Καταπίεση και απελευθέρωση
Εξοργιστικές δηλώσεις Βαρτζόπουλου

Απεργιακή 8 Μάρτη στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

«Όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός... σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβίων όντων το αρσενικό είναι πάντοτε επιθετικό... γιατί αυτό είναι το οποίο στη φύση κυνηγάει την τροφή... το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει... άρα είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας πραγματικά έχει μια βιολογική βάση».

Τάδε έφη Δημήτρης Βαρτζόπουλος σε ιντερνετικό μέσο (livemedia.gr), δυο ημέρες μετά τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Και θα ήταν ως γεγονός ανάξιο σχολιασμού, αν δεν ήταν επικίνδυνο. Γιατί ο συγκεκριμένος είναι ο ένας εκ των δύο υφυπουργών Υγείας του Άδωνι Γεωργιάδη, αρμόδιος μάλιστα για την Ψυχική Υγεία και το υπό κατάθεση σχετικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον Βαρτζόπουλο λοιπόν, η βία των νέων, η ενδοοικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες, εξηγούνται βιολογικά: στην επιθετικότητα της ανθρώπινης φύσης γενικότερα και των αρσενικών ειδικότερα από τη μία, στην ιδιαιτερότητα των γυναικών που είναι κυρίως «για άλλες δουλειές», να γεννάνε κλπ, από την άλλη. Όπως συνέχισε: «Είχαμε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή ακριβώς οι επιθετικοί χαρακτήρες δεν εκτονώνονται έξω, κλείνονται στο σπίτι και εκεί εκδηλώνουν την επιθετικότητά τους στις γυναίκες τους». Πιο αντιεπιστημονική αντιδραστική σεξιστική ακροδεξιά επιχειρηματολογία δεν μπορεί να υπάρξει.

Καταστολή

Έχει όμως και συνέχεια. Ποια είναι η λύση για τον υφυπουργό; Ο ένας τρόπος είναι «αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, στον εχθρό της κοινωνίας». Ο άλλος είναι «η έγκαιρος ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός μέσω υπηρεσιών οι οποίες θα λειτουργούν στα πλαίσια της αστυνομίας, του δικαστικού συστήματος».

Με άλλα λόγια για τον υφυπουργό, αυτή η «βιολογική επιθετικότητα» μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί στους επίσημους μηχανισμούς βίας, αστυνομία, στρατό, ειδικές δυνάμεις κλπ ενάντια στους «εχθρούς της πατρίδας» -υποθέτουμε εννοεί τόσο τους «εξωτερικούς», Τούρκους, μετανάστες, πρόσφυγες κλπ όσο και τους «εσωτερικούς», αριστερούς, αναρχικούς, κομμουνιστές. Κι αν δεν είναι εφικτό να διοχετευθεί εκεί, τότε τον λόγο έχει η καταστολή. Οι λέξεις «τιμωρία, απομόνωση, σωφρονισμός» ήταν ψωμοτύρι στη συνέντευξή του. Ο ίδιος τώρα ετοιμάζεται να βάλει τη σφραγίδα του στην «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», στην ουσία να διαλύσει και ιδιωτικοποιήσει τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας

Φυσικά δεν είναι προσωπικές απόψεις του Βαρτζόπουλου. Είναι όλης της κυβέρνησης του «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια». Και αποτελούν την ιδεολογική συγκάλυψη των σεξιστικών και όλων των εγκλημάτων της πολιτικής της. Γιατί δεν φτάνει η αστυνομική, δικαστική ή πολιτική συγκάλυψη, χρειάζεται και το επιχείρημα της «ανταγωνιστικής», «άπληστης», «εξουσιαστικής» ανθρώπινης φύσης για να απενοχοποιηθεί το σύστημα που υπηρετεί. Ένα σύστημα που γεννά τη βία μέσα από την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τη διάλυση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον πόλεμο, τον σεξισμό, τις διακρίσεις, τον ρατσισμό.

Πάντα οι άρχουσες τάξεις και οι κυβερνήσεις τους χρησιμοποιούσαν το ψέμα της «επιθετικής» ανθρώπινης φύσης ως άλλοθι για τα εγκλήματα που έκαναν στο κυνήγι του κέρδους -από τη δουλεία των μαύρων και τη βία κατά των γυναικών λόγω της «φυσικής κατωτερότητάς» τους μέχρι τις επιθέσεις στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα λόγω της «ανωμαλίας» τους. Αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να γλυτώσουν από την οργή της εργατικής τάξης και της νεολαίας.