Τράπεζα Αττικής: Αντίσταση στις απολύσεις

Δευτέρα 16/4

Κινητοποίηση ενάντια στους εκβιασμούς και τις απολύσεις πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 16/4 έξω από το κεντρικό κτήριο της Τράπεζας Αττικής στην Ακαδημίας 54 στην Αθήνα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Αττικής. 

“Ο διοικητής της Attica Bank Πανταλάκης έχει εξαπολύσει ένα κυνήγι εργαζόμενων. Θεωρεί ότι εχθροί της είμαστε όλοι εμείς που δουλεύουμε στην Τράπεζα. Όπως φαίνεται τα τελευταία δυο χρόνια η διοίκηση προσπαθεί να διώξει και να απολύσει όποιον είναι παλιός εργαζόμενος και έχει εργασιακά δικαιώματα σε μια μετωπική επίθεση εναντίον μας.  Τον Οκτώβριο του 2016 εξήγγειλε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Από ένα σύνολο σχεδόν 800 υπαλλήλων αποχώρησαν 110 περίπου.

Το Φεβρουάριο του 2017 προχώρησε σε μισθολογικές περικοπές της τάξης του 20-25% κατά μέσο όρο.

Το Μάρτιο του 2017 απείλησε με απόλυση 14 εργαζόμενους που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εθελούσιας, που όπως φαίνεται αποτελούσαν στόχο της. Οι απολύσεις αποτράπηκαν μετά από παρέμβαση της ΟΤΟΕ στο υπουργείο Εργασίας. Το Μάρτιο του 2018 εξήγγειλε νέο πρόγραμμα εθελούσιας με στόχο άλλες 150-200 αποχωρήσεις. Δηλαδή, μέσα σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο, σπρώχνει στην έξοδο περισσότερο από το 1/3 των υπαλλήλων. Την Τρίτη του Πάσχα, τρεις ημέρες πριν τη λήξη του τελευταίου προγράμματος εθελούσιας, ανακοινώνονται 9 εκδικητικές μεταθέσεις υπαλλήλων. Είναι η στιγμή που το ποτήρι ξεχύλισε”, ανέφερε στην ΕΑ ο Βίκτωρας Τσακίρης, εκλεγμένος στο ΔΣ του σωματείου των εργαζόμενων στην Τράπεζα Αττικής με την Πρωτοβουλία Εργαζομένων υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ολιγωρία της διοίκησης του Σωματείου να καλέσει σε κινητοποιήσεις απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

“Η τρίωρη στάση εργασίας ήρθε αργά και ήταν πολύ λίγη. Χρειάζεται να εντείνουμε την δράση μας την επόμενη περίοδο. Να σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων που δέχονται την επίθεση τη διοίκησης. Υπάρχουν γυναίκες που τους ζητάνε να μετακινηθούν από την Πάτρα στην Ξάνθη, ή από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σαν παράταξη θα πιέσουμε την επόμενη περίοδο το Σωματείο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τη μάχη που δίνουν οι συνάδελφοι απέναντι στην αναλγησία της διοίκησης”, αναφέρει.

“Ο εκβιασμός των 9 εργαζομένων έχει στόχο και την τρομοκράτηση των υπολοίπων που, προς το παρόν, δεν είναι στο στόχαστρο, για να εξασφαλιστεί η υποταγή και η πειθάρχηση σε ένα εργασιακό περιβάλλον που όλο και γίνεται πιο δυσμενές για μας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που μοίραζαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι.

“Κρίνοντας το ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για τους 9 μετακινούμενους και τους εργαζόμενους της Attica bank, ούτε καν συνολικά για τον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο, αλλά για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σήμερα αντιμετωπίζουν το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επιτρέπει τη μετακίνησή τους εκτός νομού για ένα εξάμηνο), πήραμε την πρωτοβουλία, συνάδελφοι από παρατάξεις και σχήματα που δραστηριοποιούνται στο Σωματείο και άλλοι εργαζόμενοι να διοργανώσουμε παρέμβαση και να στηρίξουμε την μάχη των συναδέλφων μας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.