Καταπίεση και απελευθέρωση
ΟΕΝΓΕ: Οι σεξιστικές επιθέσεις και αποκλεισμοί δεν θα περάσουν!

Athens Pride 2022

Καταγγελία για σεξισμό, ψυχολογική παρενόχληση και εκφοβισμό έφτασε στις 29 Γενάρη στην ΟΕΝΓΕ από γιατρό του Ευαγγελισμού, χειρουργό Θώρακος, Δ/ντρια ΕΣΥ (οργανική θέση ΕΑ’ ΕΣΥ). Την επίθεση έκαναν τα τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Κρίσης από το οποίο η γιατρός περνούσε συνέντευξη και είχε ως κατάληξη την απόρριψή της για τη θέση που διεκδικούσε.

Όπως περιγράφει η ίδια στην καταγγελία της: “Τον Μάιο του 2023 υπέβαλα τα χαρτιά μου για θέση συντονιστού Δ/ντού σε δύο άλλα νοσοκομεία της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «ΣΩΤΗΡΙΑ» και στο «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ».

Όπως ο νόμος ορίζει, έπρεπε να περάσω από συνέντευξη. Ερχόμουν πρώτη στα μετρήσιμα προσόντα. Όταν πήγα στη συνέντευξη, τα μέλη της Επιτροπής, από την πρώτη στιγμή με αντιμετώπισαν με τρόπο ανοίκειο, εχθρικό και αγενή. Με φωνές και ειρωνίες επιχείρησαν, όπως προκύπτει από τις ερωτήσεις που μου υπέβαλαν, να υποτιμήσουν και απαξιώσουν τις γνώσεις, την πολυετή εμπειρία μου και την εν γένει προσωπικότητά μου. Με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους, αμφισβήτησαν τα ήδη 2 διαπιστωμένα, από το προηγούμενο στάδιο, προσόντα και απέδειξαν την προκατάληψή τους εναντίον μου. Προφανώς «θίχτηκαν» που μια γυναίκα καταξιωμένη στο χώρο εργασίας της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό «Τόλμησε», αν είναι δυνατόν!!!, να διεκδικήσει θέση συντονιστού διευθυντού και να παραβιάσει το άβατο που έχει καθιερωθεί υπέρ των ανδρών.

Οι 4 άνδρες χειρουργοί, προσπαθούσαν να καταλάβουν μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής, όπως το Π.Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά, το Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «ΣΩΤΗΡΙΑ», αν και πώς χειρουργώ μόνη μου, προφανώς απαξιώνοντας τα χειρουργεία, που κατέθεσα απευθείας από τη Στατιστική Υπηρεσία του Νοσοκομείου. Μου πέταγαν τη Διατριβή μου από τη Γερμανία, αναγνωρισμένη από το ΔΟΑΤΑΠ, έχοντας σηκωθεί από τη θέση τους απειλητικά και φωνασκώντας. Με ρωτούσαν για επεμβάσεις σαν να περνούσα εξετάσεις ειδικότητας, ενώ επρόκειτο για θέση Συντονιστού Διευθυντού με εμπειρία διοίκησης, την οποία έχω τόσο από το Πανεπιστημιακό του Αννόβερου, όπου υπηρέτησα, όσο και από τον Ευαγγελισμό, αλλά και ως οργανική θέση ΕΑ’ αναπλήρωνα από το 2007 τον εκάστοτε Διευθυντή”.

Η συνέχεια ήταν η έκδοση μιας Υπουργικής απόφασης που, στρεβλώνοντας όλη τη διαγωνιστική διαδικασία, κατέτασσε την υποψηφιότητά της, παρότι με τα περισσότερα προσόντα, στην τελευταία θέση! Όπως καταλήγει η καταγγελία: “Σημειωτέον, θα ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα, που γινόταν γυναίκα συντονίστρια διευθύντρια στη Χειρουργική Θώρακος. Εν κατακλείδι, θεωρώ, ότι η συμπεριφορά και το ύφος τους απέναντι μου συνάδει με σεξισμό, «mobbing», επίσημο εκφοβισμό με στόχο να μου αποδώσουν τη μικρότερη βαθμολογία στη συνέντευξη και να καταλήξω τελευταία, έχοντας τα περισσότερα μετρήσιμα προσόντα. Η κρίση της Επιτροπής απέχει πολύ, από το να χαρακτηριστεί αντικειμενική, νόμιμη και δίκαιη, ως όφειλε”.

Το θέμα συζητήθηκε στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 7 Φλεβάρη. Όπως μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του οργάνου με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη: «Η καταγγελία της συναδέλφου είναι πάρα πολύ σοβαρή, τα γεγονότα που περιγράφει αποτελούν τον ορισμό του σεξισμού. Δεν θα μπορούσε λοιπόν η Ομοσπονδία να μην πάρει θέση. Αυτή ήταν η τοποθέτησή μου κόντρα στους δισταγμούς που εκφράστηκαν από ορισμένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, με απαράδεκτα επιχειρήματα του τύπου ότι τα καταγγελόμενα δεν μπορούν να αποδειχτούν. Έτσι αποφασίστηκε η στήριξη της συναδέλφου και του αιτήματός της για επανεξέταση της κρίσης της καθώς και η απαίτηση από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα να διερευνήσουν άμεσα τις καταγγελίες της. Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία σεξιστική επίθεση στους χώρους δουλειάς χωρίς απάντηση από τα συνδικάτα».