Καταπίεση και απελευθέρωση
Ενάντια στη σεξιστική καταπίεση: Μια νίκη στο Δήμο Νίκαιας

Απεργιακή 8 Μάρτη στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μία πρώτη νίκη έφεραν το κίνημα που παλεύει τη σεξιστική καταπίεση, ο δρόμος που άνοιξε η μετατροπή της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών σε απεργία ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας και του σεξισμού αλλά και οι διεκδικήσεις της Δημοτικής Κίνησης «Ανταρσία στην Κοκκινιά», με την επίμονη παρέμβασή της τα τελευταία χρόνια, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο!

Για πρώτη φορά η Δημοτική Αρχή Νίκαιας-Ρέντη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημιουργίας δομής για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας απέναντι στις γυναίκες και τα παιδιά, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών παρατάξεων. Αυτό το θέμα συζητήθηκε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν στις 26/2 στο θέμα που έφερε η «Ανταρσία στην Κοκκινιά») στη 2η Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας-Ρέντη που έγινε στις 22 Απρίλη, αυτή η φορά με παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Γυναικών Νίκαιας που κατέθεσε σχετικό υπόμνημα.

Όπως τόνισε η «Ανταρσία στην Κοκκινιά» το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ποσοστό αύξησης γυναικοκτονιών δεν είναι τυχαίο αλλά έχει να κάνει με την πολιτική της λιτότητας, των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η θέση των γυναικών και να βαθαίνουν οι διακρίσεις σε βάρος τους. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας να αφεθεί στα χέρια της αστυνομίας. Είναι ζήτημα που σχετίζεται με την καταπολέμηση της φτώχειας, της ελαστικής εργασίας και της ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας, Παιδείας, πρόνοιας, της δημιουργίας κατάλληλων δημόσιων δομών στους δήμους αλλά και μιας συνολικής πάλης ενάντια στο σύστημα που γεννά την καταπίεση.

Κατερίνα Θωίδου,
δημοτική Σύμβουλος Νίκαιας Ρέντη, Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης