Καταπίεση και απελευθέρωση
Αγώνας ενάντια στις γυναικοκτονίες

24/4, Eκδήλωση στη Φιλοσοφική Αθήνας. Φωτό: ΣΕΚ στις Σχολές

Την Τετάρτη 24 Απρίλη, πήραμε την πρωτοβουλία ως ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ να οργανώσουμε στην Φιλοσοφική Αθήνας εκδήλωση με θέμα «Τι φταίει για τις γυναικοκτονίες». Το θέμα προέκυψε εν μέρει από την επικαιρότητα: η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω ακριβώς από το Α.Τ. Αγ Αναργύρων μπροστά στα μάτια των αστυνομικών έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις ευθύνες που φέρει η αστυνομία και η κυβέρνηση για την αύξηση των γυναικοκτονιών. Και, δεύτερον, από την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για τον σεξισμό μέσα στις σχολές, οι οποίες πριν λίγο καιρό μόνο είχαν ξεσηκωθεί με καταλήψεις κόντρα στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστημια.

Η εκδήλωση είχε τεράστια απήχηση. Γύρω στα 40 άτομα συγκεντρώθηκαν στο αίθριο ενώ φοιτητές/ριες που μπορεί να περνούσαν τυχαία από εκεί για να πάνε στο μάθημά τους, σταματούσαν για να παρακολουθήσουν την κουβέντα. Σε αυτό έπαιξε ρόλο, ότι μαζί με τη Λίλιαν Μπουρίτη, ψυχολόγο και μέλος της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη, την οποία είχαμε καλέσει ως ομιλήτρια, είχαμε απευθυνθεί στην κ. Γιαντσή, καθηγήτρια του Ιστορικού Αρχαιολογικού στη Φιλοσοφική, η οποία διδάσκει το μάθημα «Γυναίκες και φύλο στο Μεσαίωνα». Έχει σημασία οι καθηγητές/ριές μας να μιλάνε και να παίρνουν θέση πάνω σε τέτοια πολιτικά ζητήματα και ταυτόχρονα είναι δύναμη ώστε να μπορούμε φοιτητές/ριες και εργαζόμενοι/ες των πανεπιστημίων να δώσουμε τις μαχες από κοινού.

Οι τοποθετήσεις που έγιναν είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Η Λ. Μπουρίτη ανέδειξε τις κυβερνητικές ευθύνες στα σεξιστικά εγκλήματα και τοποθέτησε τις ρίζες της γυναικείας καταπίεσης στο σύστημα της εκμετάλλευσης που η ΝΔ υπηρετεί. Η κ. Γιαντσή από την πλευρά της έκφρασε μια διαφορετική άποψη, που το κέντρο της ήταν το αν μια καλύτερη παιδεία και η ατομική δράση του καθενός είναι αρκετή για να σταματήσει τις γυναικοκτονίες. Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις με παραδείγματα για το πώς η πολύπλευρη κρίση του καπιταλισμού και οι ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ χτίζουν το υπόβαθρο για τη σεξιστική βία. Η Αθηνά, υποψήφια διδακτόρισσα, έβαλε το ζήτημα της έμφυλης εμπειρίας και πώς ο λόγος που υιοθετούμε διαμορφώνει τις ιδέες μας.

Η εκδήλωση κέντρισε το ενδιαφέρον και της υπόλοιπης οργανωμένης αριστεράς μέσα στη σχολή. Φοιτητές από το ΚΚΕ ήρθαν να παρακολουθήσουν, αλλά και από το σχήμα της Αντίστροφης, που έκανε παρέμβαση πάνω στο ζήτημα της πατριαρχίας. Αυτό είναι δείγμα, ότι οι πρωτοβουλιες που παίρνουμε ανοίγουν το δρόμο και στην υπόλοιπη αριστερά στις σχολές, η οποία συνήθως κεντράρει παραπάνω στα φοιτητικά ζητήματα, να μιλήσει για τα ευρύτερα προβλήματα μέσα στην κοινωνία.

Οι αντιπαραθέσεις που άνοιξαν στην κουβέντα -αν βρίσκεται η πατριαρχία ή ο καπιταλισμος, για παράδειγμα, πίσω από τον σεξισμό- είναι πολύτιμες. Απαντούν στα πραγματικά ερωτήματα που έχουν οι φοιτητές/ριες αλλά και γιατί το ξεκαθάρισμα των ιδεών είναι πολύτιμο και για τη δράση. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε εκδηλώσεις τέτοιου τύπου, που γίνονται κέντρο αναφοράς στις σχολές και συσπειρώνουν φοιτητές/ριες, ώστε να δώσουμε τη μάχη κόντρα στην κυβέρνηση και κόντρα στο καταστροφικό αυτό σύστημα, και να χτίσουμε την παιδεία και την κοινωνία που έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Πηνελόπη Τρομπέτα,
φοιτήτρια ΦΛΣ Αθήνας

• Εκδηλώσεις για τον αγώνα ενάντια στις γυναικοκτονίες οργανώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα στην ΑΣΚΤ από το σχήμα Αρ.Κα.Σ. ΕΑΑΚ και στη γειτονιά του Περιστεριού από την Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη.