Εργατικό κίνημα
Νίκησε η αλληλεγγύη για τον Νίκο Ρωμανό

Οι φοιτητικοί σύλλογοι στις 6 Δεκέμβρη

Στις 10 του Δεκέμβρη, τη μέρα που ο Νίκος Ρωμανός έκλεινε τον ένα μήνα απεργίας πείνας, τα αιτήματά του δικαιώθηκαν. Μέσω μιας τροπολογίας που ψηφίστηκε ομόφωνα – ή σχεδόν ομόφωνα κάτω από τις φωνές των Γεωργιάδη και Πλεύρη που διαφωνούσαν μέχρι τέλους- στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, ο Νίκος Ρωμανός μπορεί να φοιτήσει στο ΤΕΙ Αθήνας χρησιμοποιώντας το ειδικό βραχιολάκι. Μια συσκευή παρακολούθησης που θα τοποθετηθεί στο πόδι του.
\r\n
 
\r\n
\r\n
“Η υπόθεση του Νίκου Ρωμανού δεν είναι μια υπόθεση νίκης ή ήττας. Είναι μια δικαίωση. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που πάλεψε με διακύβευμα την ίδια του τη ζωή για δικαιοσύνη και ελευθερία. Ήταν ένας αγώνας ζωής που κατάφερε να νικήσει κι αυτό είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
\r\n
 
\r\n
Είχε βοήθεια σε αυτή τη μάχη πρώτα και κύρια από τους χιλιάδες του «ανώνυμου» κόσμου που συμπαραστάθηκε, και από υπεύθυνους πολιτικούς. Ένας τέτοιος αγώνας και ένα τέτοιο κύμα συμπαράστασης είναι πολύ ελπιδοφόρα σε αυτή την περίοδο που διανύουμε”, μας είπε ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης.
\r\n
 
\r\n
Ο Ρωμανός σταμάτησε την απεργία πείνας και οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας ετοιμάζονται να τον υποδεχτούν από το Φλεβάρη όπου και θα ισχύσει η άδεια παρακολούθησης των μαθημάτων.
\r\n
 
\r\n
Πώς φτάσαμε όμως σε αυτή τη νίκη; Γιατί έκανε πίσω η κυβέρνηση ενώ ο ίδιος ο Αθανασίου (υπουργός Δημόσιας Τάξης) λίγες μέρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως «και ο ίδιος ο θεός να το ζητήσει δεν πρόκειται ο νόμος να αλλάξει υπέρ του Ρωμανού»;
\r\n
 
\r\n
Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη δε λειτούργησε κάτω από το καθεστώς ενός ξαφνικού σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή. Εξακολουθεί να είναι η ίδια κυβέρνηση που με τα μνημόνια και τη διάλυση της Υγείας και της Παιδείας καταστρέφει χιλιάδες ζωές, δίνει στήριξη στις πολεμικές εκστρατείες του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία σαν σκουπίδια που χαλάνε την εικόνα της «γιορτινής ατμόσφαιρας» στο Σύνταγμα. (Βέβαια το πόσο ακόμα θα εξακολουθήσει να είναι κυβέρνηση, είναι παιζόμενο).
\r\n

Χιλιάδες στο πλευρό του

\r\n
Η απάντηση βρίσκεται στο ότι χιλιάδες στάθηκαν στο πλευρό του συνδέοντας τις εμπειρίες αντίστασης στα μέτρα της λιτότητας με την αντίσταση του ίδιου απέναντι σε μια κυβέρνηση που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Όπως μας εξηγούν με τις δηλώσεις τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Γεννηματάς (στη διπλανή στήλη), ήταν ένας αγώνας ολόκληρου του εργατικού κινήματος. 
\r\n
 
\r\n
Εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, σωματεία νοσοκομείων, σύλλογοι γονέων, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι Αρχαιολόγοι, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, συντονιστικά μαθητικών καταλήψεων, η ΑΔΕΔΥ. Κανένα κομμάτι που παλεύει αυτή τη στιγμή δεν έμεινε απ’ έξω. Η πρωτοβουλία “Δεν Ξεχνάμε”, η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, επισκέφτηκε τον Ρωμανό στο νοσοκομείο και συμμετείχε στη διαδήλωση στις 6 του Δεκέμβρη για το Γρηγορόπουλο.
\r\n
 
\r\n
Στη στάση της κυβέρνησης να αρνηθεί τις άδειες φοίτησης που δικαιούνται από το νόμο οι κρατούμενοι, το εργατικό κίνημα είδε την ίδια στάση που έχουν οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους απέναντι στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Τη στάση των μπάτσων στην Αμερική που δολοφονούν μαύρους εργάτες και νέους και μένουν ατιμώρητοι. Τη στάση των “δικών” μας, που ξυλοκοπούν μαθητές και φοιτητές που παλεύουν για το αυτονόητο δικαίωμα στη δημόσια Παιδεία. Στις πολιτικές που χαρίζουν δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες και ποινικοποιούν την αντίσταση του κόσμου.
\r\n
 
\r\n
Και επειδή το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα έχει μάθει να παλεύει και να κερδίζει νίκες απέναντι σε όλα αυτά, θεώρησε πως έχει χρέος να σταθεί στο πλευρό του Νίκου Ρωμανού, και το έκανε.
\r\n
 
\r\n
Αυτό φοβήθηκε η κυβέρνηση. Την εργατική αντίσταση που την έχει στριμώξει στον τοίχο. Την αντίσταση της νεολαίας που τους φωνάζει “Δε θα περάσει”. Τους νέους Δεκέμβρηδες που θα ακολουθούσαν αν πέθαινε ο Ρωμανός. Αυτή είναι και η δύναμη για να πάμε παρακάτω. Η ενότητα και η αποφασιστικότητα του εργατικού κινήματος ότι μπορεί να οδηγήσει όλες τις μάχες μέχρι τη νίκη.\r\n
 
\r\n

\r\n

H κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΓΝΑ Γεννηματάς

\r\n
\r\n
\r\n
Λίγες μέρες μετά που ο Ρωμανός ήρθε στο νοσοκομείο μας και άρχισε να φουντώνει τόσο η συμπαράσταση όσο και η αστυνομοκρατία, η αριστερά του σωματείου εργαζομένων πήρε την πρωτοβουλία να μιλήσει για όσα συμβαίνουν.
\r\n
 
\r\n
Τη Δευτέρα 24/11, βγάλαμε ανακοίνωση σαν σωματείο που απαιτούσε να σταματήσει η αστυνομοκρατία στο νοσοκομείο, τονίζοντας πως τα νοσοκομεία είναι δημόσιοι χώροι με άσυλο, όχι φυλακές, και να δικαιωθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας. Ήταν μια απόφαση σταθμός γιατί αμέσως μετά ξεκίνησαν μια σειρά από εργατικά σωματεία να παίρνουν την ίδια θέση.
\r\n
 
\r\n
Οι αντικαπιταλιστές εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας μέσα από το σχήμα “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή”, καλέσαμε παναττικό μάζεμα υγειονομικών για να συζητήσουμε το πώς θα κλιμακώσουμε, ακόμα και με απεργία στον κλάδο της υγείας. Οι εξελίξεις μας πρόλαβαν και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό γιατί ο Νίκος Ρωμανός δικαιώθηκε.
\r\n
 
\r\n
Χρίστος Αργύρης, Ειδικευόμενος γιατρός στο Γεννηματάς, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ
\r\n
\r\n
 
\r\n
\r\n

Στις 5 Δεκέμβρη οργανώσαμε κινητοποίηση στο προαύλιο του νοσοκομείου όπου παραβρέθηκαν και οι γονείς του Νίκου, αλλά και δεκάδες αλληλέγγυοι. Την προηγούμενη μέρα, στις 4/12 γίνονταν εκλογές για την ΠΟΕΔΗΝ και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας στο νοσοκομείο και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με πολλούς συναδέλφους.
\r\n
 
\r\n
Και εκείνη τη μέρα αλλά και όλες τις υπόλοιπες η συζήτηση αυτή κυριαρχούσε. Χρειάστηκε κόντρα με την κυρίαρχη προπαγάνδα που έλεγε «’ντάξει μωρέ, ένα πλουσιόπαιδο είναι που έκανε μια ληστεία». Η αριστερά την οργάνωσε και την κέρδισε, κερδίζοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων στο πλευρό του Ρωμανού.
\r\n
 
\r\n
Στην κινητοποίηση είχαμε και ντουντούκα μαζί μας για να ενημερώνουμε τον κόσμο. Έγιναν και πολιτικές τοποθετήσεις, ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η άδεια φοίτησης αλλά και η αντίσταση σε μια βάρβαρη κυβέρνηση. Όταν ανεβήκαμε για να δώσουμε το ψήφισμά μας στο Ρωμανό, η αστυνομία με τους οπλισμένους άντρες της μας έκλεισε το δρόμο έξω από το θάλαμο (!) λέγοντας ότι θα χειροτερέψουμε την υγεία του...Άραγε οι ίδιοι είχαν περάσει από αποστείρωση;; Το παραδώσαμε όμως το ψήφισμα και ο ίδιος χάρηκε πολύ με αυτό. Εμείς και τώρα ακόμα ζητάμε να σταματήσει η αστυνομοκρατία στο χώρο του νοσοκομείου. Το σκηνικό αυτό συνεχίζεται, και έχει επεκταθεί μάλιστα καθώς σε διάφορες περιπτώσεις γίνεται έλεγχος ταυτοτήτων στους ίδιους τους εργαζόμενους την ώρα που προσπαθούν να πάνε στη δουλειά τους.
\r\n
 
\r\n
Κώστας Κωσταρέλος, τεχνολόγος- ραδιολόγος ΓΝΑ Γεννηματάς
\r\n
\r\n
\r\n