Εργατικό κίνημα
Η κρίση της συγκυβέρνησης: Απεργία τη μέρα της ψηφοφορίας για Πρόεδρο

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση ενάντια στον προϋπολογισμό, 7/12 στο Σύνταγμα

Με τους εργαζόμενους να απεργούν και να διαδηλώνουν ξεκινάει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, την Τετάρτη 17/12. 

\r\n
\r\n
Πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας από τις 12μες, έχει προκηρυχτεί από την ΑΔΕΔΥ και συλλαλητήριο στις 12:30μμ στην πλ.Κλαυθμώνος, οι διοικητικοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα διανύουν την πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ομοσπονδία τους (ΟΔΠΤΕ) και μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι με κατειλημμένες τις σχολές τους κατεβαίνουν επίσης στο δρόμο.
\r\n
 
\r\n
Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ ήρθε κάτω από την πίεση δεκάδων εργαζομένων και διαθέσιμων, από μια σειρά κλάδους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τριτοβάθμιας ομοσπονδίας σε σύσκεψη την Πέμπτη 11/12. Εκεί, παρά την εισήγηση από τη μεριά της εκτελεστικής επιτροπής, για απεργία “όταν έρθουν νέα μέτρα”, άποψη η οποία στηρίχτηκε κι από τη μεριά του ΠΑΜΕ, ακολούθησαν δεκάδες τοποθετήσεις που ζητούσαν άμεση απεργιακή κινητοποίηση και κλιμάκωση αμέσως μετά. Με τις απόψεις για κλιμάκωση συντάχτηκε και η μεριά των Παρεμβάσεων που πρότεινε 48ωρη απεργία στις 16 και 17/12, με την προσπάθεια η απεργία να είναι πανεργατική.
\r\n
 
\r\n
Επιχείρημα όλων όσων απαιτούσαν κλιμάκωση του αγώνα με απεργία, είχε να κάνει με την επίσπευση χιλιάδων απολύσεων με διαδικασίες εξπρές, μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά και με την ανάγκη η διαφαινόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης, να έρθει με τον κόσμο στο δρόμο κι όχι μέσα από “ομαλές” κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που επιτρέπουν κάθε λογής παζάρια κι εκβιασμούς.
\r\n
Στο τέλος της πολύωρης σύσκεψης και παρά την αρχική εισήγηση, ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής το επόμενο πρωί, όπου κι αποφασίστηκε η απεργιακή κινητοποίηση.
\r\n
 
\r\n
“Όπως μέχρι τώρα δεν αναστείλαμε ούτε μια στιγμή τους αγώνες μας, ακόμη περισσότερο χρειάζεται να συνεχίσουμε απεργιακά το επόμενο διάστημα” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, σε προκήρυξη που εξέδωσε μετά από συνεδρίασή του το ίδιο απόγευμα. “Γιατί έχουμε μπροστά μας τις 5.500 απολύσεις στο δημόσιο που θα γίνουν μέχρι τον Δεκέμβρη. Γιατί έχουμε τον Μητσοτάκη που συνεχίζει να προωθεί την σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό. Όμως πάνω απ’ όλα γιατί έχουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι για εμάς η μάχη για την ανατροπή των μνημονίων σημαίνει το να κερδίσουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν κυβερνήσεις, ΔΝΤ και ΕΕ την τελευταία πενταετία.
\r\n
 
\r\n
Γι’ αυτό δεν αναστέλλουμε τους αγώνες μας αλλά συνεχίζουμε για να επιβάλλουμε ότι όλα αυτά θα γίνουν πράξη. Δίνουμε τις δυνάμεις μας για την στήριξη του κέντρου αγώνα στην Κ. Σερβίας. Στηρίζουμε την 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στις 17 και 18 Δεκέμβρη. Είμαστε αποφασιστικά στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων που απεργούν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου. Σταθερά στο πλευρό των εργαζόμενων της ΕΡΤ και της εκδήλωσης που οργανώνουν στις 17/12 στο ερτόπεν.
\r\n
 
\r\n
Η 17η Δεκέμβρη, ημέρα που γίνεται η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, χρειάζεται να είναι ημέρα πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης. Ήδη η ΑΔΕΔΥ αναγκάστηκε κάτω από την πίεση δεκάδων διαθέσιμων να αποφασίσει στάση εργασίας 12 με λήξη και συγκέντρωση στις 12.30 στην πλ. Κλαυθμώνος. Να την μετατρέψουμε με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων σε πραγματική απεργία. Καλούμε όλα τα σωματεία και ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και να αποφασίσουν απεργία. Θα είμαστε όλοι εκεί, για να διαδηλώσουμε ότι οι απολύσεις δεν θα περάσουν. Να επιβάλλουμε με τους αγώνες μας το πραγματικό γκρέμισμα των μνημονίων και της πολιτικής που τόσα χρόνια διέλυσε τις ζωές εκατομμυρίων εργαζόμενων”.
\r\n
 
\r\n
Με αποφασή του, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων καλεί σε στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση, στις 12μες, στην Περιφέρεια. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονταν και σε άλλα σημεία της χώρας, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο.
\r\n