Σε μια περίοδο που η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία έγινε πιο εμφανής από ποτέ λόγω κορονοϊού, η μάχη για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων που εργάζονται στα νοσοκομεία και κινδυνεύουν κάθε τόσο με απόλυση γίνεται ακόμα πιο κεντρική. Είναι μάχη όχι μόνο για τους ίδιους που θα βρεθούν στην ανεργία, αλλά για όλους. Για τους μόνιμους συναδέλφους τους που θα χρειαστεί να καλύψουν τη δουλειά αλλά κύρια για όλη την εργατική τάξη που χρειάζεται δημόσια νοσοκομεία και βρίσκει μπροστά της ελλείψεις. Η μάχη αυτή είναι ξεκινημένη εδώ και καιρό και έχει να δώσει πολύτιμες εμπειρίες.
Μια από αυτές τις εμπειρίες είναι των 4.000 συμβασιούχων ΟΑΕΔ που προσλήφθηκαν το Φλεβάρη του 2017 για ένα χρόνο κι έχουν κερδίσει 3 φορές παράταση ενός επιπλέον χρόνου. Η πρώτη παράταση που κέρδισαν ήταν το φθινόπωρο του '17. Στις 11 Οκτώβρη έγινε μεγάλη απεργία στα νοσοκομεία ενάντια στην αξιολόγηση που κατέβαζε η τότε Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γεροβασίλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στη σύσκεψη που κάλεσε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων αμέσως μετά τη διαδήλωση συμμετείχαν, εκτός των άλλων, και πολλοί επικουρικοί και συμβασιούχοι από επιτροπές αγώνα που είχαν φτιαχτεί τις προηγούμενες μέρες.
Εκεί αποφασίστηκε το Συντονιστικό να αναλάβει πρωτοβουλίες δράσης για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ που η σύμβασή τους έληγε το Φλεβάρη του 2018 και οργάνωση μιας πρώτης συνέλευσης στις 31/10 στον Άγιο Σάββα. Στη συνέλευση συμμετείχαν δεκάδες συμβασιούχοι και μόνιμοι από νοσοκομεία, από το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΑ, την Υγειονομική Περιφέρεια, μέχρι κι από χώρους εκτός των Υπηρεσιών Υγείας και ορίστηκε η 29 Νοέμβρη ως μέρα απεργιακής κινητοποίησης. Ακολούθησαν συσκέψεις για το ζήτημα των συμβασιούχων σε πολλά νοσοκομεία στην Αθήνα, αλλά και σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η πρωτοβουλία αυτή και η οργάνωση “από τα κάτω” οδήγησε την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ να καλέσουν στις 23/11 απεργιακή κινητοποίηση και στις 29/11 2017 μαζί με την ΑΔΕΔΥ πανυγειονομική και πανδημοσιοϋπαλληλική κινητοποίηση με αίτημα “καμία απόλυση συμβασιούχου – μονιμοποίηση και προσλήψεις”. Έτσι φτάσαμε στην πρώτη 12μηνη παράταση των συμβάσεων του ΟΑΕΔ.
Επικουρικοί
Η επόμενη μάχη, αυτή τη φορά για τους επικουρικούς, ήρθε το καλοκαίρι του 2018, απέναντι σε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε “μη νόμιμες” τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων επικουρικών εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν το Υπουργείο να τους ξαναπροσλάβει.
Οι νίκες αυτές έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση στους αγώνες των νοσοκομειακών. Μετά τη μεγάλη διαδήλωση των υγειονομικών στις 7 Σεπτέμβρη του 2018, μια μέρα πριν την πανεργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ, συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, που υιοθέτησε την πρόταση του Συντονιστικού για απεργία στις 10 Οκτώβρη. Η οργάνωση της απεργίας στις 10/10 για άλλη μια φορά στηρίχτηκε στην οργάνωση χώρο το χώρο, με συνελεύσεις και επιτροπές και έτσι έφτασε να γίνει η μέχρι τότε πιο μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην Υγεία, με κεντρική την παρουσία των συμβασιούχων και το αίτημα για μονιμοποιήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η 12μηνη ανανέωση για δεύτερη φορά των 4.000 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ και οι επικουρικοί νοσηλευτές και νοσηλεύτριες να κερδίζουν εξάμηνη παράταση στη δουλειά τους.
Νικηφόρα ήταν και η απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών 2 μήνες αργότερα, στις 10 Δεκέμβρη 2018 ενάντια στις απολύσεις 1.100 επικουρικών γιατρών που είχαν προγραμματιστεί στο τέλος του χρόνου.
Η Νέα Δημοκρατία, ως αντιπολίτευση τότε, έβγαζε αφρούς με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πίσω και δεν προχωρούσε σε απολύσεις. Δεν πέρασε όμως πολύς καιρός για να ανακαλύψει και αυτή ως κυβέρνηση ότι θα αναγκαστεί να κάνει πίσω.
Στις 23 Οκτώβρη του 2019, η 24ωρη πανελλαδική απεργία ανάγκασε τον Κικίλια να ανανεώσει για άλλο ένα χρόνο τους συμβασιούχους για τρίτη φορά. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν υγειονομικοί από όλη την Ελλάδα, ενώ το Συντονιστικό των Νοσοκομείων με το δίκτυο του και τα υλικά του καθόρισε την επιτυχία της απεργίας. Και αυτή τη φορά, η απεργία είχε αποφασιστεί μετά τη διαδήλωση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη.
Αγ. Σάββας
Σημαντικές μάχες κερδήθηκαν και ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων ανά νοσοκομείο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι οι μάχες στο νοσοκομείο “Αγ. Σάββας”.
Ο Διοικητής του νοσοκομείου, Δενδραμής, προχώρησε σε προκήρυξη των θέσεων των καθαριστριών μέσω ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με απόλυση 88 καθαρίστριες που δούλευαν ήδη δυο χρόνια στο νοσοκομείο. Στις 4 Φλεβάρη του 2019 έγινε η πρώτη μαζική κινητοποίηση στο γραφείο του, ενώ στις 18/2 με υποδειγματική οργάνωση πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο επιτυχημένες απεργίες στην καθαριότητα, με προσωπικό ασφαλείας που είχαν επιλέξει οι ίδιες και μαζική απεργιακή φρουρά στην πύλη. Μαζί με το σωματείο, διαδήλωσαν στο Υπουργείο Υγείας, όπου συναντήθηκαν με τις συμβασιούχες εργαζόμενες του Δρομοκαΐτειου που αντιμετώπιζαν ακριβώς το ίδιο ζήτημα. Παρά την τρομοκράτηση, κατάφεραν μέχρι τα τέλη Μάρτη να οργανώνουν συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις με καθολική συμμετοχή και με τη στήριξη αλληλέγγυων εργαζόμενων από άλλα Νοσοκομεία. Στην απεργιακή 8 Μάρτη 2019, την παγκόσμια μέρα των γυναικών, βρέθηκαν στην κορυφή της πορείας. Έτσι, μπόρεσαν να κερδίσουν την επαναπρόσληψή τους.
Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, ο ίδιος διοικητής με πρόσχημα τη λήξη της θητείας τους, προχωράει σε προκλητική απόλυση 6 επικουρικών γιατρών, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Κώστας Καταραχιάς. Ήταν μια προφανώς εκδικητική απόλυση, καθώς επί προεδρίας του το Σωματείο πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και ήταν παράδειγμα οργάνωσης κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης. Δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία, όχι μόνο των υγειονομικών, έβγαλαν ψηφίσματα συμπαράστασης.
Οι καθημερινές κινητοποιήσεις με κεντρικό σύνθημα “Απολύστε τον Μητσοτάκη και τον Δενδραμή και όχι τους επικουρικούς και τον Καταραχιά”, κλιμακώθηκαν στις 30/10 2019 με μια μεγάλη συγκέντρωση στο προαύλιο με συμμετοχή εργαζόμενων και ασθενών του Νοσοκομείου έχοντας στο πλάι τους πλήθος συνδικαλιστών και εργαζόμενων από διάφορους κλάδους. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες και εν τέλει έφεραν αποτέλεσμα. Ο διοικητής έφυγε μέσα στο Νοέμβρη, ο πρόεδρος του σωματείου και οι επικουρικοί έμειναν και οι συμβάσεις τους ανανεώθηκαν μαζί με άλλους 280 επικουρικούς γιατρούς από άλλα Νοσοκομεία.
Άλλη μια νίκη ήρθε φέτος μέσα στο Μάη με την παράταση των συμβάσεων που κέρδισαν 22 εργαζόμενοι στη φύλαξη στον Άγιο Σάββα μετά τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις τους με τη στήριξη του Σωματείου.