Καταπίεση και απελευθέρωση
Δίκη δολοφόνων του Ζακ: Ρατσιστικό “δίκτυο”

13/3, Κινητοποίηση στο Εφετείο των δολοφόνων του Ζακ. Φωτό: Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh»

Έπειτα από διακοπή για δύο δικασίμους λόγω ασθένειας του δικηγόρου του Δημόπουλου, συνεχίστηκε στις 21/3 με τη 10η δικάσιμο στο Α' Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου. Προκλητικη ήταν για μια ακόμα φορά τόσο η παρουσία όσο και η υπερασπιστική γραμμή των δολοφόνων (Δημόπουλου και Χορταριά) που έδωσαν ρεσιτάλ ρατσιστικού οχετού.

Μάρτυρας υπεράσπισης επανέλαβε και επιβεβαίωσε όπως είχε πει και πρωτόδικα τον ισχυρισμό ότι θεωρούσαν πως ο Ζακ ήταν "Ιρακινός ή Μαροκινός", ενώ άλλος αναφέρθηκε σε "δίκτυο αλληλεγγύης" της γειτονιάς ενάντια στους τοξικοεξαρτημένους, τους Ρομά και τους μετανάστες. "Κοιτάξτε, με τέτοια παραβατικότητα που υπάρχει στη γειτονιά, η γειτονιά είναι δεμένη (...) τεράστια παραβατικότητα, είχαμε σε καθημερινή βάση ναρκομανείς και τσιγγανορουμάνους που κλέβανε", είπε χαρακτηριστικά. Παραδέχονται ανοιχτά ότι πρόκειται για ένα δίκτυο-μαφία που χτυπάει και δολοφονεί άτομα που ζουν στο περιθώριο, λόγω της απουσίας κράτους πρόνοιας τόσο για απεξάρτηση όσο και για ένταξη των προσφύγων, των μεταναστών και των Ρομα. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το δίκτυο "αλληλεγγύης" τους, κάτι που κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο 18 Ανω-ΨΝΑ μετά την δολοφονία του Ζακ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή των εργαζόμενων ανέφερε: "H δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου δεν είναι ένα μεμονωμένο τραγικό συμβάν στο κέντρο της πόλης, αλλά έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς βίαιων, και κάποιες φορές μαφιόζικων πρακτικών, από θεσμικά όργανα, κυκλώματα της αστυνομίας και συχνά από «κανονικούς» πολίτες, ενάντια σε ευάλωτες ή/και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες, άστεγους, τοξικομανείς, ομοφυλόφιλους, ψυχικά πάσχοντες κ.λπ.). Ως εργαζόμενοι με ανθρώπους που υποφέρουν από το ψυχικό και κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης, εκφράζουμε την αγωνία και το θυμό μας γι αυτές τις βίαιες πρακτικές που μπορούν να εγκληματούν ένα κανονικό μεσημέρι στο κέντρο της πόλης".

 Ο ρατσισμός και τα οργανωμένα «δίκτυά» του στρώνουν τον δρόμο στους φασίστες να βάλουν στο στόχαστρο την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όπως είδαμε και στην Θεσσαλονίκη με την επίθεση στην Αριστοτέλους αλλά και με την παρέμβαση χρυσαυγιτών στα γραφεία της Colour Youth, με τρικάκια και σπρέι γράφοντας "zackie -1, μηδενική ανοχή" και υπογραφή της Χρυσής Αυγής.

Κάνουμε ξεκάθαρο ότι το αντιφασιστικό κίνημα, η νεολαία και η εργατική τάξη που καταφέραμε να καταδικάσουμε την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, δινουμε την μάχη ενάντια στους φασίστες και την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που τους στρώνει τον δρόμο. Δεν θα τους αφήσουμε να επανεμφανιστούν στους δρόμους και τις γειτονιές μας. Στηρίζουμε με την παρουσία μας τη μάχη για τη δικαίωση του Ζακ, μέσα και έξω από τα δικαστήρια, στο Εφετείο Αθηνών, στις 29/3, 9πμ, είσοδος Λουκάρεως.

Εύα Ντόκου,
φοιτήτρια ΠΑΔΑ, Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh”

 

Επόμενες (και τελευταίες) δικάσιμοι:

29/3 , 4/4 , 10/4, 16/4 , 24/4.