυτό ένα μεγάλο κομμάτι εκπαιδευτικών δίνει τώρα τη μάχη των εκλογών με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η κλιμάκωση των αγώνων, το άπλωμα και ο συντονισμός τους, δεν είναι προπαγανδιστικά συνθήματα. Τα παλέψαμε στην πράξη σε κάθε σχολείο αλλά και σε κάθε Σύλλογο είτε ήμασταν εκλεγμένοι στο ΔΣ είτε όχι. Ενα μόνο παράδειγμα ήταν η οργανωμένη προσπάθεια που κάναμε για να μπει η ΔΟΕ στην απεργιακή μάχη μαζί με την ΟΛΜΕ πέρσι το Μάη αλλά και τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η ενίσχυσή μας στην περιφέρεια Αττικής και παντού είναι εγγύηση ότι αυτοί οι αγώνες θα συνεχιστούν αλλά και θα έχουν την έκβαση που τους αξίζει.

Αθανασία Ανθή Αθανασούλα, δασκάλα, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. "Ο Αριστοτέλης", υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα με την “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή”


Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία Και Θράκη

Σε αυτές τις εκλογές και ο τελευταίος κάτοικος του Εβρου θα γνωρίσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Αυτός είναι ο στόχος που βάλαμε από το ξεκίνημα της προεκλογικής μας καμπάνιας και πραγματικά είμαστε κοντά στο να τον πετύχουμε. Μπορεί να είναι ένας τεράστιος νομός, αλλά δεν υπάρχει πόλη, κωμόπολη, χωριό που να μην το έχουμε επισκεφτεί. Το ίδιο σε σχέση με τους εργασιακούς χώρους, σχολεία, νοσοκομεία, δήμους, περιφέρειες, εφορίες. Και στην τελική ευθεία, ναι, μπαίνουμε και σε κάθε σπίτι!

Ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, έχουμε “σπάσει τον πάγο”. Με τις αφίσες, τις προκηρύξεις και πλέον και με τα ψηφοδέλτιά μας στο χέρι, συζητάμε με όλους γιατί η εκλογή μας θα παίξει ρόλο στο περιφερειακό συμβούλιο σε όλα τα ζητήματα. Συναντάμε μεγάλο μίσος για τη Χρυσή Αυγή και τους φασίστες, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ακόμα κι αν διαφωνούμε σε άλλα πράγματα, στην καμπάνια μας “καμιά ψήφος στη Χρυσή Αυγή” είναι όλοι μέσα! Από εκεί και πέρα βλέπουμε αγανάκτηση για την κατάσταση της οικονομίας που τους χτυπά όλους, για την ανεργία που είναι πάνω από 50% ειδικά στις βόριες περιοχές του Εβρου. Ο λόγος που πραγματικά απολαμβάνουμε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι η αγωνιστική διάθεση που έχει όλος ο κόσμος και που μας δείχνει ότι οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά!

Μάκης Δραγάνης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Έβρου με την “Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία Και Θράκη”


Κρήτη - Ανυπόταχτη Κρήτη

Οι περιφερειακές εκλογές στην Κρήτη έχουν πάρει ξεκάθαρα χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης. Όσο και αν οι διάφοροι τοπικοί εκφραστές των μνημονιακών κομμάτων προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από αυτοδιοικητικά περιτυλίγματα και υποσχέσεις για έργα, τα οικονομικά στοιχεία έρχονται να τους αποκαλύψουν.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι είναι μειωμένοι κατά 60%, τα «πολυπόθητα» ΕΣΠΑ που επικαλούνται είναι συνολικά 0,5 δις για την επόμενη 7ετία και όσο και αν τα μαγειρεύουν, «αυτοί οι προϋπολογισμοί δε φτάνουν ούτε για τις λακούβες», όπως οι ίδιοι παραδέχονται. Το θράσος τους και το μέγεθος των επιθέσεων που ετοιμάζουν έρχεται να υπογραμμιστεί από τη χαρακτηριστική δήλωση που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης του σχήματος που στηρίζει η ΝΔ, ότι η μείωση των πόρων ουσιαστικά ισοσταθμίζεται με τις απολύσεις και τις περικοπές μισθών των υπαλλήλων.

Ένα απο τα μεγαλύτερα ψέμματα που χρησιμοποιείται για το τοπικό «success story» που επικαλούνται, είναι ο τουρισμός. Η αύξηση της εισροής τουριστών όχι απλά δεν ενίσχυσε τους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αλλά αντίθετα, με το πρόσχημα της κρίσης, δέχτηκαν μεγάλες επιθέσεις απο την εργοδοσία τόσο σε επιπέδο απολύσεων όσο και περικοπών.

Συμφωνίες

Η αμετροεπής διευκόλυνση και οι συμφωνίες με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μεγαλοξενοδόχους έχει επίσης τσακίσει και τις μικρές επιχειρήσεις και τα μαγαζιά, που σταδιακά κλείνουν ή υπολειτουργούν. Εκτός από τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ακόμα μια διάσταση του τι σημαίνει η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφεροντων, όπου με διαδικασίες fast track καταπατούνται παραλίες, βουνά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Απέναντι στην καταστροφή των δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων του νησιού που φέρνουν τα μνημόνια και οι εκφραστές τους, υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής. Δεν αρκεί απλά μια αλλαγή των περιφερειακών συμβούλων. Η μόνη εγγύηση είναι οι αγώνες των εργαζόμενων, της νεολαίας, των μεταναστών, των αγροτών ενώ το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να αποτέλεσει το βήμα για την έκφραση, την οργάνωση και το συντονισμό τους. Η Ανυποτακτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση, έχει αποδείξει από την προηγούμενη τετραετία, ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να το εξασφαλίσει και ταυτόχρονα να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη προοπτική με κέντρο τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, τον εργατικό έλεγχο παντού. Ψήφος στην Ανυπόταχτη Κρήτη, είναι ψήφος στους αγώνες, για να ξεκινήσουμε την επόμενη μέρα των εκλογών από καλύτερη αφετηρία, μέχρι τη νίκη.

Μαργαρίτα Παπαμηνά, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Χανίων


Ηράκλειο

Ζωηρό σε παλμό και νεανικό στην πλειοψηφία του ήταν την Παρασκευή 9/5, στην πλατεία Λιονταριών, το ακροατήριο στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενόψει των ευρωεκλογών.

Ένα Ηράκλειο γεμάτο χαρτόνια και αφίσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποδέχτηκε τον Πάνο Γκαργκάνα και τον Αντώνη Δραγανίγο, οι οποίοι εξήγησαν το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με κάθε λεπτομέρεια στην προεκλογική συγκέντρωση. Η ρήξη με το ευρώ, η έξοδος από την ΕΕ και η διαγραφή του χρέους ήταν τα κεντρικά ζητήματα που επικέντρωσαν τα ενδιαφέρον του κοινού. Παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε όλους εκείνους τους αγώνες, μικρούς και μεγάλους, που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια από την εργατική τάξη. Η δυνατότητα ρήξης και ανατροπής είναι εφικτή σήμερα. Η τοποθέτηση της επίσης υποψήφιας στις Ευρωεκλογές Δέσποινας Τσιλίκη θύμισε την προσφορά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κίνημα μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της σ. Αναστασίας Μπλάνα που έφυγε από κοντά μας λίγα εικοσιτετράωρα πριν.

Μύρων Μαρκάκης


Ρέθυμνο

Το Σάββατο 10/5 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο προεκλογική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις επερχόμενες εκλογές με ομιλητές τους συντρόφους Πάνο Γκαργκάνα και Αντώνη Δραγανίγο. Φοιτητές και αρκετοί εργαζόμενοι συζήτησαν για το πώς προχωράμε στις εκλογές κινηματικά και απεργιακά, με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα προμετωπίδα των αγώνων μας, αλλά και πώς τοπικά αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προκύπτουν, μέσα από τους χώρους δουλειάς και τους συλλόγους μας.

Η κουβέντα επεκτάθηκε πιο συγκεκριμένα στα ζητήματα ιδιωτικοποίησης του νερού και του αέρα στην Κρήτη και ποια είναι η αντικαπιταλιστική απάντηση. Από το κοινό υπήρξε μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της διαγραφής του χρέους και της εξόδου από την ΕΕ και με ποιο τρόπο το εργατικό κίνημα θα καταφέρει να επιβάλει τα αιτήματα αυτά. Τέλος, από τον ίδιο τον κόσμο που πήρε μέρος στην κουβέντα δόθηκε έμφαση στη σημασία να καταφέρει η αντικαπιταλιστική αριστερά να έχει εκλεγμένους αντιπροσώπους τόσο στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο.

Μαριλύδα Ανδρουλάκη