Ιδέες
Μονοήμερο “Μαρξισμος” στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη, 13/12

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το μονοήμερο αφιερωμένο στο Μαρξισμό που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στο Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 13/12.

\r\n
\r\n
Από την πρώτη συζήτηση ακόμα, “Γιατί ο Μαρξισμός;”, άνοιξε η κουβέντα για τις μαρξιστικές ιδέες και το πώς αλλάζουν οι κοινωνίες. Ο κόσμος που παρακολούθησε την πρώτη συζήτηση, νεώτεροι σε ηλικία σύντροφοι, άνοιξαν από την αρχή τα ερωτήματα για το πώς αλλάζουν οι ιδέες. Πρέπει μήπως να επικεντρωθούμε στο να αλλάξουμε τις ιδέες των ανθρώπων και έτσι θα έρθει η αλλαγή ή αυτές αλλάζουν με τις ίδιες τις εμπειρίες του κόσμου μέσα στους αγώνες; Παρουσιάστηκαν μια σειρά από ιστορικά στοιχεία για το πώς εξελίχθηκαν οι κοινωνίες, πώς φτάσαμε από τις αταξικές κοινωνίες στις ταξικές. Τί δυνατότητες ανοίγονται μέσα στον καπιταλισμό, σήμερα που υπάρχει για πρώτη φορά μια τάξη στην κοινωνία που μπορεί να κάνει επανάσταση και να πάρει και την εξουσία;
\r\n
 
\r\n
Η συζήτηση για τον Ιμπεριαλισμό είχε πάρα πολύ κουβέντα. Από την αρχή μπήκαμε στα βαθιά με το ζήτημα της Ουκρανίας και τι πραγματικά γίνεται εκεί. Πρόκειται για ένα πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που δεν μπορούμε να το παραβλέπουμε. Σε σχέση με τη Μ. Ανατολή η κουβέντα κινήθηκε γύρω από το ISIS και τι ρόλο παίζει. Ότι δεν είναι μια δύναμη αντίστασης αλλά ένα μόρφωμα που είναι δημιούργημα των ίδιων αντιδραστικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται στην περιοχή. Επίσης άνοιξε η συζήτηση για την ισλαμοφοβία, ενώ έγινε κουβέντα σε σχέση με το ρόλο της δικής μας κυβέρνησης και της εμπλοκής της σε όλα αυτά τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια.
\r\n
 
\r\n
Σε αυτή τη συζήτηση έγινε και η σημαντική τοποθέτηση του δασκάλου Τζεμαλί Μηλιαζίμ από την μειονότητα στη Θράκη. Ο Τζεμαλί αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Γλέζου για τις “διάφορες μειονότητες που υπάρχουν στη Θράκη”, εξηγώντας πως στην ουσία αυτό είναι υποχώρηση της αριστεράς απέναντι στις πολιτικές πιέσεις.
\r\n

Μειονότητα

\r\n
“Η αριστερά θα πρέπει να μπει μπροστά και να εκφράσει την μειονότητα, να δώσει την αίσθηση πως δεν είναι μία από τα ίδια, ανοίγοντας όλα τα θέματα που απασχολούν την μειονότητα και προσπαθώντας να δώσει λύσεις”. Από την δική μας πλευρά ξεκαθαρίσαμε πως δίνουμε αυτές τις μάχες με διεθνιστική σκοπιά.
\r\n
 
\r\n
Η συζήτηση με θέμα “Τι αλλαγές θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ;” είχε τον περισσότερο κόσμο και ήταν μια συζήτηση γύρω από τις ανησυχίες της επόμενης μέρας. Αυτή τη συζήτηση την παρακολούθησαν κυρίως εργαζόμενοι και μεγαλύτερος κόσμος σε ηλικία, μεταξύ αυτών και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που άκουσαν με ενδιαφέρον σχολιάζοντας θετικά το ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ δεν αντιμετωπίζουν το ΣΥΡΙΖΑ καταγγελτικά, όπως κάνει το ΚΚΕ.
\r\n
 
\r\n
Η συζήτηση για το επαναστατικό κόμμα ήταν στην ουσία συνέχεια της προηγούμενης. Μπορεί να χαιρετίζουμε την άνοδο της αριστεράς αλλά καταλαβαίνουμε περισσότερο από ποτέ την σημασία της επαναστατικής αριστεράς και πώς την ενισχύουμε. Αναφερθήκαμε στο ρόλο που έπαιξε στις εξελίξεις όλα τα τελευταία χρόνια και τον ακόμα μεγαλύτερο ρόλο που έχει να παίξει την επόμενη περίοδο. Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις που έγιναν σχετικά με την ανάγκη οργάνωσης στο επαναστατικό κόμμα, αφού δεν είναι αρκετό απλά να συμμετέχουμε στο κίνημα, αλλά να το οργανώνουμε και να δίνουμε πολιτική κατεύθυνση. Αυτό κάνει το ΣΕΚ και γι\' αυτό καλέσαμε όλο τον κόσμο να οργανωθεί.
\r\n
 
\r\n
Φύλλια Πολίτη
\r\n
\r\n
\r\n
 
\r\n
 
\r\n

Στις κουβέντες που άνοιγαν γύρω και μέσα στο μονοήμερο Μαρξισμός στη Θεσσαλονίκη, ήταν φανερά τα πολιτικά προχωρήματα μέσα από τα ίδια τα ερωτήματα που βάζει ο κόσμος γύρω μας.
\r\n
 
\r\n
Είναι κατανοητός ο ρόλος της θεωρίας, για την ανάλυση που οδηγεί τελικά στη σωστή πρόταση δράσης για να αλλάξουν τα πράγματα σε όλες τις μάχες π.χ. για το Ρωμανό, για το Πολυτεχνείο, για την σημασία μιας πανεργατικής αλλά και κρίσιμες επιλογές, πχ τι σημαίνει αριστερή αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, - μια συζήτηση που έγινε με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.
\r\n
 
\r\n
Τονίστηκε ότι η μέχρι τώρα δουλειά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έχει κερδίσει δεκάδες χιλιάδες κόσμου στην μεριά του αγώνα. Κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ της ανατροπής είναι η πραγματική εναλλακτική στις δεξιές στροφές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να περιμένουμε, μπορούμε άμεσα να κερδίσουμε αυτόν τον κόσμο στο επαναστατικό κόμμα.
\r\n
Ζανέττα Λυσικάτου, Αλεξανδρούπολη
\r\n