Στερνό αντίο στην Αναστασία

Το τελευταίο αντίο στη συντρόφισσά μας Αναστασία Μπλάνα-Μουστάκα είπαν δεκάδες σύντροφοί της, φίλοι και συγγενείς το Σάββατο 10 Μάη στο 2ο Νεκροταφείο στα Πατήσια. Η συντρόφισσα Αναστασία έφυγε από κοντά μας μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο την Πέμπτη 8 Μάη.

Στην πολιτική κηδεία παρευρέθηκαν κρατώντας κόκκινες σημαίες σύντροφοι και συντρόφισσες από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (η Αναστασία ήταν μέλος του τοπικού πυρήνα στο Μαρούσι), μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συναγωνιστές της από την δημοτική παράταξη «Εκτός των Τειχών», συνάδελφοι και συνδικαλιστές από τον ΟΤΕ όπου δούλευε, η οικογένειά της και πολλοί φίλοι και φίλες της.

Ο Τάσος Αναστασιάδης από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΕΚ και ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης από την δημοτική κίνηση «Εκτός των Τειχών» με δύο σύντομες ομιλίες αποχαιρέτισαν την Αναστασία θυμίζοντας την πλούσια πολιτική δράση της και τον σπάνιο χαρακτήρα της, ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί τραγούδησαν την Διεθνή προς τιμή μιας γνήσιας επαναστάτριας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τον αποχαιρετισμό που έστειλαν στην Εργατική Αλληλεγγύη οι σύντροφοι από τους πυρήνες του ΣΕΚ στα Βόρεια.

«Την Πέμπτη 08.05.14 έφυγε από τη ζωή, ύστερα από σκληρή μάχη με το καρκίνο, η συντρόφισσά μας Αναστασία Μουστάκα - Μπλάνα. Γεννήθηκε το 1951 στην Τασκένδη, από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες και ήρθε στην Ελλάδα το 1978. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση στο χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και συνδικαλιστική δράση στην ΟΜΕ – ΟΤΕ. Γνώρισε το ΣΕΚ το 2006 και οργανώθηκε αμέσως στις γραμμές του στον τ.π. Μαρουσιού.

Η σ. Αναστασία ήταν μία ακούραστη και αφοσιωμένη επαναστάτρια και στη γειτονιά και στον ΟΤΕ.

Ήταν παντού παρούσα. Στις απεργιακές φρουρές του ΟΤΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στα απεργιακά συλλαλητήρια ενάντια στα μνημόνια και τις απολύσεις, στις μάχες ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, σε κάθε ΜΑΡΞΙΣΜΟ και σε όλες τις εκλογικές μάχες, στην αρχή με την ΕΝΑΝΤΙΑ και στη συνέχεια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και στις δημοτικές εκλογές στο Μαρούσι με το "Εκτός των Τειχών".

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, τέτοιες στιγμές, να περιγράψει κάποιος την Αναστασία.

Η μαχητικότητα και η συντροφικότητά της θα μας συνοδεύουν στον αγώνα μας για να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα. Σ' αυτό τον αγώνα αφοσιώθηκε και της δίνουμε υπόσχεση ότι θα τον συνεχίσουμε και θα κερδίσουμε!

Στον σύντροφό της Κώστα, στα παιδιά της Ευδοκία και Αυγουστίνο τα θερμά μας συλλυπητήρια».Το 2010 πριν από τις Περιφερειακές Εκλογές η Εργατική Αλληλεγγύη παρουσίαζε το ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική. Η συντρόφισσα Αναστασία που ήταν υποψήφια στο Βόρειο τομέα είχε στείλει στην ΕΑ:


«Καλά το είπε η Μαρία Στύλλου ότι το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπεριλαμβάνει ολόκληρες γενιές επαναστατών. Ο πατέρας μου ο Καπετάν Κίσσαβος (Γεώργιος Μπλάνας) πολέμησε στην Θεσσαλική Αντίσταση και τον Εμφύλιο. Ήταν μέλος του ΚΚΕ και όταν διαφώνησε με τη γραμμή του, διαγράφτηκε. Κυνηγήθηκε από την οργάνωση, στην οποία εντάχθηκε ως νέος δάσκαλος, και κινδύνεψε να σκοτωθεί από τα μέλη του ΚΚΕ στα γεγονότα της Τασκένδης. Η πρώτη του γνωριμία με το μαρξισμό ήταν στα δεκαέξι του χρόνια, όταν ήταν ακόμα μαθητής του γυμνασίου. Και δεν εγκατέλειψε την ιδεολογία αυτή μέχρι το θάνατό του. Αντίθετα θα έλεγα, στο τέλος έγινε και τροτσκιστής. Διάβασε όλα τα βιβλία του Τρότσκι και ήταν αντισταλινιστής. Θεωρούσε ότι αυτό που υπήρχε στη Σοβιετική Ένωση δεν ήταν σοσιαλισμός και ότι η αλλαγή έπρεπε να γίνει από τους εργαζόμενους με επαναστατικό τρόπο.

Είμαι σίγουρη ότι όπως τότε έτσι και τώρα οι μαθητές και οι φοιτητές που αγωνίζονται στις γραμμές του ΣΕΚ για το μέλλον τους, το κάνουν με τόση αυταπάρνηση, όση είχαν και οι παλαιότεροι που έχουν φύγει από τη ζωή, δίνοντας ελπίδα και δύναμη σε μας για να συνεχίσουμε. (...)

Γι’ αυτό, πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα για να ξεσηκωθούν και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, να τους σαρώσουμε, να μην μείνει τίποτα όρθιο από το σάπιο και απάνθρωπο σύστημα και να χτίσουμε το σοσιαλισμό από τα κάτω.

Η συμμετοχή μας στις εκλογές είναι ακόμα μία ευκαιρία για να διαδώσουμε και να προβάλουμε τις ιδέες μας, να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους και να στείλουμε ΝΔ & ΠΑΣΟΚ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…».