Καταπίεση και απελευθέρωση
Η δίκη των δολοφόνων του Ζακ φτάνει στα “αναγνωστέα”

Την Παρασκευή 29 Μάρτη συνεδρίασε ξανά το Εφετείο των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου. Η αίθουσα ήταν σχεδόν γεμάτη έπειτα από κάλεσμα των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων και της οικογένειας του Ζακ. Λίγες μέρες πριν, φασίστες της Χρυσής Αυγής είχαν στοχοποιήσει τα γραφεία της οργάνωσης Colour Youth-Κοινότητα lgbtq+ νέων Αθήνας γράφοντας συνθήματα όπως: “Zackie -1”.  Μετά την προκλητική επίθεση οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις κυκλοφόρησαν δελτίο τύπου καλώντας στις δικασίμους του Εφετείου και σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Colour Youth την Παρασκευή 31 Μάρτη.

Την ίδια ώρα, στον χώρο του Εφετείου υπήρχε η μεγάλη συγκέντρωση για τη δίκη του Μίχου στην υπόθεση Κολωνού και αρκετά άτομα μετά την πανηγυρική αθώωση της μάνας της 12χρονης και την καταδίκη του Μίχου, πήγαν να στηρίξουν την οικογένεια του Ζακ. Κατέθεσαν τρεις μάρτυρες, ενώ στην επόμενη δικάσιμο στις 10 Απρίλη η διαδικασία θα περάσει στην επισκόπηση των αναγνωστέων εγγράφων. 

Ο Λουκάς Σταμέλλος, δημοσιογράφος στο omnia.tv κατέθεσε την εμπειρία του από τη δημοσιογραφική έρευνα εκείνου και της ομάδας του. Από τη μεριά του συνηγόρου του μεσίτη Χορταριά υπήρξαν μια σειρά ειρωνικοί χαρακτηρισμοί όπως ότι ο κ. Σταμέλλος το έπαιζε Σερλοκ Χολμς, ότι κατασκεύασε τηλεφωνικό αριθμό και προφίλ στα social media προσπαθώντας να παγιδέψει τον Χορταριά, και άλλα ανεκδιήγητα. Το βασικό στοιχείο στην κατάθεση του δημοσιογράφου ήταν ότι κανείς στην περιοχή δεν ήθελε να μιλήσει. Οι εργαζόμενοι στα τριγύρω μαγαζιά παρέπεμπαν στους υπεύθυνούς τους και οι υπεύθυνοι απαντούσαν “δεν υπάρχει τίποτα να μάθετε, το παιδί αυτοκτόνησε”. Αυτή η περιγραφή ταιριάζει με δήλωση στο δικαστήριο ότι “όλη η Γλάδστωνος πίνει νερό στο όνομα του Χορταριά”. 

Ο δεύτερος (αυτόπτης) μάρτυρας, φύλακας που δούλευε στην περιοχή, κατέθεσε πως ο Ζακ κυκλοφορούσε με ακάλυπτο πρόσωπο μέρα μεσημέρι πράγμα που δυσκολεύει το αφήγημα του “ληστή”. Τα χτυπήματα και οι κλωτσιές που δέχτηκε από τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη την ώρα που προπαθούσε να βγει από τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου, ήταν υπερβολικά καθώς δεν ήταν γεροδεμένος και θα μπορούσαν να τον έχουν ακινητοποιήσει. Αντιθέτως, ο μάρτυρας περιέγραψε τα χτυπήματα να δίνονται με “οργιώδη μανία”. 

Ο τρίτος μάρτυρας, Παγώνας, φίλος του Χορταριά έπεσε σε αντιφάσεις. Κατέθεσε ότι έβλεπε το μαχαίρι του Ζακ ενώ ταυτόχρονα δεν έβλεπε αν οι κλωτσιές των δραστών ήταν όντως στο κεφάλι ή στον αέρα. Δυσκολευόταν να περιγράψει το πώς έσπασε η τζαμαρία στην προσπάθεια του Ζακ να βγει από το μαγαζί, περιέγραφε το θύμα ταυτόχρονα ως επικίνδυνο αγρίμι και ως αδύναμο που δεν μπορούσε να διαφύγει, παρουσιάζοντας τον Χορταριά σαν ανθρωπιστή που κλωτσούσε τη τζαμαρία για να μην τραυματιστεί ο Ζακ βγαίνοντας. Βγαίνοντας, βέβαια, συνέχισαν να τον χτυπούν με την “οργιώδη μανία” που ανέφερε ο προηγούμενος μάρτυρας...

Οι δικάσιμοι συνεχίζονται μέσα στον Απρίλιο, η παρουσία κόσμου στο ακροατήριο εξακολουθεί να είναι κρίσιμη.

Ανταπόκριση από την “Πρωτοβουλία στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie- Oh”