Καταπίεση και απελευθέρωση
Δεν πέρασε η αθώωση Μίχου

29/3, Διαδήλωση νίκης μετά την καταδίκη του Μίχου και την αθώωση της μητέρας της 12χρονης. Φωτό: Λένα Βερδέ

Με πανηγυρισμούς και διαδήλωση έγινε δεκτή την Παρασκευή 29 Μάρτη η απόφαση της δίκης του Μίχου και των άλλων παιδοβιαστών της 12χρονης στον Κολωνό. Για όλες και όλους που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το Εφετείο Αθηνών, η ανατροπή της εισαγγελικής πρότασης που συγκάλυπτε το κύκλωμα και καταδίκαζε την μητέρα του θύματος ήταν μια ξεκάθαρη νίκη του κινήματος που αντιστέκεται στις σεξιστικές βαρβαρότητες. 

Η απόφαση ενοχής του Μίχου και αθώωσης της μητέρας βρήκε τα αδέρφια της 12χρονης που κρατούσαν το πανό «Μητέρα γερά! Ως τη Λευτεριά» σε δάκρυα χαράς και το πλήθος των διαδηλωτών/ριών να ξεσπά σε χειροκροτήματα. Οι στιγμές θύμιζαν τις 7 Οκτώβρη του 2020 στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν ξανά σε κόντρα με την εισαγγελική πρόταση που αθώωνε τη ναζιστική συμμορία, το αντιφασιστικό κίνημα κέρδιζε την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση –η παρουσία της Μάγδας Φύσσα έκανε ακόμα πιο έντονη τη σύνδεση.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με πανό η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη, ο ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», φοιτητικοί σύλλογοι, γυναικείες συλλογικότητες όπως η «Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη», οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όλοι και όλες μαζί βάδισαν δυναμικά από το Εφετείο μέχρι το μετρό Αμπελοκήπων, συναντώντας μεγάλο ενθουσιασμό από περαστικούς και οδηγούς.

«Φίλοι Μητσοτάκη είναι οι βιαστές, Μίχοι, Κιβωτοί και καπιταλιστές» ήταν το σύνθημα που πρόβαλε η «Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη», καλώντας σε κλιμάκωση της μάχης ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα του σεξισμού, του ρατσισμού και του πολέμου. Στην πρότασή της το επόμενο βήμα να είναι η καταδίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου, ο κόσμος απάντησε φωνάζοντας δυνατά «Η Zackie ζει, τσακίστε τους ναζί».

Είχε προηγηθεί η τεράστια κατακραυγή για την εισαγγελική πρόταση, η πολύ μαζική διαδήλωση την επόμενη της ανακοίνωσής της στο κέντρο της Αθήνας, οι καθημερινές παρεμβάσεις από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και άλλες συλλογικότητες σε γειτονιές και χώρους στη συνέχεια, τα συγκλονιστικά κείμενα των δύο εκ των αδερφών της 12χρονης καθώς και της μητέρας τους και του ίδιου του θύματος που ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να σας πω κάτι κυρία εισαγγελέα: όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχετε στα χέρια σας ήταν όλα μια πλάκα; Αυτό θέλετε να μου πείτε μετά από όλα αυτά που πέρασα; Αυτό που ζητάω από το δικαστήριο και από τον κύριο πρόεδρο, τους δικαστές και τους ενόρκους είναι να με πιστέψουν ότι η μητέρα μου δε γνώριζε τίποτα από όλα αυτά που έκανα και όχι ότι στα μισά λέω αλήθεια και στη μαμά μου λέω ψέματα. Η μαμά μου είναι αθώα και θα το λέω συνέχεια μέχρι να το καταλάβουν όλοι».

Ένοχος

Τελικά το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε τον Μίχο ένοχο για βιασμό, μαστροπεία, κατάχρηση ανηλίκου κάτω των 14 ετών, πορνογραφία ανηλίκου και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και αθώο μονάχα για εμπορία ανηλίκου. Αντίθετα αθώωσε τη μητέρα για μαστροπεία και πορνογραφία ανηλίκου, κρίνοντάς τη ένοχη μόνο για πλημμεληματική εκβίαση. Ένοχο έκρινε και τον δεύτερο βασικό κατηγορούμενο του κυκλώματος, τον επονομαζόμενο «Μιχάλη», για μαστροπεία και παιδική πορνογραφία. Ενώ από τους υπόλοιπους εικοσιτρείς κατηγορούμενος, τους λεγόμενους «πελάτες», δεκαέξι κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση έναντι αμοιβής, ένας για πορνογραφία και έξι αθωώθηκαν.

Το εισαγγελικό ξέπλυμα, όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά ανάγκασε την εισηγήτριά του στη συνέχεια να προτείνει την μη αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού στον Μίχο -επαναλήφθηκε έτσι και σε αυτό το επίπεδο ό,τι έγινε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν η εισαγγελέας που είχε εισηγηθεί την αθώωση των χρυσαυγιτών πρότεινε την απόρριψη των περισσότερων ελαφρυντικών. Το δικαστήριο έκανε την πρόταση ομόφωνα δεκτή ανοίγοντας το δρόμο των ισοβίων για τον παιδοβιαστή μαστροπό, όπως και πολυετούς κάθειρξης για τον «Μιχάλη», ενώ αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «σύννομου βίου» για τους άλλους καταδικασθέντες.

Είναι βέβαια ενδεικτικό ότι οι πιο σημαντικές εκ των αποφάσεων ήταν κατά πλειοψηφία και ότι ο καθοριστικός παράγοντας στην ανατροπή της εισαγγελικής πρότασης ήταν η παρουσία των τεσσάρων ενόρκων στη σύνθεση του δικαστηρίου. Με εξαίρεση την ομόφωνη αθώωση της μητέρας για πορνογραφία ανηλίκου, οι τρεις τακτικοί δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση για καταδίκη της για μαστροπεία -σε αντίθεση με τους ενόρκους. Ενώ και στις πιο βαριές κατηγορίες για τον Μίχο, με πιο σημαντική αυτή του βιασμού, δύο τουλάχιστον εκ των τακτικών δικαστών ψήφισαν την αθώωσή του.

Είναι άλλη μια επιβεβαίωση του ρόλου των δικαστικών «λειτουργών» και της δικαιοσύνης σε αυτό το σύστημα. Χωρίς τους ενόρκους, η απόφαση θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική, υπαγορευμένη και προσαρμοσμένη στη συνολική κυβερνητική εκστρατεία συγκάλυψης των εγκλημάτων της από τα Τέμπη μέχρι την Πύλο, όπως ήταν η πρόταση της εισαγγελέως. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τελευταίες τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ βάζουν χέρι στις αρμοδιότητες των ενόρκων -αν μπορούσαν θα τους εξαφάνιζαν.

Το βασικό, όμως, που καθορίζει κάθε φορά και τους ενόρκους είναι το «πεζοδρόμιο». Το κίνημα που στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της 12χρονης και της οικογένειάς της, το κίνημα που ανέδειξε τις σχέσεις του Μίχου με την ΝΔ, την Εκκλησία, το τοπικό κράτος και την αστυνομία, το κίνημα που δεν έχει σταματήσει να παλεύει τις σεξιστικές και όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης και της κυρίαρχης τάξης με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, αυτό ήταν η δύναμη που οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Και μπορεί να συνεχίσει μέχρι να γκρεμίσει και την κυβέρνηση των Μίχων και το σύστημα όλων των πλούσιων (εκ)βιαστών που στηρίζει.