Καταπίεση και απελευθέρωση
«Φίλοι Μητσοτάκη είναι οι βιαστές»

14/3, Διαδήλωση ενάντια στην εισαγγελική πρόταση στη δίκη των βιαστών της 12χρονης στον Κολωνό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Μαζικό και οργισμένο ήταν το συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα την Πέμπτη 14 Μάρτη ενάντια στην εισαγγελική πρόταση στη δίκη του Μίχου και των υπόλοιπων βιαστών της 12χρονης στον Κολωνό. Χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και βάδισαν στη Βουλή, απαιτώντας να μην γίνει δεκτή από το δικαστήριο η συγκεκριμένη πρόταση, που στην ουσία αθωώνει τον Μίχο και καταδικάζει τη μητέρα της 12χρονης αφήνοντας αιχμές ακόμα και ενάντια στο θύμα.

«Μητέρα γερά! Ως τη λευτεριά» έγραφε το πανό που κρατούσαν τα αδέρφια της 12χρονης, φωνάζοντας δυνατά «Βγάλτε τις φτωχές από τις φυλακές, στις φυλακές να μπούνε μπάτσοι-βιαστές». Ακολουθούσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη και δεκάδες γυναικείες οργανώσεις ανάμεσά τους η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη, εκπαιδευτικά σωματεία όπως οι ΣΕΠΕ Αριστοτέλης και Α’ Αθήνας, φοιτητικοί σύλλογοι όπως ΗΜΜΥ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικού και Βιολογικού, κόμματα της Αριστεράς ανάμεσά τους το ΣΕΚ, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Είμαστε κατά της βίας και των γυναικοκτονιών», μας είπε η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου, από το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων «Η Φωνή Της» που συμμετείχε με πανό στη διαδήλωση. «Είμαστε ένα δίκτυο που συσπειρωθήκαμε μετά τη δίκη των δολοφόνων-βιαστών της Ελένης Τοπαλούδη και κάποιες άλλες κινητοποιήσεις που έγιναν στη Βουλή για τα όλα τα δολοφονημένα κορίτσια και γυναίκες. Επειδή θεωρούμε όλες μας -263 μέλη είμαστε- ότι η γραφή είναι και πολιτική πράξη, αποφασίσαμε ότι θα βγούμε με όλο τον λαό στο δρόμο.

Δεν είμαστε συγγραφείς μόνο του εργαστηρίου, είμαστε και του πεζοδρομίου. Κρίνουμε απαράδεκτο να βγει μια τέτοια πρόταση από την εισαγγελέα, που είναι και γυναίκα. Είναι κάτι που μας έχει σοκάρει. Εδώ φαίνεται ότι υπάρχει μια ποδηγέτηση της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό δεν μπορούσαμε να λείπουμε σήμερα. Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη στο ακέραιο και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και όσοι εμπλέκονται, ακόμα και αν είναι μεγαλοσχήμονες και πολιτικά πρόσωπα».

«Φίλοι Μητσοτάκη είναι οι βιαστές, Μίχοι, Εκκλησία και καπιταλιστές» και «Σεξισμός, ρατσισμός, πολεμοκαπηλεία-Κάτω η Νέα Δημοκρατία» ήταν τα κεντρικά συνθήματα της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη και του ΣΕΚ. «Σήμερα έγινε μια μεγάλη και οργισμένη διαδήλωση ενάντια στην απόπειρα συγκάλυψης από την κυβέρνηση και το σύστημα του βιαστή Μίχου και όλου του κυκλώματος παιδοβιαστών», είπε από την ντουντούκα στο τέλος της πορείας η Έλλη Πανταζοπούλου. «Η εργατική τάξη διαδηλώνει εδώ και μέρες απέναντι στην κυβέρνηση του σεξισμού, του ρατσισμού, του πολέμου και των ιδιωτικοποιήσεων. Οργανώνουμε τη συνέχεια. Το Σάββατο 16 Μάρτη με τα αδέλφια μας πρόσφυγες και μετανάστες για ανοιχτά σύνορα, για να μείνουν για πάντα οι ναζί στη φυλακή. Στις 27 Μάρτη την απεργία στην υγεία ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ. Εργάτες, φοιτητές, μετανάστες, γυναίκες, κλιμακώνουμε».

Στην ανακοίνωσή της για το συλλαλητήριο με τίτλο «Να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση των βιαστών και των δολοφόνων» η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη ανέφερε: «Η εισαγγελική πρόταση που προτείνει την απαλλαγή του Μίχου και την καταδίκη της μητέρας της 12χρονης που έπεσε θύμα βιασμών στον Κολωνό είναι μια κραυγαλέα πρόκληση για όλες και όλους που παλεύουμε ενάντια στις σεξιστικές βαρβαρότητες.

Γίνεται ακόμα πιο προκλητική καθώς δίνει συνέχεια στη συστηματική κυβερνητική εκστρατεία συγκάλυψης των εγκλημάτων της Νέας Δημοκρατίας. Το “μπάζωμα” των εγκλημάτων των ιδιωτικοποιήσεων στα Τέμπη και του ρατσισμού στην Πύλο και στη Δαδιά είναι τα πιο πρόσφατα αλλά δεν είναι τα μόνα. Δεν ξεχνάμε την εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή των νεοναζί δολοφόνων Χρυσαυγιτών στην πρώτη δίκη τους, πρόταση που ακυρώσαμε με τους αγώνες τους αντιφασιστικού κινήματος στις 7 Οκτώβρη 2020.

Έτσι συνεχίζουμε και τώρα. Βγήκαμε μαζικά στους δρόμους στις 8 του Μάρτη, Παγκόσμια μέρα των Γυναικών, απεργοί και νεολαία των καταλήψεων, κατεβαίνουμε στα Προπύλαια σήμερα Πέμπτη 14 Μάρτη στις 7μμ και θα είμαστε ξανά στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 16 Μάρτη στις 3μμ στην Ομόνοια.

Για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και να παλέψουμε για μια κοινωνία απελευθέρωσης».

Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.