Απεργιακό κίνημα
Νοσοκομεία: Εμπρός για 48ωρη

Εκατοντάδες υγειονομικοί από πολλά νοσοκομεία της Αττικής, “υποδέχτηκαν” τον νέο υπουργό Υγείας Βορίδη, συμμετέχοντας στην απεργία της 18ης Ιούνη και την απεργιακή διαδήλωση που ξεκίνησε από το υπουργείο Υγείας. Ήταν μια απεργία που σημαδεύτηκε από την αλληλέγγυα παρουσία εργαζομένων άλλων κλάδων, όπως των εργαζομένων της ΕΡΤ, του ΥΠΠΟ, εργαζομένων από τους δήμους κλπ. Η ΑΔΕΔΥ είχε επίσης προκηρύξει στάση εργασίας.

\r\n

Οι απεργοί με διαδήλωση κατέληξαν στην κατασκήνωση των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων και των διαθέσιμων εκπ/κών στην Καρ.Σερβίας, ενώ το σύνθημα “Εργάτες ενωμένοι – ποτέ νικημένοι” ακούστηκε πολλές φορές όταν η διαδήλωση συνάντησε τους απεργούς του Καζίνο Λουτρακίου, έξω από το υπ. Εργασίας στη Σταδίου. Η απεργία της 18/6, ήταν ένα ακόμα βήμα στον αγώνα που οδήγησε τον Άδωνι στην έξοδο κι έστειλε καθαρό μήνυμα στον νέο ακροδεξιό υπουργό. Ο δρόμος της κλιμάκωσης είναι ανοιχτός.

\r\n

Το Σάββατο 14 Ιούνη στο αμφιθέατρο του Αγίου Σάββα πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική συνέλευση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, με σημαντική συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων, επιτροπών αγώνα και απλών εργαζομένων από την Ικαρία, την Χίο, τη Νάξο, τον Άγιο Σάββα, το Αγλαΐα Κυριακού, το Γεννηματά, το Θριάσιο, το Αττικό, το Αγία Όλγα, το ΨΝΑ και το ΠΕΔΥ. Η πλούσια συζήτηση καθορίστηκε από τα μεγάλα μέτωπα που ανοίγουν στο χώρο της υγείας, τα κλεισίματα, διαθεσιμότητες, περικοπές και απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών, με βασικό κορμό τις αξιολογήσεις από την 1η Ιούλη. Αποτιμήθηκε η δράση του συντονιστικού όλη την προηγούμενη περίοδο από τα κλεισίματα νοσοκομείων του περσινού καλοκαιριού και με πιο πρόσφατη την επιτυχημένη 24ωρη απεργία στις 14 Μάη.

\r\n

Με την εκτίμηση πως η μάχη της αξιολόγησης πέρα από την ανυπακοή με τη συλλογή υπογραφών χρειάζεται κεντρική συντονισμένη απεργιακή σύγκρουση διαρκείας για να κερδηθεί, αποφασίστηκε εκτός από τη συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία της 18/6, οργάνωση τοπικών συντονισμών με άλλους κλάδους (σχολεία, δήμους) και τοπικούς φορείς ενάντια στα κλεισίματα δημόσιων δομών, συντονισμένες καθημερινές δράσεις στα νοσοκομεία από 25/6 έως 30/6 για να παρεμποδιστεί η αποστολή των ποσοστώσεων και να εξασφαλιστεί η συλλογή όλων των αξιολογόχαρτων από τα σωματεία και νέος γύρος συνελεύσεων με κάλεσμα προς όλα τα σωματεία, αλλά και προς ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, για προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας 1-2/7, με τη έναρξη της διαδικασίας της αξιολόγησης.

\r\n

Σύσκεψη

\r\n

Η αρχή έγινε στα Βόρεια της Αθήνας την αμέσως επόμενη της απεργίας, οπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η σύσκεψη συντονισμού που κάλεσαν τα σωματεία των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Αμ.Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης και στην οποία συμμετείχαν πλήθος φορέων της περιοχής. Η σύσκεψη είχε σαν αντικείμενο το συντονισμό της δράσης, αφενός ενάντια στην αξιολόγηση και των απολύσεων που θα επιφέρει αφετέρου ενάντια στο επικείμενο κλείσιμο νοσοκομείων στην περιοχή.

\r\n

Το παρών εκτός από εργαζόμενους των τριών αυτών νοσοκομείων έδωσαν μεταξύ άλλων μέλη του Συντονισμού των Νοσοκομείων, εργαζόμενοι από τους δήμους της περιοχής, αγωνιστές από πρωτοβουλίες κατοίκων από την Πεντέλη και τα Μελίσσια, εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Μια από τις πρώτες κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν έλαβε χώρα τη Δευτέρα 23/6 στο Σισμανόγλειο όπου τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι των τριών νοσοκομείων μαζί με κατοίκους της περιοχής, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διευθύντρια του νοσοκομείου ενώ αργότερα έγινε και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

\r\n

Μάλιστα, δεν έλειψε και η ένταση με την διεθύντρια η οποία επέμενε ότι θα εφαρμόσει την αξιολόγηση. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν περιλαμβάνοντας μια σειρά δράσεις, όπως η συναυλία που προγραμματίζεται στα Μελίσσια για τα μέσα του Ιούλη. Αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζονται σε Βριλήσσια και Μαρούσι. Ο Ορέστης Ηλίας, νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων με τη “Δράση για μια άλλη πόλη”, συμμετείχε στις διαδικασίες του συντονισμού και μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Η Δράση και η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στηρίζει τους τοπικούς συντονισμούς που ανοίγονται και πρέπει να παίξει ρόλο στο άπλωμά τους. Χρειάζεται η κατεύθυνση από τη δικιά μας πλευρά, να είναι αυτή της απεργιακής κλιμάκωσης. Χωρίς το όπλο της απεργίας η μάχη θα μείνει στα μισά του δρόμου. Ο απεργιακός συντονισμός μπορεί να τους ενώσει όλους, τόσο τους εργαζόμενους στην Υγεία, όσο και τους συναδέλφους τους στους άλλους κλάδους του δημοσίου που απειλούνται από την αξιολόγηση, τις απολύσεις και τα λουκέτα”.